<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1

De nye Danmarksmestre ved DM i Skills 2023. Foto: Lasse Lagoni.

DM i Skills: Respekt for fag og færdigheder – og helt uden akademisk sniksnak

 • Byggeriets udvikling
 • Uddannelse og Rekruttering
 • 2023-02-06
 • | Af Frank Ulstrup
 • Ud over at være en faglig konkurrence mellem unge fra erhvervsuddannelserne, anviser Skills også en anden vej.
  En vej, hvor man som håndværker kan være stolt, fordi man ikke bygger luftkasteller, men faktisk løser konkrete problemer for konkrete mennesker.

  Man mærker det med det samme, man træder ind i Hal A, hvor bygge og anlægs-fagene er samlet til DM i Skills 2023


  GlarmesterGlarmester
  BygningsmalerBygningsmaler
  Bygningsmaler2Bygningsmaler
  ElektrikerElektriker
  Jesper Krogh GulvlæggerFaglærer Jesper Krogh
  AnlægsgartnerAnlægsgartner
  Elektriker2Elektriker
  Anlægsstruktør1Anlægsstruktør
   
     Her er en koncentreret, jordnær og løsningsorienteret stemning. En stemning, der selvfølgelig hersker blandt de unge, der dyster mod hinanden indenfor hver deres fag. Men man mærker det også hos faglærere og dommere.

  De giver ikke point for deltagernes evne til at afkode meningsløse digte - og heller ikke for længden og sværhedsgraden af deres ord.

  De giver point til den, der kan løse et konkret problem – hvad enten det er at give mennesker tag over hovedet, strøm i stikkontakten eller smukke omgivelser at færdes i. Her er der respekt for håndens arbejde, præcision og for gedigen kvalitet.

   


  Nødvendigt modsvar

  På den måde er Skills en markant kontrast til den snobbede akademisering, der i mange år hærgede dansk uddannelsespolitik. En politik og et sværmeri, som talte håndens arbejde ned under gulvbrædderne, og som efterlod flere håndværksfag blødende med masser af ubesatte stillinger.


  Men tingene er heldigvis ved at ændre sig. Dels har vores politikere efterhånden indset, at spidskompetencer indenfor digtanalyse og filosofi ikke er det, der efterspørges allermest. Og dels har de forstået, at ideen om, at ”de kloge” skal på gymnasiet, er forkert. Meget forkert.

   

  Murer2Murer
  Snedker1Snedker
  TagdækkerTagdækker
  Teknisk IsolatørTeknisk Isolatør
  TækkemandTækkemand
  Tømrer1Tømrer
  VVSVVS'er
   
   


  Skills har båret frugt

  Men æren for den gryende forandring tilfalder ikke mindst ildsjælene bag SkillsDenmark, der blev grundlagt i 1997.


  Siden da har de knoklet utrætteligt for at få flere unge (og politikere) væk fra ideen om, at en boglig uddannelse er det eneste lyksaliggørende. Og den gode nyhed er som sagt, at deres anstrengelser har båret frugt.


  Det mener ikke mindst Jesper Krogh, som Bygge & Anlægsavisen mødte ved gulvlæggernes stand i Hal A. Ud over at være faglærer på Gulvskolen i Viborg har Jesper Krogh også været med til at arrangere Skills gennem de seneste 13 år:


  - Ved det første Skills-arrangement i Odense for 13 år siden dukkede der omkring 20.000 besøgende op. Sidste år var det flere end 70.000, og mere end 50 fag var repræsenteret. Så det er et fantastisk udstillingsvindue, der giver os mulighed for at vise vores fag frem, sagde han og konkluderede:


  - Uden Skills tror jeg, vi havde haft langt færre studerende på Gulvskolen, end vi har i dag.

   

  Navere1Naver
  MaskinhandlerbranchenMaksinhandlerbranchen
   
   


  Prestige på vej tilbage

  Og samme toner hørte man hele vejen rundt i Fredericia Messecenter, hvor arrangementet løb af stablen 2. – 4. februar.

  Ingen var i tvivl om, at Skills både fremviser håndværk i topklasse – men også anviser en anden vej. En uddannelsesvej hvor handling vægtes højere end ord, og hvor man løser reelle problemer for reelle mennesker. Håndværkeren – og ikke mindst den prestige, der er forbundet med at være en dygtig håndværker – er efter alt at dømme på vej tilbage.

   

   

  Anbefalede artikler