LED iBond får udmærkelse ved LUX Awards 2018
Den danske lysvirksomhed LED iBond har de sidste fire år gennemgået en fantastisk udvikling, der for nyligt kulminerede i en flot udmærkelse ved LUX Awards 2018, Europas største award-ceremoni for lysproducenter. Bag den innovative virksomhed står de to iværksættere Lars Frederiksen og Rolf H. Sprunk-Jansen, der på få år har været med til at rykke ved opfattelsen af hvad lys bør kunne.
Det er ingen underdrivelse at kalde den danske lysvirksomhed LED iBond for en ’underdog’, ved den stort opsatte LUX Awards dette år. De var oppe at konkurrere mod 13 producenter og udviklere af lyssystemer, der hører til blandt branchens sværvægtere. Holdet bag LED iBond var derfor taget afsted til England uden de store forhåbninger:
- Vi tog afsted til England og award-ceremonien i O2 Arenaen i London uden de store forhåbninger. Vi var jo den lille spiller, blandt branchens største producenter, fortæller Rolf H. Sprunk-Jansen, der er CEO og medstifter af LED iBond.
Men de lave forventninger blev hurtigt gjort til skamme, da LED iBonds navn blev råbt op fra scenen. Den lille danske virksomhed endte nemlig med at blive tildelt titlen ”Highly Commended” inden for kategorien ”Interior Luminaire of the Year – the years most ground-breaking interior light fitting”. Produktet, der bragte dem i fokus ved dette års tildeling, er den unikke Tracy-løsning, der er intet mindre end en revolution inden for lysteknologi, fordi det både kan bruges som et lyssystem, men også som en infrastruktur der kan tilsluttes IoT enheder.
- Vi var overraskede, men kunne jo efterfølgende godt se hvorfor vi fik titlen ”Highly Commended”, griner Rolf og forklarer:
- Tracy giver mulighed for at kombinere IoT, elforsyning og belysning i et forløb op til 60 meter fra et enkelt elektrisk forsyningspunkt. Samtidig har vi med et design at gøre, der kun måler 6 mm i tykkelsen, hvilket jo bidrager til produktets funktionalitet og æstetiske udtryk. I modsætning til konventionelle LED-belysningsvirksomheder, der benytter PCB-printkort, kølelegeme, armatur og driver i forbindelse med deres LED’er, har vi opfundet og patenteret et specielt “sandwich”-system med en tykkelse på kun 6 mm. Grundlæggende handler det om at føre strøm og kommunikation i armaturernes ydre skal i stedet for at anvende PCB’er og ledninger.
- Bag LED iBonds teknologi ligger der syv internationale patentfamilier. Et af de patenter der ligger bag, handler lidt forenklet om hvorledes vi hiver varmen ud af dioden, hvilket forlænger deres levetid meget markant, indskyder Lars Frederiksen, CTO og medstifter af LED iBond, og uddyber:
- Mange af vores løsninger har også et større overfladeareal i aluminium, hvilket også afleder varmen rigtigt godt. Dioderne kan holde i langt over 100.000 timer, hvilket er unikt i branchen. Det handler alt sammen om, hvor varm dioden bliver, og hvor vores typisk ligger på en 40 grader, ligger mange af vores kollegaers på 80 grader, og for hver 10’ende grad opad halverer du levetiden.
En spændende rejse
Rejsen fra en lille startupvirksomhed, til nu at stå skulder til skulder med Europas største producenter i London, har dog ikke været lige til. Det første patent blev indgivet i 2001, hvor en finanskrise satte udviklingen af de innovative lyssystemer på pause. Men patenterne og ideerne kunne finanskrisen ikke slå ud, og i 2014 så LED iBond bogstaveligt talt dagens lys.
- Vi fik her vores første investor i form af Bjarne Henning Jensen fra SDTI, der også i dag er bestyrelsesformand i LED iBond. Herefter fulgte en privat investor før Vækstfonden kom ombord. Man kan roligt sige at vi ikke var nået så langt i dag, hvis ikke de havde set potentialet i vores teknologi og de markedsmæssige muligheder, siger Rolf.
I dag har virksomheden 15 mand ansat, samt salgspartnere i Europa, Sydøstasien og Mellemøsten, og der er rift om produkterne, men også en stor efterspørgsel på den know-how og teknologi, der ligger bag.
- På den korte tid der er gået efter vores fine udmærkelse i London, har vi virkelig kunnet mærke en stigende efterspørgsel. Særligt fra køkkenfirmaer, der i forvejen har fulgt os med stor interesse efter vi indledte et samarbejde med køkkenproducenten Nobia, der står bag 17 brands i Nordeuropa, herunder HTH, Uno Form og Invita i Danmark. I Farum har vi netop etableret en 22 meter lang fuldautomatisk produktionslinje dedikeret til Tracy, så vi er godt gearet til fremtidens efterspørgsel, forklarer Rolf.
