<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
AnnetteHastrup-highres-sh-1663-2

Ny designstrategi er vejen mod en cirkulær økonomi

 • Virksomhedsnyt
 • Målbar bæredygtighed
 • 2016-10-24
 • Annette Hastrup, direktør og ejer af konsulentvirksomheden Vugge til Vugge, er overbevist om, at virksomhederne har både viljen og styrken til at styre deres produktion i en bæredygtig retning. Hun oplever at med en målrettet indsats og konkrete designløsninger, kan den bæredygtige omstilling også udvikle sig til en god forretning.

   

  Vugge til Vugge rådgiver virksomheder om cirkulær økonomi og Cradle to Cradle konceptet, der indebærer, at man arbejder hen imod en ansvarlig produktion, der sikrer et optimalt ressourceforbrug fri for spild. I spidsen for Vugge til Vugge står Annette Hastrup, der har mere end 20 års erfaring som miljøchef i private og offentlige virksomheder.

   

  Men hvordan står det til med Cradle to Cradle konceptet i Danmark? Ifølge Annette Hastrup er der flere og flere virksomheder, der kan se, at Cradle to Cradle er et godt værktøj til at optimere og designe produkter og derigennem skabe forretning.

   

  - Jeg oplever en stor vilje blandt virksomhederne til en grøn omstilling, og det er ikke alene de etiske overvejelser, der driver værket. Virksomhederne kan se, at omstillingen er en god forretning, hvis altså den udføres rigtigt. Derfor ser vi også, at kommuner og regioner er optaget af Cradle to Cradle konceptet, forklarer Annette Hastrup.

   

  Styr på materialer og processer

  Annette Hastrup lægger stor vægt på, at Vugge til Vugge kan levere konkrete forslag til virksomhederne i form af designstrategier og udviklingsplaner, der er skræddersyet til den enkelte virksomhed. Det indebærer blandt andet en præciseret kortlægning af produktionsapparatet og materialeforbruget:

   

  - Man identificerer de materialer, som virksomheden benytter til sine produkter. Kortlægningen af materialerne kan give et overblik over, hvad der kan genanvendes. Skadelige stoffer må ikke være til stede, og er der andre problematiske stoffer, skal der være en plan for udfasning. Vi går meget op i, at man ikke genanvender materialer for genanvendelsens skyld. At genbruge fornuftigt skal kunne betale sig økonomisk og gøre en positiv forskel i forhold til miljø og omgivelser. Derfor fokuserer vi samtidig på ressourceeffektivitet og omstilling til vedvarende energi, fortæller Annette Hastrup.

   


  Vejen mod en bæredygtig byggeindustri

  Når man bruger Cradle to Cradle som strategi, er der fokus på at nå et 100 procent. Det handler om at skabe positive mål for bæredygtighed, hvor produkter og bygninger gør gavn og glæde for mennesker og miljø på samme måde som et træ. Det operationaliseres ved hjælp af veldefinerede milepæle.

   

  Metoden har vist sig effektiv til at sætte virksomheders igangværende produktion på sporet af den cirkulære økonomi, men den kan i ligeså høj grad benyttes til at optimere fremtidens produkter.

   

  - Bevæger vi os ind i et design af helt nye produkter, kan vi naturligvis nå endnu længere med vores rådgivning. Ser man på vores udvikling af tag- og facadesystemet Climate Cover med Komproment ApS, har man opnået et design, der tager højde for alle aspekter af Cradle to Cradle principperne.

   

  Climate Cover er en universel klimaskærm, der rummer indpasning af solceller og alle de elementer, der typisk forekommer i et bygningstag. Alle komponenter kan skilles ad og er lavet af sunde materialer, der kan genanvendes.

   

  Et andet eksempel på Cradle to Cradle filosofiens positive indvirkning på byggeindustrien er udviklingen af kalkmørtel, der kan genanvendes igen og igen. KALK A/S, der har skabt den innovative og genanvendelige kalkmørtel, har i samarbejde med Vugge til Vugge ikke kun fokuseret på et bæredygtigt produkt, men også en bæredygtig produktion. Vugge til Vugge har igennem et detaljeret roadmap skabt en langsigtet køreplan for, hvordan KALK A/S i 2030 kan lukke ressourcekredsløbet, så alle produkter, der indgår i et muret byggeri, kan genanvendes.

   

  - At arbejde hen imod en cirkulær økonomi og den bæredygtige omstilling er ikke altid problemfrit. Der er selvfølgelig en række udfordringer på vejen. Men vores mål er at lette denne rejse for virksomhederne. Vi har jo set, hvordan man kan opnå store gevinster gennem konkrete handlingsplaner, uanset virksomhedens størrelse eller produktion, uddyber Annette Hastrup afsluttende.

   

   
  Anbefalede artikler