logo

De unge skal have den gode fortælling om bygge- og anlægsbranchen

 

 

Af Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri

 

Der er udsigt til mangel på faglært arbejdskraft. Vi risikerer at mangle 14.000 faglærte inden for bygge- og anlægsfagene i 2025. Nogle fag oplever allerede nu mangel på kvalificeret arbejdskraft, ligesom flere og flere erhvervsskoler melder, at de mangler lærlinge til ledige praktikpladser. 

 

Antallet af unge der vælger en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolens 9. eller 10. klasse. har været støt faldende i mere end 10 år. Hver fjerde valgte i 2006 en erhvervsuddannelse, men i dag er det kun 18 % af de unge. Tre ud af fire vælger i dag en gymnasial ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

 

Læs mere om Byggebranchens udvikling

 

Derfor er der brug for en indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi skal vise, at en uddannelse inden for bygge og anlæg er attraktiv. Alle i branchen skal hjælpe til, hvis det skal lykkes at gøre erhvervsuddannelserne til et førstevalg.

 

Vi skal ud i folkeskolerne og fortælle de unge, deres forældre og lærerne, at en uddannelse inden for bygge og anlæg er lig med rigtig gode muligheder på arbejdsmarkedet. Der er mulighed for at tjene gode penge, for at blive selvstændig eller for at læse videre.

 

Vi skal også ud og fortælle de gode historier om, at bygge- og anlægsbranchen er danmarksmestre i at oprette praktikpladser til lærlinge. Lige nu er 11.300 unge i lære i en virksomhed i bygge- og anlægsbranchen.

 

Hvis man ved, at der er god sandsynlighed for at få en praktikplads bliver en uddannelse inden for bygge og anlæg et mere attraktivt valg.

 

Det er af meget stor betydning, ja afgørende, at hele branchen sætter fokus på at rekruttere flere unge og også på at sikre dem praktikpladser.

 

Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri: Jeg kan godt savne en større anerkendelse af byggebranchen

 

Og så skal vi sikre bygge- og anlægsbranchen et generelt kompetenceløft. Flere af de unge, der har taget en uddannelse inden for bygge og anlæg skal uddanne sig videre. Og det samme gælder de svende, som er i branchen.

 

Vi skal motivere dem til at blive specialister inden for klima- eller energiløsninger, nye digitale værktøjer eller til at de bliver helt skarpe til kvalitetssikring. Der er også brug for flere med kompetencer inden for ledelse, styring og logistik.

 

Mulighederne er mange, de skal bare bruges. Efteruddannelsestilbuddene er der. Det samme er mulighederne for at videreuddanne sig.

 

Mange virksomheder skriger på dygtige byggeledere med praktiks erfaring. En faglært inden for bygge og anlæg kan videreuddanne sig til bygningskonstruktør på 3½ år eller til byggekoordinator på to år.

 

Hvis vi får flere faglærte inden for bygge og anlæg til at læse videre i stedet for at skifte til job i andre brancher, når de vil gøre karriere, så kan vi styrke branchens ledelseskraft og innovationsevne. Virksomheder med styr på økonomi, styring og logistik tjener flere penge. 

 

Mere fokus på uddannelse både af lærlinge og svende gør branchen stærkere og virksomhederne mere konkurrencedygtige, så det er bare med at komme i gang.

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555