<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Foto_1

Det er ikke kun varevognen, der bør få et grundigt tjek. Du bør også gøre det på din egen personbil.

Hvad betyder de milde vintre for valget mellem vinterdæk og sommerdæk?

 • Byggepladsen
 • Varevogne og Transport
 • 2022-11-02

 • Tekst af Sean Fitzgerald Coard
 • Vejrforholdene ændres i disse år, hvilket har ændret bilisternes opmærksomhed på, hvornår der skal ”nye sutter” på varebilen aka nye vinterdæk. Mange risikerer derfor at blive overrasket, når kulden først rammer og varebilen glider lystigt på vejbanen. Samtidig er andelen af bilister, der vælger helårsdæk som en nem løsning steget.

  Efter, at bilisterne i en årrække har været meget opmærksomme på det halvårlige skifte fra sommer- til vinterdæk her i efteråret, har tingene ændret sig de senere år. Her har fraværet af tidlig frost og en lav risiko for sne fået bilister til at ”trække” dækskiftet lidt eller helt glemme vinterdækkene indtil frost og sne pludselig er over os.

  Hos Bridgestone er der gode råd at hente, nu hvor efteråret banker på med mørke, regn, våde & kolde veje, hvilket stiller krav til din varebil. Gør din varevogn klar og kom sikkert gennem efterårets udfordringer vejrmæssigt. Bygge- & Anlægsavisen har fået Teknisk chef fra Bridgestone, Jesper Sørensen til at give sine bud på, hvad man som håndværker skal være særligt opmærksom på.


  Tjek for begyndende rust, stenslag eller små sprækker i lygterne, hvor der kan trænge fugt ind.  Herefter Tjek at alle dine lygter virker, heriblandt blinklys, bremselys og stoplys. Det kan være fatalt i efterårsmørket, hvis en pære er røget. Herefter tjek vinduesviskerne. Er de klar til at give dig frit udsyn ved f.eks. kraftigt regnvejr? Hvis gummiet er slidt, skal de skiftes. Det kan du sagtens gøre selv ved at trille ned på tanken.

  Vask bilen med en blød børste eller en svamp rundt om blinklys, lygter og nummerplade, så de er til at se. Vask også hjulkasser, panelkanter og bag gummilister for at forebygge rust. Dét er ikke nok at køre i vaskehallen!  Smør herefter viskearmen, alle hængsler, anhængertrækket og brændstofklappen og brug låseolie til alle låse, især dem, du ikke bruger. Smør gummilisterne i dørene med silikone.

  Har dine dæk revner eller andre skader?

  Er de slidt uregelmæssigt, eller er mønsterdybden ved at være i den lave ende? Pas godt på – det kan give dig problemer, især på våde veje.

  Jesper Sørensen anbefaler en mønsterdybde på minimum 3 mm for optimal sikkerhed på især våde veje. Sørg også for at dit dæktryk er højt nok, ellers har du forringet styre- og bremseevne. Herefter få tjekket at der er masser af sprinklervæske, olie, bremse- og kølervæske – og gennemgå luftfiltre, oliefiltre og kølerslanger. Sørg altid for at have ekstra sprinklervæske i bilen. Det kan være farligt at løbe tør på farten og miste udsynet mellem dagens arbejdsopgaver. Gør bilen ren indvendig og sørg for at støv, snavs og beskidte ruder gøres rent, da det er med til at skabe dug, som giver dårligt udsyn for dig som chauffør.

  Har du en elvarevogn, slipper du for nogle af punkterne, fordi den ikke har så mange mekaniske komponenter. I stedet skal du være mere obs på dine bremser, fordi du bruger dem mindre – derfor kan de have brug for mere vedligeholdelse, f.eks. med at rense og smøre.

   

   

  Foto 2 - Volker NitzDet halter kraftigt i erhvervslivet at skifte fra sommer til vinterdæk, hvilket i høj grad kan under direktør Volker Nitz fra brancheorganisationen Dækbranchen Danmark.


  Bygge- & Anlægsavisen har også taget temperaturen hos Michelin Danmark. Tendensen er, at bilisterne er blevet lidt mindre fokuserede på, hvornår det er en god ide at få skiftet til vinterdæk. Hvor oktober tidligere var absolut højsæson, så strækker skifte-perioden sig nu langt ind i november og for nogle helt ind i december. En god idé er at få det gjort i tide og herved opstår der ikke stress i dagligdagen.

  Vinterdækket derimod er designet til at bevare sin fleksibilitet i kulde og har et dækmønster, der er designet til de mere våde, fedtede og også rim- og isglatte forhold i vinterhalvåret.

  Test af sommerdæk og vinterdæk viser, at vinterdæk på kold og våd vej kan have op til 30 % kortere bremselængde – på is og sne bliver forskellen endnu større. Helt op til 19 meter ved 50 km/t[1]. Derfor skal bilisterne ifølge Claus Chouhan holde fast i de gode vinterdæk-vaner.

  - Jeg forstår godt, at man måske slækker lidt på de gode vaner med vinterdæk, når vintervejret udebliver år efter år. Men fra et trafiksikkerhedsperspektiv er det ikke en heldig udvikling, fordi sommerdæk ikke er beregnet til kulde. Mit råd er, at du får planlagt skiftet til vinterdæk i god tid. Selv om temperaturen i dagtimerne i oktober godt kan ligge over 7 grader, så tænk på, hvornår du oftest sidder bag rattet. Det er typisk i morgentimerne og i tidlige aftentimer, hvor det er koldere end midt på dagen. Så oktober er faktisk en god måned til at få booket dækskiftet. Men uanset, hvad du gør, så glem alt om at liste igennem vinteren på sommerdæk. Det er decideret farligt, siger Claus Chouhan fra Michelin i Danmark

  Ifølge direktør Volker Nitz fra brancheorganisationen Dækbranchen Danmark skifter flere senere og senere deres dæk type, men det er stadigvæk 80-85 % af privatbilisterne, som skifter mellem sommer- og vinterdæk.

  Til gengæld halter man kraftigt efter i erhvervslivet, hvilket i høj grad kan undre Volker Nitz. Seneste undersøgelse udført i uge 4 af dæktypen i vinterperioden viste et nedslående resultat på blot 63 %, når vi taler vinterdæk på varevogne.

  Tal fra dækbranchen viser også, at andelen af bilister, der vælger helårsdæk, er stigende. I dag udgør helårsdæk ca. 10 procent af markedet.

  Anbefalede artikler