Dampa er med til at skabe et frirum for skæve idéer
Når arkitekturen bevæger sig ud af boksen i udforskningen af nye rumforløb og former, kan standardprodukter sjældent gøre det. DAMPA tilbyder derfor modullofter under parolen ”form follows function”, så de dimensioneres og udformes frit efter arkitektens ønsker.
Med sin stjerneformede bygningskrop, der rager op i syv etager, udgør Navitas Park på Aarhus Havn et godt eksempel på arkitektur, der i sin udforskning af nye rumligheder stiller høje krav til de bidragende producenters fleksibilitet og tekniske knowhow.
Tendensen peger i retning af øget designmæssig integration på alle niveauer i byggeriet, så løsningerne ikke kun på det byggetekniske plan efterlever kravene, men også bidrager unikt til den udtryksmæssige helhed.
Kræver fleksibilitet og knowhow
Det fortæller distriktschef Torben Rützou fra DAMPA, som har leveret skræddersyede modullofter til en række udfordrende projekter de senere år, herunder Navitas Park, som er tegnet af Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S samt Christensen & Co. Arkitekter A/S:
- Det er ikke gjort med standardprodukterne, når denne type projekter skal realiseres. Du skal som producent være i stand til at tilpasse hver enkelt detalje specifikt til projektet.
Det gælder på alle parametre fra udformning og dimensionering, over de tekniske og funktionsmæssige egenskaber, og frem til selve montagen og den efterfølgende vedligeholdelse.
Den ultimative legeplads
DAMPA leverede til Navitas Park 25.000 kvm projekttilpassede, hvide Interval Paneler, der blev monteret i samtlige auditorier, gangarealer, fællesrum, kontorer og undervisningslokaler i bygningen.
Det er en åben loftsløsning med synligt ophængningssystem. Panelprofilernes højder og bredder er ligesom afstanden mellem de enkelte paneler udformet specifikt til projektet.
På den måde skabes en harmonisk og rytmisk loftsflade til trods for den ukurante bygningsform med fire hjørner, der er forlænget ud i spidse vinkler på bare 20 grader.
- En anden mulighed er PLANOSTILE, som udgør den ultimative legeplads for arkitekten, der ønsker at udfordre gængse måder at udforme lofter på. Dimensioneringen af de enkelte elementer sker i tæt dialog, ligesom faconen kan tilpasses frit efter ønske, uanset om rumforløbet er lige, krumt eller spidsvinklet, forklarer Torben Rützou og fortsætter:
- Udtrykket kan desuden varieres med forskellige overfladebehandlinger og farver, perforering i forskellige grader, ophængningssystemer osv. Tanken er, at ”form follows function”, så vi får skabt integrerede loftsløsninger, der både på design og funktion indfrier ønskerne.
PLANOSTILE bliver bl.a. anvendt på den nye Mærsk-bygning ved Panum Instituttet, der er tegnet af C. F. Møller.