
Selve stueetagen rummer borgervendte funktioner Foto Jonathan Grevsen
WoodHub står nu færdigt
Danmarks største kontorbyggeri i træ er nu blevet afleveret og samler 1.600 statslige arbejdspladser under ét tag i Odense.
Træ som byggemateriale skubber branchen fremad Foto Jonathan Grevsen
Odense er blevet hjemsted for Danmarks hidtil største kontorbyggeri i træ. Med færdiggørelsen af WoodHub markerer Bygningsstyrelsen og NCC et skifte i dansk byggeri, hvor anvendelsen af træ som primært konstruktionsmateriale viser nye veje for kontorbyggerier i stor skala. Bygningen rummer 31.000 m2 og er opført med bærende trækonstruktioner. Fra sommer skal den huse 1.600 medarbejdere fra en række statslige institutioner.
WoodHub er tænkt som et fælles kontormiljø, hvor fleksibilitet og delte faciliteter som reception, møderum og kantine bidrager til effektiv drift og optimeret pladsudnyttelse.
Træ som konstruktionsmateriale vinder frem
Ved at vælge træ som bærende materiale har projektet sat fokus på en mindre ressourcekrævende tilgang til kontorbyggeri. Ifølge NCC’s direktør for Building Vest, Lars Ørvad Nielsen, har det været centralt for projektet at demonstrere, hvordan træ kan erstatte konventionelle materialer som stål og beton.
- Bygningsstyrelsen turde stille kravet om bærende trækonstruktioner. De har sendt et vigtigt signal ved at vise, hvordan store kontorhuse i dag kan bygges på nye præmisser, fortæller Lars Ørvad Nielsen i en pressemeddelelse.
WoodHub har været tre år undervejs og indgår som en del af en langsigtet strategi for at øge anvendelsen af træ i byggeriet. Et centralt element i processen har været systematisk videndeling, hvor erfaringer er offentliggjort på projektets hjemmeside og præsenteret ved relevante branchekonferencer.
Et markant arkitektonisk vartegn
Bag det arkitektoniske udtryk står C.F. Møller Architects og bygningen er udformet med varierende bygningshøjde, hvor den højeste del ligger centralt og skaber en glidende overgang til det omkringliggende bymiljø i Odense. Facaderne er udført i genanvendt aluminium og afstemt med de rødlige nuancer i områdets traditionelle murstensbebyggelse.
Stueetagen rummer publikumsorienterede funktioner, mens de udendørs kantzoner inviterer byens liv ind og åbner op for rekreative ophold i gårdhavens grønne rum.
Med færdiggørelsen af WoodHub demonstrerer NCC potentialet i træ som bærende element Foto Jonathan Grevsen
Knudepunktet huser 1 600 arbejdspladser til de statslige institutioner Foto Jonathan Grevsen
Danmarks hidtil største træsatsning er nu afleveret Foto Jonathan Grevsen
Viden og erfaringer fra projektholdet er blevet delt på www woodhub dk Foto Jonathan Grevsen
Et pejlemærke for statens byggeri
Bygningsstyrelsen har med WoodHub ønsket at påvirke byggebranchen til, at træ kan spille en større rolle i byggeriet, og skabe et referenceprojekt for offentligt byggeri med nye materialevalg og høje krav til arkitektonisk og funktionel kvalitet:
- Vi har stillet ambitiøse krav og håber, at WoodHub kan inspirere andre bygherrer og bidrage til en større rolle for træ i fremtidens byggeri, siger vicedirektør Signe Primdal Lyndrup.
WoodHub er afleveret efter ABT18-standard og klar til indflytning i sommeren 2025.
Fakta
Bygherre: Bygningsstyrelsen
Bygherrerådgivere: SWECO
Underrådgiver: Nord Architects
Totalentreprenør: NCC Danmark A/S
Arkitekt: C.F. Møller Architects A/S
Ingeniører: ARTELIA, NCC Engineering
Entrepriseform: Totalentreprise
Byggesum: 645 mio. kr
Omfang: 31.000 m2 kontor samt 5.500 m2 parkeringskælder til 150 biler og cykelparkering i to niveauer til 384 cykler
Byggeperiode: 2022-25
Adresse: Lerchesgade 35, 5000 Odense C