<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
6600d170-2b5b-4991-947d-bcd708d137ad

Et af forskningsprojektets studier undersøgte, hvor meget vi mennesker forurener luften i løbet af en nats søvn

Dobbelt så meget udluftning er nødvendig for god søvn

 • Materialer og Løsninger
 • Byggeriets udvikling
 • Indeklima
 • Renovering
 • 2023-04-25
 • | Foto: Mikal Schlosser
 • Et indelukket soveværelse gør, at man sover dårligere og præsterer dårligere dagen efter. Ventilation og frisk luft, mens man sover, er utrolig vigtig viser internationalt DTU-baseret forskningsprojekt.

  Det nuværende bygningsreglement (BR18) stiller krav til et minimum af udeluft-tilførsel på 0.3 L/s per m2 gulv. I de fleste boliger vil det svare til omkring 0,5 luftskifte pr. time.

   

  I løbet af en nat påvirker både mennesker og inventar luftkvaliteten i et soveværelse. Som en konsekvens af kroppens metaboliske processer påvirker mennesker luftkvaliteten, mens man sover. Computere, tv-skærme, møbler og tøj forurener også luftkvaliteten i soveværelset. Til sammen ophober forureningen sig i løbet af natten, hvis den ikke bliver fortyndet ved f.eks. at lufte ud.

   

  - Vores undersøgelser har vist, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke dine kognitive evner såsom din evne til at koncentrere dig, til at forstå og til at reagere. Sover du i et godt ventileret soveværelse, så er det til gavn for dine kognitive evner, siger lektor på DTU Pawel Wargocki, der har stået i spidsen for forskningsprojektet, i en pressemeddelelse.

   

  For at understøtte din søvn bedst muligt, tyder de nye studier fra DTU på, at der skal være dobbelt så meget udluftning i soveværelset, som det danske bygningsreglement i dag anbefaler.

   

  - Tidligere har det kun sparsomt været dokumenteret, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke din søvn. Det har vores studie nu klart bevist, at den kan, siger lektor på DTU Pawel Wargocki.

   

  I forskningsprojektets studier er der foretaget målinger i flere end 100 husstande, som bl.a. har indvilget i at lade forskere måle luftkvaliteten i deres soveværelse, mens de sov. Deres søvn er også blevet tracket og deres kognitive evner testet. Målingerne blev foretaget af både forskere i Danmark og af forskere på Jiao Tong Universitetet i Shanghai i Kina.

   

  Ventilation og frisk luft forbedrer søvnen

  I Danmark er høj luftforurening udendørs, typisk fra trafik og industri, ikke normalt, og derfor kan et åbent vindue være nok. Men i Kina viste undersøgelsen, at luftforureningen er så høj, at luftkvaliteten indendørs i løbet af natten blev forurenet med helbredsskadelige partikler udefra, når vinduet stod åbent.

   

  - Vores undersøgelse bekræfter, at soveværelser bør ventileres med ren luft i løbet af natten. Et åbent vindue kan anbefales, når luftforureningen er lav, og hvis der ikke er et ventilationsanlæg i boligen. Ellers er den bedste løsning en mekanisk ventilation, siger Pawel Wargocki.

   

  I Danmark har mekanisk ventilation været en del af bygningsreglementets anbefalinger for nybyggede og renoverede boliger siden 2008.

   

   

  Om forskningsprojektet:

  En international gruppe af forskere under ledelse af DTU har siden 2019 arbejdet på at dokumentere, hvilken betydning ventilation og frisk luft har for søvnkvaliteten.

   

  Konklusioner fra undersøgelsen:

  • at et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i deltagernes soveværelser.
  • at deltagerne sover bedre og præsterer bedre, hvis de sover med åbnet vindue.
  • at en åben dør til resten af boligen ikke har en målbar effekt på søvnkvaliteten.
  Anbefalede artikler