Projektet Ressourcerne mellem Husene af Enemærke & Petersen og Tredje Natur. Foto: Morten Olivarius
Byggeriets næste store klimagevinst kan ligge for fødderne af os
Der kommer i fremtiden mangel på ressourcer som sand og grus. Derfor vil pionérprojektet ’Ressourcerne mellem husene’ forandre måden, vi recirkulerer råstofferne under overfladen.
Tore Banke Associeret Partner i TREDJE NATUR. Foto: Frederik Højfeldt Nielsen
Arealerne mellem husene står for godt halvdelen af ressourceanvendelsen i byggeriet. Alligevel har vi næsten udelukkende fokus på bygningerne, når vi taler om cirkularitet og CO2-besparelser. Det vil projektet ’Ressourcerne mellem husene’ ændre på. Projektet er startet af Tredje Natur og Enemærke & Petersen og har fået støtte af Boligfonden Kuben.
- Klimakravene fokuserer på bygningerne, men tæt på halvdelen af det byggede miljø findes mellem husene. Det går fuldstændig under radaren i vores nuværende lovgivning. Der er et enormt potentiale for at genbruge værdifulde ressourcer, reducere CO2-udledninger og fremme biodiversiteten, hvis vi stiller skarpt på ressourcerne under overfladen, siger Tore Banke, associeret partner i Tredje Natur.
Brug råstofferne på stedet
Flere analyser peger på, at Danmark indenfor en kort årrække løber tør for ressourcer som sand og grus. Alligevel gør byggeriets parter sjældent noget for at genbruge de dyrebare ressourcer under jorden, når et byggeprojekt begynder. Jord, sand, grus, asfalt, beton og beplantning bliver gravet op, flyttet rundt og ender ofte som affald. Det kan vi gøre bedre, mener Tore Banke:
- Når et byggeprojekt begynder, kommer arkitekter og ingeniørerne som regel til en byggegrund, der allerede er ryddet og byggemodnet. Vores erfaringer viser, at hvis vi involverer de rette aktører tidligt i processen, kan vi allerede i screeningsfasen identificere ressourcerne under overfladen og planlægge en lokal og effektiv anvendelse af dem. Det ville reducere CO2-udledninger, råstofforbrug og omkostninger til jordhåndtering markant. For bygherren ville det samtidig resultere i en væsentlig bedre position i forhold til EU taxonomi, certificeringer og ESG-rapportering. Så der er meget vundet ved at ændre processerne, siger han.
Behov for nye samarbejdsformer
’Ressourcerne mellem husene’ har tidligere fået støtte af Realdania til at analysere tre cases. Nu kan scopet udvides til ti cases takket være støtten fra Boligfonden Kuben. Håbet er, at de mange cases kan åbne branchens øjne for de store klimagevinster, der ligger lige under vores fødder.
- Vi har brug for at bygge på nye måder, hvis vi skal nå målet om klimaneutralitet i 2050. Her er det en oplagt idé at se på alt det, vi graver op og smider væk, når et byggeprojekt går i gang. Vi har metoderne til at sortere i de rigtige fraktioner, så vi kan bruge råstofferne igen i en ny sammenhæng. Vi skal bare få det til at lykkes i praksis. Vi håber, at projektet kan stille skarpt på gevinsterne ved at håndtere ressourcerne bedre og skabe nye samarbejdsformer i byggeriet, siger direktør i Boligfonden Kuben Sidse Buch.
Boligfonden Kubens direktør Sidse Buch. Foto: Kontraframe.
’Ressourcerne mellem husene’ har fået støtte gennem Boligfonden Kubens pulje Byggeriets eksperiment, som er åben for ansøgninger fire gange årligt. Næste ansøgningsfrist er den 13. november.