<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Katrinedalskolen - 004_600

Nydesignet mørtel hjælper Circle House ind i den bæredygtige fremtid

 • Tag og Facade
 • Målbar bæredygtighed
 • 2018-07-03
 • Kalk A/S har arbejdet intenst med bæredygtighed og cradle-to-cradle i både produkter og på de indre linjer i flere år. Nu er arbejdet blevet honoreret med en placering i det bæredygtige byggeri Circle House, hvor tværfaglighed og bæredygtig tankegang gav nye impulser og plads til visioner

   

  Tekst af Tim Panduro

  Hvordan sikrer man, at de øverste betondæk i et byggeri kan genbruges som de er, uden at man slækker på holdbarhed og sikkerhed, når etagerne skal sættes sammen på et byggeri?


  Det var blot et af de mange spørgsmål, der blev rejst i forbindelse med det banebrydende cradle-to-cradle-boligprojekt Circle House i Lisbjerg ved Aarhus.

  Svaret blev fundet af Kalk A/S. Den sjællandske virksomhed udviklede ganske simpelt en helt ny slags mørtel til formålet – en mørtel, der er tro mod principper om bæredygtighed og genanvendelse.

  - Vores nye kalkmørtel kan spules op, så man kan tage hele betonelementet ned og genbruge det et andet sted, siger Rasmus K. Jørgensen, der er direktør og indehaver i Kalk A/S.

   

  Læs også interview med Anders Lendager fra Lendager Group: Bæredygtighed og økonomi er ikke hinandens modsætninger


  Førende på cradle-to-cradle
  Rasmus K. Jørgensen er begejstret for at være med i Circle House-projektet. Cradle-to-Cradle ligger nemlig som en rød tråd gennem hele hans virksomhed.

  - Vi var verdens første cradle-to-cradle-certificerede mørtelværk. På verdensplan er der kun 54 produkter inden for alle produktkategorier, der er der er guldcertificerede cradle-to-cradle-produkter. Vi står bag fire af dem, siger Rasmus K. Jørgensen, der er anden generation i spidsen for virksomheden. Den opstod som en sideforretning til et murerfirma, der arbejdede med renovering af kirker. Her så man et behov for kalk og kalkmørtel til restaureringsopgaver, og i de kommende år blev det den altdominerende forretning.

  - Vi var meget på renoveringsmarkedet, og vi fandt nogle kvaliteter i de gamle materialer, som vi så et behov for i den ny byggeindustri. For fire-fem år siden begyndte vi for alvor at fokusere på cradle-to-cradle og bæredygtighed. Vi har aldrig brugt tilsætningsstoffer i vores produkter, og vi oplevede et behov for funktionsmørtel med vore egenskaber. Nu gennemsyrer tankegangen hele vores virksomhed, blandt andet med et nyt rensningsanlæg og energi fra egne vindmøller, siger direktøren.

   

   


  Tværfagligt samarbejde
  Selv om Kalk A/S er endog yderst godt med, når det handler om cradle-to-cradle og bæredygtighed, har arbejdet med Circle House alligevel givet mange nye impulser til Rasmus K. Jørgensen.  Projektet med Circle House, der har Lejerbo som bygherre og rummer 60 boliger, når det står færdigt i 2020, har nemlig krævet samarbejde mellem faggrupper, der i traditionelle byggerier ofte kun har flygtig kontakt.

  - Vi har siddet sammen med de andre producenter og med bygherre, håndværkere og arkitekter og været med til at finde frem til de helt rigtige løsninger. Vi har været inde over på en helt anden måde, end vi normalt er, og det har givet os mulighed for at påvirke udviklingen og udveksle erfaringer. Det er altid godt at opleve andre måder at gøre tingene på, og vi har fået en stærk viden, som vi kan bruge som inspiration til vores videre arbejde, siger Rasmus K. Jørgensen, der er glad for at være førende indenfor de store forandringer, der sker til fordel for bæredygtighed i byggebranchen.

  - Det har vist sig at være forretningsmæssigt sundt. Vi er steget 60 % i omsætning, siden vi gik i gang. Det er vigtigt, for hvis ikke hensyn til ressourcerne er økonomisk bæredygtigt, er det slet ikke bæredygtigt overhovedet. Så ender tingene blot i enkeltstående prestigeprojekter.  

   
  Anbefalede artikler