<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Unicontrol maskinstyring_1_1960

Test af 3D maskinstyringssystem, der forenkler jordarbejde

 • Byggepladsen
 • Byggeriets udvikling
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • Byggepladsservice og Udlejning
 • Den effektive byggeproces
 • IT og ny teknologi
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2023-06-19
 • | Af Malene K. Holm
 • | Fotos af Unicontrol og Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner
 • Maskinstyringssystemer kan gøre hverdagen nemmere for maskinføreren, og kvalitetssikring hurtig og præcis. Vi testede Unicontrol3D sammen med Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner, der aldrig før har kørt med maskinstyring.

  Et maskinstyringssystem kan være lidt af en udgift, men skulle gerne være noget, der kan spare en på tid og ressourcer. Og selvom man ikke tidligere har kørt med maskinstyring, må det gerne være nemt at komme i gang med.

   

  Det er netop, hvad maskinstyringsmærket Unicontrol skriver om deres 3D system – at man kan lære det på en halv times tid, og det fik Bygge- & Anlægsavisen lov til at teste af sammen med Nikolaj Hansen, der er maskinfører hos Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner.

  Unicontrol maskinstyring_2_1600

  Nikolaj har ikke tidligere prøvet at køre med maskinstyring, så han var da også lidt spændt på det, fortæller han:

   

  – Det har overrasket mig positivt, for det kan enormt meget. Det fungerer også på skråninger og til at lave en kant skrå. Jeg er lidt imponeret over det, helt ærligt!

   

  Unicontrol maskinstyring_3_600

  Sådan testede vi

  Til testen af Unicontrol3D bliver det monteret på en 8 ton Sany gravemaskine, udlånt af Sany Importør M. Poulsen/Løma ApS. Nikolaj tester det på en graveopgave på en stor plads, der skal jævnes ud til at lægge 2 cm grus på og fliser.

   

   

  Oplæring foregår let online

  Monteringen klarer Unicontrol, mens oplæring foregår online via skærmdeling og over telefon. Sådan er den almindelige pakkeløsning hos Unicontrol.

   

  – Alt gik rigtig fint, jeg modtog tablet og antenne, og med online hjælp fra Unicontrols kontor var det ret nemt at montere på maskinen. Antennen skal blot skrues på og tablet sættes i holderen, fortæller Nikolaj:

   

  – Så overtog Unicontrol computeren fra kontoret og viste, hvordan man skulle taste data ind, mens jeg kunne følge med på skærmen. Vi tog det helt fra bunden, hvor han viste, hvordan vi skulle starte det op, og indenfor en halv time var det oppe at køre. - Hjælpen fra Unicontrol var virkelig positiv og var der noget, så ringede jeg bare. Så er de der med det samme. Rigtig god service.

   

  – Systemet fungerer ved, at man indstiller nogle punkter ved at sætte skovlen ud på de højder, man vil have og låser den fast til punktet. Når arealet ikke er vandret, skal man indstille tage flere punkter for at styre maskinen. Pladsen var en stor plads på 3.000 m2, og det var nødvendigt at sætte fire forskellige indstillinger til den opgave.

   

  - Det er klart, at når man ikke har kørt med det før, så skal man lige være sikker på, at man får taget alle højder. Og når man kører, skal man jo også selv vurdere om, den nu gør det rigtigt. Man styrer jo selv maskinen.

   

   

  Sparer på ressourcer

  For Nikolaj virker det til, at gravearbejdet med maskinstyring tager den samme tid som uden, men han sparer på andre fronter:

   

  - Jeg behøver ikke have en ekstra mand med ude til at tage højder, for nu kan jeg gøre det selv. I kloakarbejde kan systemet også være en hjælp, for her kan man også spare den ekstra mand til at tage højder og dybder.

   

  Om Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner Aps

  Ronæs Entreprenør & Anlægsgartner ApS er et autoriseret kloakfirma, der er særligt specialiseret inden for kloakarbejde. De løser også opgaver inden for beton- og anlægsarbejde, så man kan få en samlet løsning på hele sin opgave.

   

  Brugervenlig 3D maskinstyring

  Unicontrol leverer 3D maskinstyring målrettet til alle typer af gravemaskiner, læssere og dozere. Unicontrol er udviklet i Danmark i tæt samarbejde med danske entreprenører. Der er lagt vægt på at lave et simpelt system, som er let at anvende og komme i gang med.

   

  Anbefalede artikler