<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Vattenfall Stenudlægning

Jack-Up-skibet DEME Innovation skal løfte de enorme elementer på plads i Thyborøn Havn

Vindmølleprojekt slår hele rekorder i Thyborøn

 • Byggeriets udvikling
 • Byggeprojekter
 • Danske Havne
 • 2023-02-14
 • | Vattenfall Stenudlægning

  Thyborøn Havn er installationshavn for Danmarks hidtil største havvvindmøllepark, der skal forsyne 350.000 husstande med el – og 18. februar kan man kigge forbi til et besøg af havnens hidtil største sejlende gæst.

  Hele 350.000 husstande vil kunne få fossilfri strøm, når Danmarks to næste havvindmølleparker Vesterhav Syd og Nord står klar. Arbejdet med det store projekt er allerede i gang, fortæller Vattenfall, der ejer og står for at udvikle vindmølleparkerne, i en pressemeddelelse.

  Et af projektets omdrejningspunkter er Thyborøn Havn, der med vindemølleparkerne slår hele tre rekorder på en gang;  som installationshavn for den hidtil største havvindmøllepark, gennem modtagelsen af det største skib og endelig med udførelsen af de tungeste løft.


  Vattenfall DEME InnovationThyborøn bliver hjemsted for de sten, der skal lægges ud for at sikre vindmøllefundamenterne, af Vattenfall DEME Innovation  Efter planen ankommer jack up-skibet ”DEME Innovation” den 18. februar for at laste fundamenterne, som består af fire monopæle og fire overgangsstykker. Hver monopæl er 77 meter lang og vejer 622 tons, mens overgangsstykkerne er 22,5 meter lange og vejer 275 tons. Når fundamenterne er lastede efter et par dage, sejler 'DEME Innovation' mod syd for at begynde installationen af fundamenter ud for Hvide Sande.

  Inden får offentligheden dog lov til at opleve det store fartøj ved et åbent-hus-arrangement, som Thyborøn Havnstår bag den 18. februar, hvor alle er velkomne.

  I Thyborøn er man svært tilfredse med at være omdrejningspunkt for det store projekt.

  - Det lykkedes os at få den her opgave hjem, fordi der har været et stærkt samarbejde i lokalområdet. Der har ikke vist sig en eneste opgave, som var umulig at løse i Thyborøn. De mere end 100 lokale virksomheder arbejder løsningsorienteret og utroligt servicemindede, siger Tine Jensen Le Breton fra Thyborøn Havn.


  Roser samarbejdet

  Netop evnen til at gøre havnen klar til en opgave af denne størrelse er også noget, som kunden hos DEME fremhæver:

  - På Vattenfalls business-to-businessmøde med potentielle lokale leverandører i Thyborøn øjnede vi et potentiale for at optimere installationsprojektet ved brugen af de gode kajfaciliteter, som vi med egne øjne så under vores besøg. Thyborøn Havn har nogle helt unikke havnefaciliteter til offshoreinstallation. Dertil kommer den åbne dialog, som vi har kunnet have med Thyborøn Havn omkring forberedelserne til projektet, siger Jan Van de Velde, projektleder fra DEME, som er Vattenfalls underleverandør på projektet.

  Fundamenterne til de 41 havmøller i Vesterhav Syd og Nord-parkerne bliver alle udskibet fra Thyborøn Havn. Desuden bliver de sten, der udlægges som beskyttelse af havbunden ved møllernes fundamenter, opbevaret og udskibet fra Thyborøn.

  - Vi er rigtig glade for, at vores business-to-business arrangement sidste forår har bragt Thyborøn Havn og DEME  sammen. Det er godt for opgaveløsningen, men det er endnu bedre for den lokale vækst. Det er vigtigt for os at bidrage lokalt, siger Mathilde Damsgaard, projektdirektør fra   Vattenfall.  FAKTA

  Ifølge Vattenfall vil arbejdet med at installere fundamenter strække sig fra slutningen af februar og det meste af marts måned i syd, men arbejdet i nord bliver udført i april måned.

  I denne periode vil DEME Innovation det meste af tiden arbejde i området, hvor parkerne skal stå, men skibet vil løbende gå i havn i Thyborøn for at hente ny pakker med fundamenter, der ankommer løbende med pram fra Aalborg.

  Installationen af selve møllerne sker med udgangspunkt i Esbjerg havn fra juli måned og ud på efteråret, men Thyborøn bliver hjemhavn for mandskabsfartøjer fra SiemensGamesa i denne fase.

  Vesterhav Syd og Nord havmølleparker skal være fuldt tilkoblet elnettet senest ved årets udgang.  Anbefalede artikler