logo

To kompakte og lydløse varebiler

Bygge- & Anlægsavisen tester Mercedes Vito Go og Complete.

 

Nogle gange er det de ting, der ikke er der, som man først lægger mærke til. Sådan er det for eksempel, når man kører ud af motorvejen i basis-versionen af den nyeste udgave af Mercedes-Benz’ kendte Vito-varevognsserie – Mercedes Vito Go.Tekst af Michael Madsen

 

Mercedes praler selv med, at de leverer nogle af markedets mindst støjende varebiler, og det er ikke tom snak. En støjsvag motor og god lydisolering omkring den gør, at det eneste, man hører fra Vito’en, er den svage lyd af dækkenes susen hen over asfalten.

- Der er ikke meget støj, lyder det begejstret fra dagens testkører Stefan Vick. Som daglig kørselsleder hos entreprenørfirmaet Zacho-Lind har han ansvaret for at planlægge opgaverne for selskabets omfattende vognpark på over 80 køretøjer. Den består af en blanding af Ford, Renault og en del Mercedes varebiler, hvoraf en stigende del leases.

- Det med støjen er vigtigt for kørekomforten. Vi har mange folk, der bor på Lolland-Falster og kører ind til København hver dag, og ofte sidder håndværkerne tre mand i bilen og snakker sammen. Så er det rart, hvis den ikke larmer, uddyber Stefan Vick.


Overskuelig kabine i stramt design

En anden ting, som man umiddelbart bemærker, er det enkle, nærmest stramme design i kabinen. Instrumentpanelet er overskueligt og udført helt i sort plast. Rattet kan indstilles i den position, man ønsker, og selv i basisudgaven er der rigtig god siddekomfort.

- Man sidder virkelig godt i den, og den er utrolig nem i styretøjet. Det er en bil, man snildt kunne køre langt i – for eksempel til Tyskland eller Stockholm, erklærer Stefan Vick og læner sig tilbage i sædet, mens han trykker let på speederen og mærker, hvordan varebilen accelererer hurtigt og ubesværet.

Mercedes Vito Go er udstyret med en 4-cylindret R4 dieselmotor med BlueEFFICIENCY teknologi, der giver den flotte emissionsværdier. Med en kombination af teknisk videreudvikling og forbrugssænkende tiltag har Mercedes reduceret brændstofforbruget med gennemsnitligt 20 procent. Det betyder, at en Mercedes Vito Go kan køre op til 17,5 kilometer på literen, og ofte kun behøver at blive serviceret for hver 40.000 kilometer.

- Begge dele er vigtigt. Når vi køber eller leaser varebiler, handler det ikke kun om køreegenskaber, men også om de samlede udgifter pr. år til service, forklarer Stefan Vick.

 

 

Luft-forvarmer og fartpilot

Mercedes Vito er blevet produceret siden 1996. Den måske ikke så kendt som sin storebror Mercedes Sprinter, som Zacho-Lind har en del af, men har alligevel slået sit navn fast som en yderst effektiv og meget kompakt varebil, der kommer nemt omkring alle steder. Vito fås i tre forskellige udstyrsversioner: Go, More og Complete. Mens vi kører ind mod København fra Zacho-Linds hovedkvarter i Ishøj, gennemgår vi Go-modellens udstyrsliste. Selv om den er basismodel i Vito-serien også udstyrsmæssigt, er den på ingen måde skrabet. Listen omfatter blandt andet elektromekanisk servostyring, aircondition, dæktryksovervågning, lysassistent og sidevindsassistent. Med til standardudstyret er også elektrisk luft-forvarmer – noget som Stefan Vick er begejstret over.

- Det er rigtig praktisk at have. Nogle gange bruger håndværkerne jo bilen som skur og sætter sig ind i den for at få varmen eller spise. Her er det rigtig dejligt, at man kan varme bilen op, uden at den står og hopper på stedet, lige som det er dejligt, at man kan komme ud til en bil, der allerede er varm, siger han.

