<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Michael Sand

Fællesvaskerier er fremtiden i bæredygtige ejendomme

 • BYGGERIETS UDVIKLING
 • Bæredygtighed
 • Indeklima
 • 2021-07-28

 • Virksomheden Nortec leverer professionelle vaskeriløsninger, og her oplever man en stigende interesse for fællesvaskerier, der er både billigere og mere bæredygtige end  individuelle vaskefaciliteter, og det er derfor en åbenlys – men lidt overset – løsning på vejen mod flere grønne ejendomme.

  Når man bygger eller renoverer en etageejendom, er det næsten tre gange dyrere at forsyne alle lejemål med en vaskemaskine sammenlignet med et fællesvaskeri. Energi- og vandforbruget er samtidig tre gange højere, mens det kan tage op til 5,5 time længere at klare vasketøjet i det private frem for i et fællesvaskeri.

   

  Det er altså både billigere, mere tidsbesparende og mere bæredygtigt at prioritere et fællesvaskeri i en etageejendom. Men lidt paradoksalt vælger mange ofte individuelle vaskefaciliteter på trods af de store gevinster ved et fællesvaskeri.

   

  Nortec pressefoto1

  Skåner miljø og klima

  Virksomheden Nortec leverer professionelle vaskeriløsninger, og her oplever man en stigende interesse for fællesvaskerier. Nortecs adm. direktør og ejer, Michael Sand, bliver dog ofte mødt med en umiddelbar skepsis over for fællesvaskerier i bygge- og ejendomsbranchen. Men paraderne bliver hurtigt sænket, når kunderne præsenteres for alle de klare fordele ved at vælge et fællesvaskeri.

   

  - Fællesvaskerier er et oplagt valg, fordi der er så store besparelser at hente. Tallene taler helt enkelt for sig selv. Der er samtidig den helt store fordel ved fællesvaskerier, at de i langt højere grad er bæredygtige sammenlignet med at installere individuelle vaskefaciliteter i samtlige lejligheder af en etageejendom, siger Michael Sand.

   

  Ved at vælge et fællesvaskeri i et byggeri med 40 lejemål kan man for eksempel mindske ejendommens vandforbrug med 300.000 liter vand og udlede 1 ton CO2 mindre hvert år.

   

  Sparer tid og penge

  Fællesvaskerier giver mange økonomiske og miljømæssige gevinster, men alligevel vælger mange ejendomsudviklere individuelle vaskefaciliteter på grund af bekvemmeligheden. Michael Sand fremhæver dog, at man kan spare helt op til 5,5 time ved at vaske i et fællesvaskeri udstyret med professionelle industrimaskiner.

   

  - Fællesvaskerier overhaler individuelle løsninger på alle parametre. Det gælder især kulturen om at købe og smide væk, som vi paradoksalt oplever i stigende grad i en tid, hvor de fleste ellers ønsker at være mere miljøbevidste. Ved at vælge et fællesvaskeri kan vi netop gøre en forskel for miljø og klima, siger Michael Sand.

   

  For eksempel genererer almindelige husholdningsmaskiner 18 gange mere skrot end et fællesvaskeri, fordi professionelle industrimaskiner har en langt længere levetid.

   

   

  Nortec pressefoto2

  Skaber godt indeklima

  Derudover skaber fællesvaskerier et sundere indeklima i boligen, fordi man ikke har vaske- og tørrefaciliteter i hver enkelt lejlighed. Mindre fugt i lejemålene minimerer samtidig udgifterne til vedligehold, og derfor mener Michael Sand, at fællesvaskerier bør være fremtidens løsning i udviklingen af grønne byggerier og renoveringen af eksisterende ejendomme:

   

  - Der er en stor boligmasse i den almene sektor, som står over for en renovering, og af økonomiske, sundhedsmæssige og miljømæssige hensyn er det helt åbenlyst at vælge fællesvaskerier.

   

  Nortec er en dansk, familieejet virksomhed, der siden 1988 har leveret løsninger og professionelle vaskemaskiner og tørretumblere til moderne, indbydende vaskerier. Virksomheden beskæftiger i dag cirka 70 medarbejdere, har hovedsæde i Vejle og en afdeling i Brøndby, og har et landsdækkende team af serviceteknikere.

   

  5 beskidte facts

  • Økonomi: Det er næsten tre gange dyrere at forsyne alle lejemål med en vaskemaskine – end når du vælger et fællesvaskeri.

  • Skrot: Almindelige husholdningsmaskiner genererer 18 gange mere skrot – end et fællesvaskeri.

  • Energiforbrug: Energiforbruget er tre gange højere, når du vasker dit tøj i en almindelig husholdningsmaskine.

  • Vandforbrug: Husholdningsmaskinen i lejlighederne bruger tre gange mere vand end fællesvaskeriet.

  • Tid: Det tager 5,5 time længere at klare vasketøjet i det private – sammenlignet med fællesvaskeriet.

   

  Kilde: Data bygger på en rapport, som Nortecs uvildige samarbejdspartner Green Network har udarbejdet.

  Anbefalede artikler