Test af Makita Kap-/Geringssav 18V DLS600Z: ” Man kan gudhjælpemig kippe til begge sider”
Denne nyhed fra Makita er en lille og handy kap-/geringssav, der lavet til at have med på farten, da den blot vejer 6,6 kg. Med et LED lys og en laser markering er man også sikret et præcist snit.
Bygningssnedkerne flokkes om kap-/geringssaven da den bliver sat på bordet. Der bliver hentet træ, og inden længe kan man dufte savsmulden i luften.
- Den lille fleksible lampe der sidder på, er rigtig fin. Og så er den let, men jeg syntes også at Makita er stærke når det kommer til at producere værktøj, der er let og handy. Men jeg syntes også at den skal have stor ros for lydniveauet. Den larmer ikke særligt meget, siger Tobias Preilev.
- Jeg er enig i at lyset er genialt. Bygningssnedkere, og tømrere for den sags skyld, mangler altid lys, så vi bruger til tider pandelamper, men dem kan man jo godt kassere med den her, samtykker Peter Johnny Hansen og fortsætter:
- Men jeg syntes faktisk at snittet er for lille. En gulvlægger ville f.eks. ikke kunne bruge denne her til alverdens opgaver. Så det er en begrænsning man skal være opmærksom på.
- Den er perfekt til paneler og lister og med sådan en vægt kan man jo faktisk have den med under armen til de opgaver, den nu måtte egne sig til. Det er en fiks og effektiv lille batterisag det her. Den saver godt og snittet er fuldstændigt glat. Jeg skal ikke kunne sige om det skyldes maskinen, klingen eller en kombination, men uanset hvad så er det imponerende. Og så kan man gudhjælpemig kippe til begge sider – det er et stort plus i min bog, fortæller Steffen Slott Jørgensen.
Tekniske specifikationer:
Max. afgiven effekt 680 Watt
Omdrejninger: 5000 min-1
Gering 0°. Kip 0°: 46 x 92 mm
Gering 0°. Kip 45°: 30 x 92 mm
Gering 45°(venstre) Kip 0°: 46x65 mm
Gering 45°(højre) Kip 0°: 46x65 mm
Skive diameter:165 mm
Lydtrykniveau: 90 dB
Lydeffektniveau: 97 dB
Vibrationsniveau: 2,5 m/sek²
Vægt ekskl. Ledning: 6,6 kg
Bygge- & Anlægsavisens håndværkerpanel
Peter Johnny Hansen er faglærer på Roskilde Tekniske Skole og er også skolens Skills- og talenttræner. Han er uddannet møbel- og bygningssnedker og har blandt arbejdet i Norge og Gaza. Hans mål er at uddanne Danmarks bedste bygningssnedkere.
Steffen Slott Jørgensen er i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, hvor han også er en del af Skills-holdet. Hertil er han i lære hos Hoffmann, hvor han håndterer vidt forskellige opgaver, hvilket har været med til at give ham en bred håndværksmæssig forståelse. I april blev han danmarksmester ved Skills 2019 i bygningssnedkerkategorien.
Thomas Lomberg er blikkenslager og udlært i 1994. Han laver alt inden for VVS-arbejde og er tilknyttet små og store projekter. Han er ansat i CG Enterprise, der siden 1927 har håndteret en bred vifte af opgaver i forbindelse med VVS-arbejde, hovedentrepriser såvel som tekniske storentrepriser og fagentrepriser.
Tobias Preilev er i lære hos Hoffmann, hvor han startede som arbejdsdreng. Han er sidenhen startet på uddannelsen som bygningssnedker, og vandt i april Dansk Byggeris Arbejdsmiljøpris ved DM i Skills.
Lasse Hald er indehaver af Jysk Skridsikring og er uddannet murer. Når ikke han tager rundt i hele landet for at skridsikre alt fra parkeringspladser til spaområder, arbejder han hos Øens Murerfirma for at holde murergerningen ved lige.
En stor tak til STARK på Frederiksberg for at stille deres lokaler til rådighed for Bygge- & Anlægsavisens testpanel