<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
topbilledeMurer1

”Æ Gammel Murer” Niels Kristian Kyndesen.

Test: Proficoup EVO fliseskærer klarer også de smalle striber

 • Byggepladsen
 • Værktøj
 • Test af værktøj, varevogne og udstyr
 • 2021-11-01
 • | Af Frank Ulstrup

  Et gedigent vinkelstop og evnen til at lave meget tynde snit er noget af det, der imponerer ”Æ Gammel Murer”, Niels Kristian Kyndesen.

  Det er en erfaren herre, som Bygge & Anlægsavisen denne gang har bedt teste den nyeste fliseskærer fra Carat: Proficoup EVO.

  Niels Kristian Kyndesen, der driver firmaet ”Æ Gammel Murer”, er 73 år, har været murer siden 1965 og kommer fra Videbæk i Vestjylland.

  Det sidste betyder, at selv en østjyde skal spidse ører for at følge med, og det betyder også, at vi ikke skal forvente overdrevne armbevægelser og en strålende række af superlativer i hans bedømmelse.

  Det er bare ikke den måde man taler på i Jylland – og slet ikke i Vestjylland. Københavnere kan med fordel gange med 1,5 for en bedre forståelse.

  Læs også:

  Test af betonsliber fra Carat ”Variabel hastighed vakte begejstring”

  Stalde, parcelhuse og tilbygninger

  Men den erfaring - og ikke mindst værktøjserfaring - Niels Kristian Kyndesen har opbygget gennem årene, kan ingen tage fra ham.

  Efter at være blevet sendt ud og tjene som 12-årig, kom han i lære hos en murer, og derfra gik det slag i slag. Først som svend og senere som mester med fire-fem ansatte, der byggede alt fra stalde til parcelhuse og diverse tilbygninger.

  Det er blevet til rigtig mange sten, fliser og beton i lange baner.

  Murer3
  Murer2
   


  Et godt stykke arbejde

  Da vi overleverer fliseskæreren til Kyndesen, skal han til at lægge klinker i en villatilbygning lidt nord for Aarhus. Fundament, gulve og murværk står der også hans navn på. Men nu er turen altså kommet til de italienske gulvklinker i målene 60 x 30 cm.

  Og efter nogle timer i selskab med Proficoup’en er han klar med sin bedømmelse:

  - Den gør et rigtig godt stykke arbejde, og lever op til de forventninger, man kan have til en ny fliseskærer fra Carat, siger han og afslører, at han faktisk har flere andre værktøjer af samme fabrikat hjemme i værkstedet i Videbæk.

  Beder man ham gå lidt mere i detaljen, fremhæver han det justerbare vinkelstop som en stor fordel – fordi det ikke bliver løst og upræcist med tiden:

  - Det kan godt være et problem med nogle fliseskærere, at den kliklås, der bestemmer vinklen, bliver træt med tiden. Det sker ikke med den her løsning, der er solidt bygget, lyder det.


  Læs også:

  Test af bore- og skruemaskiner fra Milwaukee


  Fliseskærer1
  Fliseskærer2
  Fliseskærer3


  Ingen selvfølge

  Og presser man ham en smule mere, viser det sig, at der er endnu mere at komme efter. Faktisk det, der har gjort allerstørste indtryk:

  - Den kan faktisk også skære smalle striber på helt ned til tre cm i bredden. Det er ret imponerende, og ikke nogen selvfølge, når det er klinker i 60 cm længde, man har med at gøre, siger han.

  Til gengæld er Niels Kristian Kyndesen tavs som graven om Proficoupens skarpe farver og det labre design. Det rager ham formentlig en høstblomst, så længe den kan det, den skal. Og det kan den.

  Den vestjyske murer smiler og nikker anerkendende. Ret meget mere er der ikke at sige om den sag.


  Fakta om Carat Proficoup EVO

  ·      Til snit i hårdtbrændt keramik og porcelæn

  ·      Opbygget i aluminium

  ·      Skærelængde: 63 cm

  ·      Diagonal: 44×44 cm

  ·      Skæretykkelse: 5 – 15 mm

  ·      Vægt: 9,5 kg

  Anbefalede artikler