En anden ting, som Stefan Vick bemærker, er, at Mercedes Vito Go er udstyret med fartpilot med fartbegrænser.

- Jeg kan ikke forestille mig nogen, der ikke ville være glade for det. Det er en stor lettelse i dagligdagen, når man kører langt. Hvis der ikke er nogen fartpilot, ligger man hele tiden og kører skiftevis for langsomt eller for hurtigt, men med fartpilot bliver kørslen langt mere jævn. Det gør også, at bilen bliver meget mere økonomisk, forklarer han og tilføjer:

- Til gengæld savner jeg, at der ikke er hverken bakkamera eller GPS. Det måtte alle varebilsforhandlere gerne snart indføre som standardudstyr.

Læs flere Tests af biler og varebiler

Fra basis til ”luksus”
Da vi kort efter ankommer til den lokale Mercedes samarbejdspartner RTT i Søborg, får Stefan Vick delvist sit ønske opfyldt. Her skifter vi nemlig til dagens anden testbil, en sortlakeret Mercedes Vito Complete. Udstyrslisten står på siden af varebilen og omfatter blandt andet bakkamera, komfortførersæde med armlæn, lændestøtte til førersædet, navigation, oliefyr med fjernbetjening og parkeringsassistent.
Forskellen er både at se og føle på i kabinen. Det sorte plast er brudt af forkromede partier, der øger det eksklusive look. I midten er der placeret en skærm til GPS’en og bakkammeraet, og sædet er klart opgraderet.

- Så er vi vist ovre i luksusudgaven. Den kunne jeg godt bruge privat, siger Stefan Vick med et smil, der kun bliver bredere, da han starter varebilen. Mercedes Vito Complete har nemlig udskiftet Go-modellens 6-trins manuelle gear med et 7G TRONIC PLUS automatgear.

- Personligt ville jeg aldrig købe en bil uden automatgear hverken privat eller arbejdsmæssigt. For det første øger det komforten betragteligt, og gør det meget lettere at køre bilen. For det andet er der også god økonomi i det, fordi man får et køretøj, der altid skifter gear på præcis det rigtige tidspunkt.

 

Læs mere om Transport


Sikkert, sikrere Mercedes

Mercedes bryster sig også af, at deres kørertøjer er nogle af de sikreste, der bygges, og det gælder også Vito-serien. Med sit fremtidsorienterede sikkerhedssystem har den fokus på sikkerheden hele vejen rundt både for chaufføren, de øvrige passagerer i varebilen, lasten og de andre trafikanter.


Alle i kabinen er beskyttet af op til seks airbags, herunder windowbags og bryst-hofte-sideairbags, som kan tilkøbes. Collision Prevention assistenten kombinerer og koordinerer afstands- og kollisionsadvarsler med bremseassistenten BAS PRO. Og Lane Keeping assistenten forbygger ulykker, der måtte opstå ved, at bilen utilsigtet bevæger sig ud af den aktuelle vognbane.

 

Da vi kort efter er på vej tilbage til Ishøj, bliver vi præsenteret for endnu en del af sikkerhedssystemet i Mercedes Vito Complete. En lille, men tydeligt lysende rød trekant dukker op på sidespejlene, hver gang vi kommer for tæt på et andet køretøj, eller omvendt.

- Det her er en rigtig god ting. Der vil altid være blinde vinkler, men på denne måde undgår man de situationer, hvor man begynder at skifte vognbane og ikke har set, at en anden bil er i færd med at overhale én.

- Personligt sætter jeg sikkerheden højt både for mig selv og for vores ansatte. Det er noget, som vi spekulerer mere og mere i, så den slags betyder klart noget, fastslår Stefan Vick.

 


Advarselslamperne blinker

Når Complete-modellen strækker ud på motorvejen, kan man også mærke, at den er udstyret med en endnu stærkere motor. Noget der igen får det brede smil frem hos vores testkører.

