<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Jern og Metalskolen i Sisimiut
Annonce

KHR Architecture:Vi er blevet bidt af Grønland

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2021-05-18

  KHR har bygget på Grønland de sidste 20 år og har sat sit præg på Nuuk med en række væsentlige byggerier, lige fra skoler, naturinstitut og universitetspark til hovedgade, svømmehal og butikscenter med kontortårn, hvor Grønlands Selvstyre holder til.

  - Det arktiske klima og naturen på Grønland stiller store krav til arkitekturen, både teknisk og æstetisk. Det er en super spændende udfordring og en enorm læringsproces at bygge på Grønland, og vi bliver mere og mere bidt af det for hvert projekt, fortæller Janina Zerbe, der er kreativ partner i KHR Architecture. Hun giver her et indblik i tegnestuens spændende projektrejse på Grønland.

   

  Høj arkitektonisk kvalitet til god pris vinder konkurrencer

  Den seneste tid har tegnestuens fokus på Grønland igen været intensiveret og siden slutningen af 2019 har KHR Architecture vundet intet mindre end fire grønlandske konkurrencer.

   

  - Vi har mange offentlige kunder på Grønland, som har begrænsede budgetter. De vælger KHR, fordi vi tilbyder høj arkitektonisk kvalitet til en fornuftig pris, forklarer Janina Zerbe.

   

  1 Atuarfik Narsarsuaq - ny skole i Nuuk
  1 Jern- og Metalskolens kantine Sisimiut
  Hans Lynge Skole Nuuk
   
   

  Arkitektur med respekt for den grønlandske natur

  Et fællestræk ved KHRs talrige grønlandske byggerier er, at de virkelig tager hensyn til omgivelserne og lægger sig respektfuldt ind i landskabet. Janina Zerbe siger:

   

  - Den grønlandske natur er betagende og allestedsnærværende, og det har indflydelse på den arkitektoniske udformning. Vi henter stor inspiration i naturens former, farver og teksturer, når vi vælger udtryk og materialer til vores projekter, og vi trækker meget gerne omgivelserne ind i arkitekturen via vinduespartier og udsigter. Samtidig har vi også respekt for de traditionelle byggestile, hvor blandt andet farver spiller en stor rolle.

   

  - Eksempelvis bliver den nye skole, som vi bygger i Nuuk, næsten 18.000 m2 med en central placering på den store slette, hvor der er storslået udsigt. Det ville være synd at ødelægge det smukke sted med højtråbende og bastant arkitektur. Derfor har vi brudt skolen op i syv bygninger i forskellige højder, der lægger sig naturligt ind i landskabet.

   

  Nuuk skole byggeplads oppefra
  Nuuk skole byggeplads
   
   

  Arktisk klima stiller store krav til materialevalg og byggeteknikker

  Det er ikke kun rent æstetisk, at Arktis stiller særlige krav til arkitekturen. De ekstreme vindforhold og frostgrader kræver stor indsigt i, hvilke materialer og løsninger, der holder og ældes med ynde på grønlandske breddegrader.

   

  - Hos KHR Architecture har vi altid et stort fokus på, at vores projekter er langtidsholdbare, både hvad angår æstetik, materialer og funktion. Det er en ganske væsentlig parameter i forhold til byggeriets bæredygtighed og naturligvis afgørende for den værdi, som bygherre og brugere får både på kort og lang sigt, forklarer partner og teknisk chef, Henrik Danielsen.

   

  - I en grønlandsk kontekst er det ekstra vigtigt, at vi har fokus på materialernes robusthed og vores byggeteknikker. Uanset hvor vi bygger, udfordrer vi altid os selv på materialer og løsninger, så vi kan skabe unik arkitektur, der indfrier projektets fulde potentiale. Det betyder, at vi efterhånden har lært en masse om at bygge i et arktisk klima og om det grønlandske samfund, som vi naturligvis tager med os videre til kommende projekter på Grønland.

  Faktaboks: KHR Architecture på Grønland

  2003 Malik Svømmehal, Nuuk

  2007 Ilimmarfik – Universitetspark, Nuuk

  2011 Grønlands Naturinstitut, Nuuk

  2011 Atuarfik Hans Lynge Skole, Nuuk

  2012 Nuuk Center med Selvstyrets kontortårn

  2019- Nuuk Skole

  2019- 2 + 1 Daginstitution i Nuuk

  2021- NIVI - restaurant og lejligheder

  2021- Jern- og Metalskolen i Sisimiut

  2021- Ny svømmehal i Sisimiut samt renovering af eksisterende sportshal (tilbudskonkurrence)

  KHRs ledelse

  OM KHR Architecture

  KHR Architecture er et af de veletablerede danske arkitektfirmaer, der er kendt for sin gedigne og innovative arkitektur. KHR arbejder særligt med sundheds- og uddannelsesbyggeri samt boliger og erhvervsdomiciler og blev grundlagt i 1946 af Gunnar Krohn og Knud Hartvig Rasmussen – deraf initialerne.


  Firmaet har stået i spidsen for en lang række prisvindende og anerkendte projekter som Københavns Metro, Bang & Olufsens hovedsæde og Københavns Universitet på Amager. En ny partnerkreds sikrer, at KHR i disse år vokser hastigt og indtager nye markeder og forretningsområder.

      

  Anbefalede artikler