
A.Sømod specialudstyr til montage
På jagt efter de største vakuumløft til udfordrende glasmontage
Når man skal montere glas under besværlige forhold, er der brug for superkræfter, og det har de hos A.Sømod. Som en rar Dr. Octopus, kan de sætte glasset på plads med vakuumsug og kranen som forlænget arm.
Fotos af A. Sømod
Fotos af A. Sømod
Fotos af A. Sømod
Når glaspartier bliver mere avancerede, eller pladsen er trang på et renoveringsbyggeri, er der brug for specialudstyr til at montage. På Bygge- & Anlægsavisen gik vi på jagt efter de største vakuumløft og –sug, der tager over, når håndværkerne har brug for hjælp til at få flere hundrede kilos glasfacader på plads.
Foto af Mads Engqvist
Siden Howard Wood i 1960erne opfandt vakuumsugekoppen til at løfte glas er der tekniske vidder til de vakuumløftere, vognmandsfirmaet A.Sømod arbejder med, der har helt op til 1.000 kg løfteevne. Og kræver opgaven det, udvikler Sømod specialudstyr dertil.
- Udfordringer kan opstå, når glasset buer eller er konkavt. Så kan de blive sværere at styre. Man skal have mange kopper, man kan dreje rundt på og placere på den konkave del. Det er nærmest en blød handske, man skal sætte på, fortæller Kim Sømod, der er tredjegeneration i vognmandsfirmaet A.Sømod, om noget af deres specialudstyr:
- Vi håndterer alt fra en almindelig glasfacade i en butik, til store ruder i penthouselejligheder til helt almindelige boligbyggerier, der har store partier med både et tykt glas i døren og ovenlys - det hele er sat sammen i én stor ramme. De er udfordrende, fordi de som regel skal monteres i eksisterende bygninger.
- Rimelig mange af de vakuum-opgaver, vi kommer ud på i dag, kræver et omstændeligt sug. Man skal hele tiden bytte rundt på kopperne i forskellige vinkler for, at de passer til sprosser, vinkler osv.
Er der tænkt på genmontering?
I nye byggerier er der plads nok til sætte glaspartier i. Men når byggeriet er færdigt, og det hele er lukket til, hvad gør man så?
- Vi oplever byggeprojekter i dag, hvor man ikke helt har tænkt på, at når man har monteret glasset, hvordan skal man så genmontere det, hvis det går i stykker? Det bliver nok et problem. Men heldigvis vil man med tiden som regel eller forhåbentlig have udviklet en eller anden specialmaskine, der kan pille glasset ud.
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Særlige løsninger til komplekse glasopgaver
En noget kompliceret opgave var Intersports forretning på Strøget i København, fortæller Kim Sømod:
- Hele facaden skulle have 500 kilos konkave glas sat ind. Vi fik dem leveret en sen aften, og det tog to nætter at montere. Vi måtte konstruere nogle specielle beslag, fordi, udover at glassene skulle løftes op over ledningerne og ind i bygningen, skulle de vinkles skråt ind i bygningen, drejes og trækkes tilbage for at monteres indefra i rammen. Man turde ikke montere dem udefra på grund af nedfaldsfare.
- Forinden havde vi set tegningerne, men da det så kom frem, at glassene skulle ind og vende i bygningen, kunne vi se, at det krævede en hel anden type værktøj - en hydraulisk enhed, der kan rotere glasset, og sidder for enden af en stor kran.
I andre opgaver kan udfordringen være pladsen. At der er så lidt plads, at det er svært at komme tæt ind til en bygning, der skal renoveres, siger Kim Sømod:
I dag har vi lige monteret et stort rudeparti på Rødkilde Skole. Der skulle vi ind i en baggård og skolegård, løfte glaspartiet op og indover bygningen. Først skulle vi tage det gamle glasparti ud af bygningen, og så sætte det nye i.
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Fotos af Mads Engqvist
Er gode til at tænke ud af boksen
Hos A.Sømod fylder håndtering af glas 70 % af forretningen, og især renoveringsbyggeri, er de meget glade for:
- Vi er gode til at tænke ud af boksen og få opgaven løst på en smart måde. Efterhånden er vi blevet kastet ud i så mange særprægede opgaver, så vi har fået bygget erfaring op og en del specialudstyr.
- Enhver byggeplads’ udfordring er at få procedurer og processer til at hænge sammen. Hvis der er tænkt over, at vi har varerne så tæt på som muligt, og alt er forberedt, går det også hurtigere for os.