BGFIX-direktør: Vi vil højne sikkerheden på byggepladsen
På mange byggepladser er det stadig sådan, at enhver kan køre en pickup ind på pladsen, uden at nogen løfter et øjenbryn. Og når den kører ud igen, er den måske fyldt med stjålne materialer eller værktøj. Kendsgerningen er i hvert fald, at der i Danmark stjæles for tre gange mere på byggepladserne end i Sverige. Og sådan behøver det slet ikke at være, mener salgsdirektøren i BGFIX.
- Vi vil gerne være med til at højne sikkerheden. Og det er hverken svært eller dyrt at sikre sig bedre. Herhjemme er man dog tilbageholdende med at bruge penge på den slags. Selvom der er godt gang i byggeriet, virker det som om, at budgetterne til etablering af en byggeplads ikke har ændret sig. Og det er jo forkert. Man burde i stedet se øget sikkerhed som en investering i mindre tab, siger Niels Webb.
Han peger på, at entreprenørerne i Danmark har en tendens til gerne at ville have hegn af en god kvalitet, mens de glemmer, at meget også handler om hvor nemt det er at komme ind og ud på byggepladsen.
Sådan er det ikke i Sverige, hvor BGFIX har sin oprindelse. Her prioriteres sikkerhed på byggepladsen helt anderledes højt. Blandt andet ved, at indgangen som oftest er spærret af, og kun kan åbnes med et kort eller en kode. Det er nogle af de gode erfaringer herfra, som BGFIX’s danske afdeling har introduceret til det danske marked og også fået en god respons på.
Siden starten i 2017 har man især oplevet en stærkt stigende efterspørgsel på elektriske folde- eller skydeporte med ADK (adgangskontrol) i form af kort, GSM eller kodetastatur. Men også rotationslåger, personalelåger og svingporte går der en del af. Især de låger, der leveres færdigmonteret på en jernplade, er blevet populære, da de ikke kræver andet end et jævnt underlag og en stikkontakt.
Lovgivningen kan være bedre
En af forklaringerne på, hvorfor der ikke er så stort fokus på indgangen til byggepladsen herhjemme som i vores naboland er, at det i Danmark er folks eget ansvar, hvis der sker dem noget ved at gå ind på en byggeplads. I Sverige er det, så vidt Niels Webb ved, mestendels entreprenørens ansvar.
Og det er derfor også en af de ting, som han gerne så ændret herhjemme.
- Herhjemme er entreprenørerne ikke så bekymrede for, hvem der går ind på byggepladsen. De virker mere bekymrede for Arbejdstilsynet, hvor lovgivningen stiller flere krav. Derfor mærker vi især stor interesse hos vores kunder for at øge sikkerheden for medarbejderne på byggepladsen. Både med aflæsningsplatforme til lastbiler, sikkerhedsrækværk til etagebyggeri, nye typer af afspærring og skrappe farver på tingene, så de bliver mere synlige, påpeger Niels Webb.
Selvom sikkerheden og trygheden er høj for dem, der arbejder på byggepladsen, mener salgsdirektøren, at lovgivningen herhjemme i højere grad også burde tage højde for de andre store udfordringer, som er på området – især det stigende problem med tyveri. I Sverige er tyverier – trods stor sikkerhed – steget de senere år. Og Niels Webb ser ingen grund til at tro, at det vil være anderledes i Danmark.
- Der er ingen tvivl om, at der fra myndighedernes side burde være mere fokus på dette. Selv gør vi i BGFIX meget ud af at gøre kunderne opmærksomme på fordelene ved at have hegn og låger, der er sikrere end de umiddelbart selv ser et behov for. Når vi forklarer om hegn, der holder bedre og samtidig bliver rost af overvågningsfirmaer, for at skabe god sikring mod tyveri, vækker det ofte byggelederens interesse, fortæller han.
En stor del af rosen fra overvågningsfirmaerne gælder BGFIXs hegn kaldet Antiforce. Det er meget finmasket, og sammen med sikkerhedskoblingen kan denne løsning ikke skilles ad uden en specialnøgle.
Uanset hvad, er hurtig levering helt afgørende. Som Niels Webb siger, har byggepladsernes projektledere ofte så travlt, at man er nødt til at kunne levere inden for 24 timer. Men med et stort lager af færdige og samlede løsninger går ingen kunder forgæves hos BGFIX, forsikrer direktøren.