Billigst er ikke altid bedst i byggebranchen
I disse år er der gang i byggeriet og man ser den ene nye bygning efter den anden skyde op. Desværre hører man også tit om projekter, der er blevet en halv eller en hel gang dyrere end først beregnet, og det har selvsagt stor betydning for økonomien, uanset om det gælder indenfor det offentlige eller i det private. Her ser vi på nogle af de ting, man skal være opmærksom på, når man står overfor at skulle igangsætte et større byggeprojekt.
Netop fordi, der ved større byggerier kan være mange ubekendte, kan det altså i høj grad betale sig at gøre sit hjemmearbejde, inden man vælger, hvilket entreprenørfirma, man vil benytte og således minimere risikoen for at det ender galt.
Professionelle håndværkere
En af de ting, man bør se på, er om entreprenørvirksomheden har uddannede medarbejdere ansat, så man er sikker på, de kan betjene en professionel skruemaskine og andet værktøj, der skal bruges i forbindelse med projektet. Kan man ikke det, bliver risikoen for fejl og uheld væsentligt forøget, og det er derfor i ens egen interesse at foretage lidt research omkring dette.
Herudover må man også se på, om virksomheden har et godt ry, når det gælder sikkerhed for medarbejderne. Alle regler skal være overholdt, og hvis virksomheden viser sig at have mange sager hos Arbejdstilsynet eller andre myndigheder, er det et andet firma, man skal vælge. Man kan blive fristet af et billigt tilbud, men det kan også blive for billigt, og ofte er det sådan, at man får, hvad man betaler for.
Er budgettet realistisk?
Når man skal i gang med at bygge, skal der naturligvis lægges et budget for projektet. Det er entreprenørfirmaet, der giver et tilbud, men som kunde kan det være en fordel at gennemgå det nøje og eventuelt sammenholde det med tidligere byggeprojekter for at prøve at vurdere, om det hænger sammen eller om man ender med at få en stor ekstraregning.
Buffer til uforudsete udgifter
Endelig er det godt at have en buffer til brug ved uforudsete udgifter, for netop uforudsete udgifter er noget, der med næsten 100% garanti vil forekomme. Man kan undre sig over, hvorfor der ikke i højere grad tages højde for den slags, når budgettet til store byggerier lægges, således at man ikke ender med at have et såkaldt supersygehus, hvor ting som sengelamper og fjernsyn på stuerne er sparet væk, fordi økonomien løb løbsk og der tydeligvis ikke var lagt et realistisk budget.
Der er altså mange ting, der er vigtigt at have sig for øje, når man starter et større byggeprojekt op. Når man vælger, hvilken entreprenør, der skal påtage sig opgaven, går det ikke udelukkende at se på, hvem der er billigst, men også hvem der på en oplyst baggrund må formodes at kunne udføre opgaven bedst muligt til den bedste pris.