<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Test af HILTI Batteri-kombihammer TE 60-A36
annonce

Test af HILTI Batteri-kombihammer TE 60-A36

 

Vi har skudt 2019 i gang med at teste det nyeste og bedste værktøj fra branchens toneangivende producenter. Mens det sneede udenfor og vinterkulden trængte sig på, stod Bygge- & Anlægsavisens oplagte testpanel inde i varmen hos STARK på Frederiksberg, hvor de blandt savsmuld og gnister testede værktøjet til sit yderste.

 

 Tekst af Alexander Tengbjerg og Mikkel Weber Sandahl

 

En stor hjælp til slidsomme opgaver

 

HILTI’s Batteri-kombihammer er et alsidigt stykke værktøj, der til trods for sin store styrke, er udtænkt med fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed. Den aktive momentstyring (ATC) forhindrer værktøjet i at dreje ukontrollabelt rundt, hvis boret sætter sig fast. Hertil gør den aktive vibrationsreduktion (AVR), at værktøjet er mindre trættende i brug.

 

Der bliver kigget længe på kombihammeren fra HILTI. Steffen Slott Jørgensen er den første til at tage den i hænderne, selvom det ikke normalt er et stykke værktøj, en bygningssnedker ville bruge. Men Steffen er lidt af en multihåndværker og har som lærling hos Hoffmann A/S arbejdet med lidt af hvert – og herfra er han også vant til at arbejde med HILTI værktøj. Han er derfor hurtig til at få sat et slagbor i og afstemmer straks balancen og vægten:

 

– Vægten er fin, forklarer Steffen Slott Jørgensen og går i gang med at bore i den store betonklods foran ham. Efter noget tid stopper han og siger begejstret:

 

– Den her kunne jeg godt bruge i lang tid uden problemer. Det er som om, den justerer trykket i forhold til hvor meget, jeg selv presser den, så jeg skal ikke selv lægge for mange kræfter i. Giv mig lidt tid, så ville jeg kunne slå en græsk statue ud til jer, griner han.

 

Læs også: Test af HILTI Stiksav SJT6-A22: En længe ventet Danmarkspremiere

 

Herefter overtager Lasse Hald og Thomas Lomberg kombihammeren.

 

– Ja vægten er fin, og den river og flår ikke i kroppen. Den er jeg virkelig positivt overrasket over. For det her er altså et stykke værktøj, der normalt slider på kroppen, når man bruger den i længere tid ad gangen, fortæller Thomas Lomberg.

 

– Jeg har tit brugt kombihammere, og den her er klart den letteste at håndtere. Den smyger sig bare lige ind i betonen og var ikke ubehagelig at stå med. Den ville jeg virkelig ønske, at jeg havde haft ved hånden før i tiden, indskyder Lasse Hald.

 

Testpanelet skiftes til at sætte forskellige bor i kombihammeren, og der rodes ved batteriet.

 

– Borskiftet og batteriskiftet går også hurtigt, siger Thomas Lomberg.

 

– Ja, det er jo sådanne detaljer vi virkelig værdsætter og ligger mærke til i hverdagen, især ude på de store byggepladser, hvor der virkelig kan være knald på, indskyder Peter Johnny Hansen. Alle i panelet tager derefter kombihammeren og går på skift i kødet på betonklodsen en sidste gang. Herefter opsummerer Steffen Slott Jørgensen oplevelsen:

 

– Jeg kan ikke sige andet end, at det er den bedste kombihammer, jeg har brugt. Det er et hårdt og trættende arbejde at bruge sådan nogle her, men med HILTI’s var det en helt anden oplevelse. Der var optimal kontrol, den var ikke klodset, og den sled ikke kroppen.

 

 

Tekniske specifikationer:

Optimalt slagboringsområde 18 - 40 mm

Slagboring diameterområde 12 - 40 mm

SDS MAX

Nominel spænding 36 V

Enkelslagenergi 8.1 J

Hammerboring omdr./min. 340 ture/minut

Fuld hamrefrekvens 3300 påvirkninger/minut

Funktionalitet Active Torque Control (ATC),

Aktiv vibrationsreduktion (AVR),

Mejsling, Effektreduktion

 

 

Bygge- & Anlægsavisens håndværkerpanel

 

Peter Johnny Hansen er faglærer på Roskilde Tekniske Skole og er også skolens Skills- og talenttræner. Han er uddannet møbel- og bygningssnedker og har blandt arbejdet i Norge og Gaza. Hans mål er at uddanne Danmarks bedste bygningssnedkere.

 

Steffen Slott Jørgensen er i gang med at uddanne sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole, hvor han også er en del af Skills-holdet. Hertil er han i lære hos Hoffmann, hvor han håndterer vidt forskellige opgaver, hvilket har været med til at give ham en bred håndværksmæssig forståelse.

 

Thomas Lomberg er blikkenslager og udlært i 1994. Han laver alt inden for VVS-arbejde og er tilknyttet små og store projekter. Han er ansat i CG Enterprise, der siden 1927 har håndteret en bred vifte af opgaver i forbindelse med VVS-arbejde, hovedentrepriser såvel som tekniske storentrepriser og fagentrepriser.

 

Tobias Preilev er i lære hos Hoffmann, hvor han startede som arbejdsdreng. Han er sidenhen startet på uddannelsen som bygningssnedker, og er ved at blive kørt i position til at kunne blive en del af Roskilde Tekniske Skoles Skills-team.

 

Lasse Hald er indehaver af Jysk Skridsikring og er uddannet murer. Når ikke han tager rundt i hele landet for at skridsikre alt fra parkeringspladser til spaområder, arbejder han hos Øens Murerfirma for at holde murergerningen ved lige.

 

En stor tak til STARK på Frederiksberg for at stille deres lokaler til rådighed for Bygge- & Anlægsavisens testpanel