Med lige godt 1.000 indbyggere i Upernavik i Nordgrønland, har elektriker Niels Berthelsen måttet være kreativ for at drive en rentabel virksomhed året rundt. Udover elektrikeropgaver løser Qullilerisoq også tømrer-, maler og rørlæggeropgaver.
Det arktiske klima bremser grøn omstilling
Grøn omstilling er nået op til Upernavik i Nordgrønland. Elektriker og entreprenør Niels Berthelsen fra Upernavik, har sat luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper op i sit hus og andre steder, for at teste dem. Kulden har sat sine begrænsninger, men der er fordele.
Klimaforandringerne har mange konsekvenser i Grønland bl.a. i form af indlandsisen der bliver mindre og mindre, varmere klima og tørke om sommeren og havisen der udebliver mere eller er mindre om vinteren. Selvom det kan være begrænset hvad lokalbefolkningen kan gøre, så er der lokale kræfter for at have de samme muligheder for grønne løsninger, som resten af verden.
Elektriker og entreprenør, Niels Berthelsen fra Upernavik i Nordgrønland installerede sidste år luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper i sit hus og andre steder.
- Jeg er nødt til selv at sætte de forskellige løsninger op, både for at lære dem at kende og se hvordan de virker i det arktiske klima. Hvis jeg ikke tester dem, kan jeg ikke vurdere hvorvidt de er egnede til den hårde vinter vi har her i Upernavik og omegn, siger Niels Berthelsen.
Udfordringer i kulden
Der er fordele at hente ved de luft-til-luft og luft-til-vand varmepumper han har sat op i sit eget hus og flere andre steder – lige indtil kulden når ned på -10 grader.
- Varmen der leveres, bliver mere og mere begrænset jo koldere det bliver, og strømforsyningen begynder at blive dyrt. Den lille varmepumpe kostede 2.000 kr. om måneden, og den gav næsten ingen varme. Vi kunne få varmen ”op til” 5 grader, fortæller Niels Berthelsen, og siger, at sådan en varmepumpe må være et godt supplement til dem der opvarmer hjemmet med en skibsovn.
- Varmepumpen kan have sine fordele. Da kulden kom ned på -10 til -15 grader udenfor, så overtog oliefyret opvarmningen hjemme hos os. Til gengæld kunne vi slukke for vores oliefyr i maj, og gå over til varmepumpe, fortæller han.
Niels Berthelsen har sat sig for at afprøve grønne løsninger, for at se hvordan de reagerer under den hårde vinterkulde. De luft-til-vand varmepumper og solpaneler har elementerne imod sig, men der er fordele, fordi de fra sent forår til efteråret kan erstatte opvarmning fra oliefyr.
Solpaneler og vindmøller
Byens elektriker og entreprenør er en kreativ mand, som i tidens løb har udviklet sit firma fra kun udelukkende at levere elinstallationer til også at levere tømrer-, maler- og rørlæggeropgaver ved byggerier i Upernavik, dens bygder i det store landområde og Qaanaaq helt op i nord. Han kan se mulighederne i de grønne løsninger.
- Jeg har modtaget solpaneler og vindmøller i år. Det næste bliver at installere dem og afprøve dem. Foråret har været hårdt, for der var mangel på sol, men hvis man supplerer det med små vindmøller, så kan der være gode fordele. Jeg forventer at installere dem næste år, siger Niels Berthelsen.
Elektrikeren lægger ikke skjul på, at det har sine udfordringer at ligge så fjernt fra større byer i så vidtstrakt et land som Grønland.
- Vi må selv søge den viden vi mangler. Jeg søger helst ikke arbejdskraft uden for landet, for jeg vil hellere uddanne de lokale og få lokal arbejdskraft. Også selvom de måske flytter væk fra Upernavik til et andet sted i Grønland. Det er svært at tiltrække og fastholde god arbejdskraft, men jeg foretrækker dem, udtaler Niels Berthelsen.
Fokus på lærlinge
Den driftige mand har nu i flere år haft fokus på at have tømrer- og elektrikerlærlinge i sit firma, og bidrager den vej til at uddanne de unge i Upernavik.
- Flere er efterhånden blevet færdiguddannede, og vi har lige nu tre tømrerlærlinge og en enkelt elektrikerlærling.
- Der er færre opgaver om vinteren, men vi har sørget for at der er balance mellem antal ansatte og opgaver. Vi sender ikke folk hjem, men lader folk arbejde i seks timer i stedet for otte timer, når der ikke er opgaver nok, forklarer Niels Berthelsen.
Det er et virkelig stort område Niels Berthelsen har som arbejdsplads med sit entreprenørfirma. Fra Upernaviks sydligste bygd, Upernavik Kujalleq, til den nordligste bygd, Kullorsuaq, er afstanden på godt 320 km. Der er ingen veje imellem by og bygder, så Niels Berthelsen og hans ansatte har en båd til at sejle sig i sommerperioden. Niels Berthelsen og hans firma Qullilerisoq får også opgaver i Qaanaaq fra tid til anden, som ligger over 600 km nord for Upernavik.
Læs flere nyheder fra det nordatlantiske byggeri