Kerneboringer i Grønland
Nordisk Fundering har hurtigt etableret sig som en pålidelig leverandør af kerneboringer og geotekniske undersøgelser.
Selvom Nordisk Fundering er en ung virksomhed, trækker man på mange års erfaring fra deres nøglepersoner. En af dem er Tonny Arndt som er Drilling Supervisor i Nordisk Fundering. Siden 2008 har han hver sommer arbejdet i Grønland. Han har en betydelig indsigt i de udfordringer, der er forbundet med funderingsopgaver i det arktiske miljø. Hans ekspertise gør Nordisk Fundering til en oplagt aktør, når det kommer til krævende opgaver i Grønland.
Udfordringerne ved Grønland
At arbejde i Grønland er væsentligt anderledes end i Danmark. Vejret spiller en afgørende rolle, og ofte må projekter justeres for at imødekomme de barske forhold. Vejrligsdage, hvor arbejdet står stille på grund af dårligt vejr, er en tilbagevendende udfordring. Grønland byder på korte perioder med gunstigt vejr, primært fra juni til august, hvor effektivitet er afgørende for projektets succes.
Derudover er logistikken en udfordring. Grønlands afsidesliggende beliggenhed og begrænsede infrastruktur betyder, at alle forsyninger og alt udstyr skal planlægges omhyggeligt.
- Vi har to af hver kritisk del med, så vi kan fortsætte arbejdet, selv hvis der skulle opstå tekniske problemer. Denne forberedelse er med til at sikre, at vi kan arbejde så effektivt som muligt, når forholdene tillader det, fortæller Tonny Arndt.
Nuuk Havn – et konkret eksempel
En af Nordisk Funderings seneste opgaver i Grønland er udvidelsen af Nuuk Havn, hvor man udførte kerneboringer og geotekniske undersøgelser i samarbejde med M.J. Eriksson. Opgaven omfattede 12 borehuller i fjeldet for at levere geotekniske data, som var nødvendige for udvidelsen af terminalen med 400 meter.
Selvom boretiden var planlagt til 18 dage, tog projektet i alt 5 ½ uge at fuldføre på grund af dårligt vejr og logistiske udfordringer. Arbejdsdagene blev ofte forlænget til op mod 18 timer for at udnytte de gunstige tidevandsforhold. Undervejs opstod der udfordringer med at få prammene til at ligge korrekt på grund af kraftige strømme, hvilket førte til 11 ventedage.
- Man har stopuret kørende hele tiden. Vi arbejder i døgndrift, og når vejret er godt, handler det om at få mest muligt ud af tiden, forklarer Tommy.
Samarbejde med DTU – et andet vigtigt projekt
Forrige år gennemførte Nordisk Fundering et spændende samarbejde med DTU (Danmarks Tekniske Universitet) i Grønland. Projektet involverede kerneboringer af seks huller på forskellige lokationer over hele Grønland, hvor boredybden varierede fra 100 til 500 meter.
Disse undersøgelser var en vigtig del af forskningsarbejdet for at forstå undergrunden i Grønland og indsamle data til fremtidige projekter. Dette projekt stillede særlige krav til præcision og logistik, da borestederne var spredt over store afstande og krævede omfattende planlægning.
Teknologisk udvikling og fleksibilitet
For at kunne arbejde under disse forhold har Nordisk Fundering investeret i specialudstyr, herunder Tactex X-10 borerigge, som er blandt de mest avancerede inden for kerneboringer. Dette udstyr er designet til at kunne bore ned til 2.000 meter i dimensionen NQ, hvilket gør det muligt for at håndtere selv de mest krævende opgaver.
Samarbejdet med lokale aktører er også en vigtig del for Tonny. Siden 2018 har han undervist i kerneboring i samarbejde med Råstofskolen og har endda rekrutteret nogle af sine kursister til projekter.
Udsigten til fremtidige projekter
Nordisk Fundering er allerede i gang med at planlægge næste sæson i Grønland og står klar til at udføre flere komplekse kerneborings- og funderingsprojekter i de kommende år.
Med en kombination af moderne teknologi og mange års erfaring er Nordisk Fundering rustet til at tackle selv de mest komplekse opgaver under ekstreme forhold. Virksomheden er klar til at fortsætte arbejdet i Grønland og sikre, at kunderne modtager præcise og pålidelige løsninger til deres funderingsbehov.
Fakta
Nordisk Fundering leverer en række funderingsløsninger til alle byggeprojekter i hele landet. Man er specialister med mange års erfaring fra branchen – og det primære fokus er specialfundering.
Desuden har man et stort fokus på at skabe en grønnere specialfundering til store byggerier samt at sikre, at man er en god arbejdsplads, der altid kan tiltrække og fastholde dygtige mennesker med gode kompetencer.
Nordisk Fundering råder over en moderne maskinpark, der bl.a. består af fem nye ankerrigge og to borerigge.