<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Annonce

LED iBond skaber intelligent IoT-racerbane til DTU’s Smart Library

 • Byggeriets udvikling
 • IT og ny teknologi
 • 2019-07-01
 • | Af Rune H Jensen
 • Belysning og IoT går hånd i hånd hos danske LED iBond, der allerede har leveret fremtidssikrede og intelligente løsninger til bl.a. DTU’s nye Smart Library.

  Hos danske LED iBond fremhæver CEO Rold Sprunk-Jansen, at al udvikling, design og produktion foregår herhjemme, ligesom virksomheden udelukkende er ejet af danske investorer og Vækstfonden. Der er med andre ord tale om en rent dansk virksomhed, der har formået at skabe en plads både på det nationale og det globale marked via en unik, patenteret teknologi:

   

  - I vores LED sandwichkonstruktion på kun 6 mm kan vi integrere en IoT-platform for morgendagens intelligente og forbundne miljøer. Og der er ingen tvivl om, at IoT vil være standard på rigtig mange områder, hvis vi ser bare få år frem i tiden, supplerer Kjeld Gade, salgsdirektør hos LED iBond.

   

  En platform til intelligente byer og bygninger

  Han forklarer, at selv om IoT-parat belysning er vejen frem, så er det endnu et nicheorienteret område, og virksomheden har da også foden inden for på markeder, hvor projekterne kan have en meget omfattende volumen:

   

  - Vi er gået fra at være belysningsproducent til en virksomhed, der integrerer LED-lys med IT og datakommunikation via vores åbne platform. Foruden herhjemme har vi særligt godt fodfæste i spansktalende lande, i Asien og Sydamerika, for hvis man skal op i projekter med en lidt større volumen, skal man uden for landets grænser. Ofte er vores løsninger afledt af vores tidligere opgavers specialprodukter, hvorfra vi kan genbruge design og teknik – og vi kan selvfølgelig til enhver tid lave en helt skræddersyet, slank og æstetisk løsning.

   

  Internet of Things – fremtidens racerbane

  IoT (Internet of Things, red.) er ikke længere en futuristisk sci-fi-vision om den fagre nye verden, men allerede virkelighed ude omkring i danske og internationale domiciler, kontorer, offentlige rum, hoteller, detailhandel og sundhedsvæsen m.v.

   

  IoT handler basalt set om en internet-sammenkobling af unikt identificerbare enheder som f.eks. mobile enheder, computere, sensorer, netværk, analyseprogrammer – og belysning. Og den teknologi går man hele vejen med hos LED iBond med eget, patenteret sandwichsystem, der bl.a. giver store energibesparelser, fleksibilitet og en hidtil uhørt lang levetid på belysningen.

   

  Lyset lever lige så længe som bygningen

  - Al vores produktion tager udgangspunkt i vores patenterede og slanke sandwich-system. Her er LED’erne placeret enten mellem to tynde aluminiumsoverflader adskilt af et kompositmateriale – eller omvendt af stort set massivt aluminium adskilt af et tyndt isoleringsmateriale, der for begge profilers vedkommende typisk kun er 6 mm. Løsningerne er fremragende til at lede varmen væk fra dioden, og hvis varmen ledes væk fra en diode, har den i princippet uendelig levetid, fortæller Kjeld Gade, og fortsætter:

   

  - Vores system til f.eks. DTU’s bibliotek har således en levetid på over 100.000 timer. Og det giver god mening, når lyset skal være tændt rigtig mange af døgnets timer. Det er med andre ord en stor fordel, at arkitekterne fra starten af projektet kan tænke ind, at lyset ofte lever lige så længe som bygningen – og mere til.


   

  DTU’s Smart Library

  Kjeld Gade henviser her til det nye bibliotek på DTU Lyngby, hvor LED-løsningen åbner en række nye muligheder for intelligent lysstyring, der kan tilpasses brugernes særlige behov og som giver tilgængelighed til biblioteket alle døgnets timer. LED iBonds løsning er således en infrastruktur til et IoT Living Lab inkl. de nyeste teknologier inden for belysning, varme, ventilation og akustik.

   

  I modsætning til kompositløsninger er der til DTU anvendt meget TRACY skinner – med aluminium og kun lidt isolering i sandwichsystemet – da aluminiummet giver en stor kølingseffekt. De traditionelle lysarmaturer er udskiftet med skræddersyede LED-armaturer, der både kan variere farvetemperatur og lysintensitet afhængigt af individuelle behov og døgnets skiftende lys.

   

  Lysarmaturerne er desuden inddelt i zoner, der tager hensyn til, hvor de studerende og personalet befinder sig. I læse- og talezoner er lysarmaturerne designet i to parallelle lysskinneforløb, der lyser i forskellige farvetemperaturer, så der både skabes et naturligt og et fokuseret lys. I de ydre zoner og gangområder er lysskinnerne derimod monteret enkeltvis med dæmpbart lys, der kan tilpasses alt efter mængden af dagslys.

   

  Den fremtidssikrede racerbane

  - TRACY-løsningen er sat sammen som et lineært skinnesystem lidt ligesom på en gammeldags racerbane, hvor vi kan sætte følere imellem, og hvor LED-diodens særlige egenskaber gør, at lyset tænder og slukker alt efter bevægelse. Samtidig kan det skaleres efter ønske, og man kan f.eks. sætte IoT-moduler ind.

   

  - Når belysningssystemer smelter sammen med IoT, er det ikke længere nødvendigt at have alle mulige forskellige sensorer og følere rundt omkring i lokalet. Man kan få og styre det hele fra belysningssystemet. Projektet skaber kort sagt infrastrukturen til et IoT Living Lab, og DTU’s bibliotek er nu på alle måder et meget fremtidssikret, bæredygtigt og energibesparende system, siger Kjeld Gade.

  Anbefalede artikler