- Ja, det er rigtig dejligt, når man har en ung dreng indeni, der gerne vil hurtigt frem, griner han og tilføjer:

- Jeg synes dog, at Complete-modellen støjer en anelse mere end Go-modellen, men det kan skyldes, at det er en kraftigere motor.

Tilbage i Ishøj er der lige tid til at teste varebilens bakkamera, der fungerer upåklageligt. På skærmen i midten af instrumentbrættet sørger indbyggede streger for, at man hele tiden holder den rette kurs, og indbyggede lysdioder under forruden lyser rødt, hvis man kommer for tæt på noget under bakningen. Det samme gør andre dioder, hvis man kommer for tæt på noget, når man bevæger sig fremad.


Rummeligt lastrum

Der er også lige tid til at teste lastrummet, der trods Vito-modellernes kompakte opbygning har plads til 5,5 kubikmeter last eller op til 1.314 kilo, alt efter hvilken model man vælger.. De nye Vito-modeller har endda plads til 120 kilo ekstra last i forhold til deres forgængere.

- Det er faktisk ret rummeligt. Måske lige i underkanten i forhold til vores behov. Vi er jo en entreprenørvirksomhed, der blandt andet kører rundt med mindre gravemaskiner, kompressorer på hjul og masser af værktøj. Men til mindre håndværksfirmaer er den perfekt, fastslår Stefan Vick, der ikke er i tvivl om, hvilken af de to modeller, han foretrækker:

- Jeg er klart mest til Complete-modellen, men jeg tænker, at hvis man er en virksomhed, der står og skal købe 10 nye varebiler, så vil man nok vælge Go-modellen fordi det er billigere. Men begge er rigtig gode varebiler. Jeg mangler bare nogle flere kopholdere, smiler han med hentydning til, at både Vito Go og Vito Complete kun har to kopholdere i kabinen. Og det er for lidt for en varebil, slutter Stefan Vick.

 

DE TESTEDE MODELLER 

 

Model:                          Mercedes Vito Go 111 CDI lang

Motor:                          R4 (Renault 4 cylindret diesel motor)

Max effekt:                   84 kW/114 HK

Tophastighed:              199 km/t 

Brændstoføkonomi:     15,9 km/liter

CO2:                             164 g/km

Totalvægt:                    2,8 tons

Lastrum:                        6 kubikmeter

Pris for denne model:   233.944 kroner (ex. moms)

 

Model:                         Mercedes Vito Complete 119 CDI Lang

Motor:                          R4 (Mercedes 4 cylindret diesel motor)

Max effekt:                   140 kW/190 HK

Tophastighed:               221 km/t

Brændstoføkonomi:      17,2 km/liter 

CO2:                               153 g/km

Totalvægt:                     3,05 tons

Lastrum:                        6 kubikmeter

Pris for denne model:    353.860 kroner (ex. moms)

 

Service- og reparationsaftale: Service, forlænget nybilsgaranti og sliddele - priser fra 163 kroner pr. måned (ex. moms). Der kommer et nyt servicekoncept i det nye år, så disse priser er gældende indtil da.

 

Ønsker du fremadrettet at modtage nye historier fra Bygge og Anlægsbranchen.
Tilmeld dig til vores nyhedsbrev her:

testEmail

*Nyhedsbrevet indeholder historier fra vores redaktion, brancheorganisationer og annoncører.

Service
Læs avisen online
Nyheder i din mailboks
Bygge & Anlægsavisen
Kontakt 
Medieinformation
Tip redaktionen!
Annoncer
www.bygge-anlaegsavisen.dk
Nyheder
Nybyggeri og renovering
Produktnyt
Motor/Transport
Profiler
Messer
Bygge- & Anlægsavisen

Bredgade 36. 1. Sal - Forhuset                               
1260 København K
CVR: 28890346
 
Telefontider:
Mandag - Fredag:    09.00 - 16.00
Hovednummer:     +45 3344 5555