Køkkenfirmaerne kan nemlig nyde godt af Tracys slanke design, der med sin fleksible tilpasning, kan integreres i alle slags køkkener, nye som eksisterende.
Intelligent lys til det moderne bibliotek
Men det er ikke kun køkkenfirmaerne der efterspørger Tracy-løsningen. Flere store biblioteksprojekter har nydt godt af dette system:
- Vi tænkte faktisk ikke rigtigt på bibliotekerne som et marked for os, da vi begyndte, men det har mildest talt ændret sig, smiler Rolf og uddyber:
- Vi fik en stor opgave på DTU, hvor man ønskede mulighed for en intelligent lysstyring, som kunne tilpasses brugernes individuelle behov til et nyt IoT Living Lab med de nyeste teknologier inden for LED-belysning, varme, ventilation og lyd. I dag fungerer DTU Smart Library som et levende laboratorium, hvor studerende og forskere holder til og tester nye teknologier. Belysningen er ingen undtagelse. Her er de utallige traditionelle lysarmaturer udskiftet med 3,2 km. Tracy, der varierer både farvetemperatur og lysintensitet afhængigt af brugernes behov og tidspunktet på døgnet.
- Ja, og nu er vi i gang med en ordre til det nye Deichmanske Bibliotek i Oslo. Her skal vores lyssystemer, i tre rækker, placeres på 2.350 hylder, hvor alt lys kan tilpasses individuelt, indskyder Lars.
”I dag fungerer DTU Smart Library som et levende laboratorium, hvor studerende og forskere holder til og tester nye teknologier”
Lettere vedligeholdelse
Et andet område hvor LED iBond har set en overvældende efterspørgsel er inden for elevatorbelysning. Den begrænsede loftshøjde, samt lyskildernes varmeudledning, er alt sammen noget, man skal tage højde for, foruden bygherrens ønske om lavere driftsomkostninger:
- Her har vi ramt hovedet på sømmet i et internationalt nichemarked, der har stået overfor nogle fundamentale udfordringer. En interessant case, vi kan fremhæve, er sengeelevatorerne på Rigshospitalet, hvor der skulle tages højde for de sengeliggende patienters velvære samt driftsomkostninger. Den grundlæggende udfordring i installationen var således at sikre så lidt blænding fra lyset som muligt samt at holde elevatorernes “nedetid” på et minimum. I stedet for at udskifte hvert enkelt lys i elevatorerne – som alligevel ville have gjort det nødvendigt at fjerne elevatorlofterne – designede vi et loft med integreret belysning. Dette betød, at installationen kunne færdiggøres på nogle få timer per elevator. Herefter har vi lavet et cirkulært mønster, så patienterne ikke ligger og kigger direkte op i lamperne, da de jo placeres midt i elevatoren. Også energieffektiviteten er forbedret, da hele lofter kun bruger omkring 20W, samtidig med at det giver et lys på i gennemsnit130 lux på gulvniveau. Sammenlignet med hospitalets tidligere løsning, skaber det en energibesparelse på mere end 85 %, mens lux-niveauet samtidig er øget med 30 %, udtaler Rolf.
”Den grundlæggende udfordring i installationen var således at sikre så lidt blænding fra lyset som muligt samt at holde elevatorernes “nedetid” på et minimum”
Gode udsigter
Det kan måske lyde som en kliché, men fremtiden ser vitterligt lys ud for LED iBond. Den danske producent af lyssystemer har formået at dække nogle store huller i markedet, og har udviklet nogle løsninger, der integrerer teknologi, kvalitet og fleksibilitet i en række kompakte lyssystemer.
- Vi har nogle løsninger, der giver svar på mange udfordringer. Men som en lille virksomhed på et stort internationalt marked har vi valgt at fokusere på nogle enkelte områder, hvorved vi virkelig kan gøre en forskel, og hvor vi vil kunne blive ved med at udvikle os. Men vi erkender, at der er en stor interesse for at bruge vores teknologi uden for vores egne spidskompetencer. Der er blandt andet inden for fødevareproduktionen en stor interesse, hvor der er flere som ser på, hvordan de ved hjælp af vores produkter kan gavne dyrs adfærd og menneskers helbred gennem lyssætningen. Der er simpelthen så mange muligheder takket være de grundteknologier, der er byggestenene i vores virksomhed, så jeg ser mange gode licensaftaler i mange forskellige brancher i fremtiden. Det handler f.eks. om at kunne integrere LED-erne med informationsteknologi i et og samme system afslutter Lars.
Se også video: TRACY® IoT