<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
IMG_3194_1600

Bæredygtig byggeplads: Erfaringer med batterier og grønt brændstof

 • Byggepladsen
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • Målbar bæredygtighed
 • 2023-10-11
 • | Af Tim Panduro
 • En fuldt elektrisk gravemaskine på 23 ton og biobrændstof indgår i det grønne byggepladsforsøg på Mindet i Aarhus – erfaringerne viser positive takter, men også visse vanskeligheder.

  Som et af de første steder i verden har Fremtidens grønne byggeplads på Mindet i Aarhus Havn været testbane for en 23 ton fuldt elektrisk gravemaskine fra Volvo. Ifølge Lars Overgaard, der er Teknologisk Instituts projektleder på projektet Fremtidens Grønne byggeplads har den fungeret godt, selv om der ved nogle af de mest krævende opgaver har været observeret en lidt lavere produktivitet. Den største udfordring ligger i opladningen.

   

  -  Den skal lynlades i pauserne, og vi kan se, hvordan det påvirker byggestrømmen. Der skal ganske få maskiner til at lave et blackout. Så øget brug af elektriske maskiner kræver, at man fordeler belastningen på byggestrømmen gennem planlægning og/eller bruger batterier, for ellers skal man betale for meget dyre kabler til byggestrømmen. Samtidig kræver det også, at man har områder, hvor maskiner kan stå til opladning uden at stå i vejen, siger Lars Overgaard.

   
  2022-12-13 - Volvo Aarhus-5_1920  2022-12-13 - Volvo Aarhus-2_1600

  Best practice

  Entreprenøren Aarsleff har desuden valgt at anvende biobrændstof på byggepladsen for at skrue ned for udledningen af klimaskadelige gasser.

   

  -  Der findes ikke elektriske maskiner til alle formål, og som det ser ud nu, er der heller ikke strøm nok til fuld elektrificering på byggepladsen. På byggepladsen anvendes et alternativ med stor co2- effekt, selv om der logistisk er udfordringer, fordi der er længere leveringstid end på diesel, siger Lars Overgaard, der har stor tiltro til en elektrisk fremtid på byggepladserne.

   

  -  I sidste ende tror jeg, at el vil blive den billigste løsning, fordi maskinerne er mere enkle. Men maskinerne skal masseproduceres og så man skal over den hurdle, der er forbundet med strømforbruget, og få fundet metoder til at udjævne belastning på byggestrømmen samtidigt med at strømmen hvor muligt bør hentes fra elnettet på de tidspunkter, der både er billigst og mest grønne, siger han og understreger, at økonomi spiller en stor rolle på byggepladserne.

   

  -  Man skal ikke være naiv, for penge betyder noget både for leverandører og kunder. Så vi skal samle fakta og lægge grunden for en best practice, der kan hjælpe udviklingen.


  Om Fremtidens grønne byggeplads

  Fremtidens grønne byggeplads er et samarbejde mellem Per Aarsleff A/S, CP, Volvo Entreprenørmaskiner A/S, Airlabs Denmark, Alumichem A/S, Purefi A/S, Aarhus Universitet,  Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut. Projektet er støttet af Miljøstyrelsens MUDP-program og gennemføres i tæt samarbejde med bygherre Ejendomsselskabet Olav de Linde A/S.


  Anbefalede artikler