<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Refarmed_layer2022
Annonce

ReFarmed, Søborg LED iBonds vækstlys installeret i en indendørs vertikal farm i kælderen under et industrikøkken. Her dyrkes urter og grønt for at forsyne køkkenet ovenpå med friskhøstede afgrøder.

Vertikalt landbrug i byerne er et af svarene på klimaudfordringen

 • Målbar bæredygtighed
 • Energi og Energioptimering
 • 2022-09-23
 • | Af John Bo Northroup
 • En dansk green tech virksomhed leverer LED vækstlys til indendørs landbrug, som kan gøre produktionen mere varieret, lokal og grøn. Arkitekter og ejendomsinvestorer kan hjælpe udviklingen på vej ved at indtænke vertikale landbrugsløsninger i både nyt og eksisterende byggeri.

  Forestil dig en verden, hvor landbruget flytter indendørs og i lag. Hvor store dele af befolkningen kan brødfødes lokalt med et minimalt ressourceforbrug og lavt CO2-aftryk, og hvor landbrugsproduktionen kan ske stabilt uden påvirkning fra vind og vejr.


  Det er ikke science fiction. Det er allerede i gang, og en af de spillere, der hjælper denne fantastiske grønne omstilling på vej, er den Hørsholm-baserede green tech virksomhed LED iBond, som leverer det kunstige LED-lys til indendørs landbrug.


  Alternativet til det konventionelle landbrug går under betegnelsen vertikalt landbrug og henviser til, at der kan stables vækstlag oven på hinanden i et indendørs rum, hvor højden i et givent lokale kan udnyttes optimalt. Det kan også være på en altan eller toppen af en bygning.


  04_AppVia LED iBonds app kan temperatur, luftfugtighed og lysforhold kontrolleres på en mere effektiv måde end selv traditionelle drivhuse.  Det vertikale landbrug kan variere i størrelse; helt ned fra et mindre kælderrum til et større lager. Det kræver et avanceret vækstlys, som giver optimal dækning af planteområdet og hvor sammensætningen af farven er skræddersyet til de enkelte afgrøder for at opnå højst muligt høstudbytte.


  En af de centrale fordele ved det vertikale landbrug er netop, at det er muligt at kontrollere temperatur, luftfugtighed og lysforhold på en mere effektiv måde end selv traditionelle drivhuse. Det er også muligt at automatisere mange processer ved hjælp af robotter.


  ”Vi håber at Danmark kan blive førende på vertikalt landbrug, og vi har allerede i dag nogle store danske virksomheder indenfor vindmølleenergi, robotteknologi og vores lange landbrugserfaring at trække på. Alt dette vil vi gerne bringe i spil når vi udvikler fremtidens styresystem til vertikalt landbrug, men lige nu fokuserer vi på at frembringe verdens bedste vækstlys,” siger Martin Løbel, direktør for LED iBond.

   

  Vanvittigt store perspektiver

  LED iBond vil gerne slå et slag for, at arkitekter og developere indtænker muligheden for vertikalt landbrug i fremtidens byggeri og ved renovering af eksisterende ejendomme.


  ”Der er vanvittigt store perspektiver i det her. Det kan både være en boligejendom med et uudnyttet kælderareal, et hospital eller andet stort institutionsbyggeri, hvor der inden for få meter er naturlige aftagere til de dyrkede afgrøder,” siger Martin Løbel.


  Et eksempel er virksomheden ReFarmed i Søborg tæt på København, hvor LED iBonds vækstlys er installeret i en indendørs vertikal farm i kælderen under et industrikøkken, der laver gourmetmad til kantiner. Her dyrkes urter og grønt for at forsyne køkkenet ovenpå med friskhøstede afgrøder.

  Læs mere om casen ReFarmed her: https://ledibond.com/case/vertical-farming-entrepreneur/

   

  Tænk vertikalt landbrug ind i byggeriet

  Efter Martin Løbels opfattelse bør fremtidens måde at fremstille fødevarer på indtænkes i byggeriet allerede i dag.


  ”Vi ser en tilvækst af mennesker i storbyerne, en klimaforandret verden, hvor store dele af verdenen vil blive så varm, at det er umuligt for planterne at overleve udenfor. Vi må derfor allerede nu tage højde for, hvordan vores byggerier kan gøre menneskeheden klar til fremtidens store udfordringer,” siger Martin Løbel.  01_Tracy_NurseriesLED iBond har vækstlys i forskellige formfaktorer der går det muligt at passe ind i alle tænkelige placeringer af vertikal farme lige fra en kælder til drivhuse og toppen af en bygning.
  LED iBond har forskellige tekniske løsninger til at understøtte det vertikale landbrug. I en kælder er sollys ikke en ekstra energikilde, og her kan man gøre brug af firmaets GRACY Horticulture løsning, hvor de store flader giver en bred lysfordeling til planterne og dermed sikrer stabil og kraftig vækst. Ved et drivhus eller en altan, hvor der er en kombination af naturligt sollys, er TRACY Horticulture derimod den rette løsning, da de 4 cm brede paneler tillader det naturlige sollys at komme ned til planterne.


  LED iBond ser mange muligheder inden for det vertikale landbrug.


  ”Vi forestiller os, at vores teknologi både kan bygges ind i vertikale farme i en kælder i store lejlighedskomplekser, i drivhuse nær parcelhuse, men også med tanke på vores allerede eksisterende trolley system, hvor supermarkeder og dagligvarebutikker kan udskifte planterne på løbende basis, for at opnå bedre friskhed og mindske madspild,” siger Martin Løbel.

  LED iBonds lysteknologi til vertikalt landbrug

  LED iBonds hovedteknologi er et ”sandwich”-system, hvor LED-belysning er placeret mellem to strømførende aluminiumskompositpaneler.

  Teknologien åbner mulighed for at skabe innovativ LED vækstbelysning i fleksible skinnesystemer eller på arealer af store overflader, med en tykkelse på bare 6 mm og kun én elektrisk indgang. LED iBonds løsning er nem at installere, LED-lyset er stabilt, og det kan kontrolleres og optimeres præcis i forhold til den valgte afgrøde.

   

  Om LED iBond

  Den danske green tech virksomhed LED iBond har som mission at levere innovative LED-løsninger for bæredygtig vækst, der forbedrer menneskers sundhed og livskvalitet for alle. Siden 2014 har virksomheden leveret LED-løsninger til hele verdenen inden for forskellige forretningsområder. 

     Anbefalede artikler