Birger T. Christiansen, Teknisk konsulent i TEKNIQ
TEKNIQ advarer: Aftræk fra gaskedler er autoriseret VVS-arbejde!
Det kan være livsfarligt, hvis aftræk fra gaskedler monteres forkert eller ligefrem overdækkes. VVS’ernes organisation, TEKNIQ, maner til omtanke i en tid, hvor det ene eternittag efter det andet pilles ned.
Aftrækshætten, der ses på billedet, er ikke beregnet til gaskedler. Der har formentlig ikke været plads til friskluftsrøret i hætten – og det er så blevet savet af. En ulovlig og farlig praksis, siger Birger T. Christiansen.
Det kommende autorisationskrav vedrørende asbestarbejde betyder, at der i øjeblikket skiftes rigtig mange tage rundt omkring i landet. Men det betyder også, at risikoen for fejlmontering af aftræk til gaskedler vil stige.
Det frygter man i hvert fald hos erhvervsorganisationen TEKNIQ, der organiserer virksomhederne i det tekniske erhvervsliv.
- Der er eksempler på, at man har brugt en forkert aftrækshætte, og der er eksempler på, at aftræksrør er blevet savet af helt inde på loftsrummet. Den slags kan få katastrofale følger, da en gaskedel jo afgiver tung og giftig kulilte, som under ingen omstændigheder må ophobes i huset, lyder det fra teknisk konsulent i TEKNIQ, Birger T. Christiansen.
Vagt i gevær
Af samme grund kræver arbejde på aftræk og aftrækshætter til gaskedler, at man er autoriseret VVS’er. Noget, der tydeligvis ikke har været tilfældet i de nævnte eksempler:
- Som tømrer er man jo vant til at montere aftrækshætter til badeværelser og emhætter, og man har måske glemt, at aftræk til gaskedler er noget helt andet. Og i og med at der er rigtig meget aktivitet derude på tagryggene i øjeblikket, synes vi sammen med Sikkerhedsstyrelsen, at det er på sin plads at råbe vagt i gevær, siger Birger T. Christiansen.
Et medlem af VVS’ernes organisation, TEKNIQ indsendte forleden dette billede til Birger T. Christiansen. Det ses, at det yderste rør er savet over helt inde på loftsrummet. Dermed er det også fra loftsrummet, at gaskedlen trækker luft til forbrændingen.
250.000 gaskedler
Ifølge tal fra TEKNIQ eksisterer der omkring 250.000 gaskedler i Danmark. Dermed er det ikke nødvendigvis hver dag, tømrerne støder på dem:
- Vi hører typisk om sagerne, når der har været problemer med at få en kedel til at køre ordentligt. Når vores medlem så har gennemgået installationen, viser det sig ofte, at problemerne har med aftrækket at gøre, siger Birger T. Christiansen og fortæller, at aftræksrøret egentlig består af to rør inde i hinanden.
I det inderste rør føres røggassen fra kedlen, og i det yderste trækkes der frisk luft ind til kedlens forbrænding. De to rør har forskellige længder for at undgå, at røggassen trækkes ind i friskluftrøret.
- Både rørenes længde og selve aftrækshætten er afpasset præcis efter hinanden, og derfor skaber det en hel masse problemer, hvis nogen af delene modificeres, lyder det.
Kulilte på loftsrummet
Men situationer, der potentielt kan være livsfarlige for husets beboere, kan også opstå på en helt anden måde. Og helt uden, at tømreren har rørt ved aftrækket:
- Vi har set eksempler på, at man har overdækket aftrækshætten med en presenning, hvorefter kedlens røggasser ikke kan slippe væk. Heldigvis er der endnu ingen personer, der er kommet til skade, men en situation med kulilte i bygningen er altså særdeles farlig. Derfor håber vi også, at man vil huske at ringe til en autoriseret VVS’er, når et arbejde involverer aftræk til gaskedler, slutter Birger T. Christiansen.