REBUS og sektionsleder på Teknologisk Institut.

">
article_image

Den gode indeklimakvalitet er sat på formel

 • Materialer og Løsninger
 • Indeklima
 • Renovering
 • 2021-04-06
 • Tekst af Mikkel Weber Sandahl

  Tørt, fugtigt, fodkoldt, larmende. Vores indeklima kan opfattes på mange måder, som vi ikke synes er behagelige. Der er med andre ord stor værdi i det gode indeklima og det skal nu være endnu mere synligt, når vi renoverer vores bygninger, mener Martha Kathrine Sørensen, projektleder i REBUS og sektionsleder på Teknologisk Institut.

  indeklimakvalitet_1  I mange år har energiforbrug haft stort fokus, når danskerne har renoveret deres huse. Og selvom det er en vigtig parameter, så er tiden nu kommet til, at også indeklimakvalitet skal frem i lyset og opgraderes, når vi renoverer vores bygninger.

   

  Indeklima som afsæt
  Samfundspartnerskabet REBUS er i sin afsluttende fase og Teknologisk Institut har sammen med Aalborg Universitet i den forbindelse for nylig lanceret en ny mærkningsordning samt et tilhørende værktøj. Værktøjet hedder IK-kompas og med det i hånden, kan værdien af det gode indeklima nu registreres og sættes på formel.

   

  Martha Kathrine Sørensen er projektleder i REBUS og sektionsleder på Teknologisk Institut. Hun er glad for, at REBUS har kunne bidrage til bedre renovering – også når det gælder det gode indeklima.

   

  - I REBUS har vi arbejdet for et skifte, når vi renoverer. Fra rent fokus på energiforbrug til en løsning, hvor indeklimaet er det første vi definerer og først derefter finder vi de løsninger, der opretholder indeklimaet med et så lavt energiforbrug som muligt, siger Martha Katrine Sørensen.

   

  Fra udefinerbart til målbart
  Ifølge Martha Katrine Sørensen opfatter mange, især bygherrer og beboere indeklimaet som noget uhåndgribeligt, der kan være svært at sætte ord på.

   

  – Vores oplevelse er ofte, at begrebet indeklima kan være udefinerbart og svært at forstå hos beboere og bygherrer. Men både vigtigheden af det og ikke mindst, hvilke elementer, der har betydning for det endelige indeklima, er noget man skal være opmærksom på, når man står overfor en renovering. For at kunne italesætte og konkretisere indeklimaet i forbindelse med en renoveringsproces har partnerne i REBUS udviklet IndeklimaKvalitet, der er en ny ordning for kvaliteten af indeklimaet i etagebyggeri. Via værktøjet IK-kompas kan vi registrere indeklimaforhold inden for kategorierne termisk, atmosfærisk, akustisk og visuelt indeklima, forklarer Martha Katrine Sørensen.

   

  Og netop alle indeklimaforhold har stor betydning, når indeklimaet skal sættes på formel. Derfor har Teknologisk instituts specialister sammen med andre partnere i REBUS projektet udviklet IK-kompas og IndeklimaKvalitet, så alle de væsentlige forhold for indeklimaet i bygningerne registreres.

   

  - Med den nye mærkningsordning, bliver bygningens indeklima vurderet gennem værktøjet IK-kompas, som beregner en bygnings potentiale for et godt indeklima angivet som et bogstav fra A til G - ligesom vi kender det fra energimærket, siger Martha Katrine Sørensen og fortsætter.

   

  - Kvaliteten af indeklimaet kan sammenlignes fx før og efter en bygningsrenovering, og dermed fungere som dokumentation for, at de forventede indeklimaforbedringer er opnåede efter renoveringen. Værktøjet kan også bruges til at vise indeklimaet ved forskellige renoveringsscenarier, og understøtte den gode indeklimamæssige beslutning, siger Martha Katrine Sørensen, som ser frem til, at værktøjet kommer i brug hos bl.a. branchens rådgivere. For med værktøjet i hånden kan de gennemføre en systematisk registrering af indeklimaet – og give bygherre sikkerhed for, at rådgiveren har været hele vejen rundt om de mange parametre, som er afgørende for indeklimaet.

   

  Martha Katrine Sørensen Martha Katrine Sørensen

   

  REBUS-løsninger leverer direkte ind til klimamål
  Når samfundspartnerskabet REBUS, der har baggrund i en række udfordringer i samfundet, og hvor bæredygtig renovering har været i fokus i de fem år projektet har været i gang, slutter af, bliver det med et Renoveringsbrag, den 20. april. Her præsenterer partnerne bag REBUS alle deres mange resultater for branchen på et stort anlagt onlineevent.

   

  - Det eksisterende byggeri er en kæmpe udfordring – ikke mindst i vores klimakamp. I REBUS har vi arbejdet med at skabe løsninger til tre overordnede mål i forbindelse med renovering: 50 % energibesparelse, 30 % reduktion i ressourceforbrug og 20 % øget produktivitet. Og vi har skabt gode resultater, som vi glæder os til at vise frem på vores Renoveringsbrag den 20. april, siger Martha Katrine Sørensen.

   

  Netop reduktion af energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse er et afgørende element for at nå Regeringens klimamål. Men det går for langsomt med energioptimeringen af bygningsmassen og derfor har partnerne i REBUS arbejdet på en række løsninger, som skal gøre renovering mere tilgængeligt og sætte skub i processen, som ikke er uden udfordringer.

   

  - Byggeri er komplekst og renovering er komplekst. Der er mange aktører og den eksisterende bygningsmasse er broget og repræsenterer mange forskellige løsninger. I REBUS partnerskabet har vi arbejdet på at gøre renoveringsprocessen enklere – særligt for beboerne. I stedet for at opfinde hvert projekt forfra, har projektet haft den tilgang at udvikle ét produkt, der kan tilpasses til de enkelte renoveringsprojekter. Det er blevet til et facadeprodukt til montering udenpå den eksisterende facade. Det glæder vi os også til at fortælle meget mere om den 20. april, slutter Martha Katrine Sørensen.

  Om REBUS

  REBUS er en sammenskrivning af Renovating Buildings Sustainably. Det er et partnerskab, der samler alle led i byggeriet med henblik på at fremme mere effektive og bæredygtige renoveringer. Flere af landets største virksomheder og vidensinstitutioner står bag projektet, herunder Henning Larsen, Cowi, Enemærke & Petersen, Saint Gobain, AAU-BUILD, DTU og Teknologisk Institut. REBUS har også haft deltagelse af to almene boligorganisationer - Himmerland Boligforening og Frederikshavn Boligforening. REBUS er sat til at afslutte med udgangen af marts 2021 – og afholder Renoveringsbrag den 20. april. Det er gratis at deltage.

  Anbefalede artikler