
Indlæg af Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne
Støj fra varmepumper? Saglighed er det bedste middel mod fordomme
Debatten om støjgener er blevet en potentiel stopklods for varmepumpernes udbredelse. Men ifølge chefkonsulent Troels Hartung fra TEKNIQ Arbejdsgiverne er fortællingen om problemerne blevet blæst voldsomt op. Derfor er der brug for saglig og omfattende rådgivning fra branchen, så der kan komme endnu mere gang i opsætningen af den grønne opvarmningsform.
Markedet for varmepumper er vokset eksplosivt de senere år. Salget af luft-vand-, luft-luft- og jordvarmepumper er således steget fra godt 23.000 styk i 2014 til cirka 63.000 i 2020. Men med fremgangen følger også en større bevågenhed, som det seneste halve år især har handlet om fortællingen om støjproblemer, når pumperne tages i brug.
En fortælling, der har fået gevaldig medvind til trods for, at de reelle problemer ikke er specielt store. I 2019 blev der eksempelvis installeret godt 60.000 varmepumper. Men antallet af klager til ankenævnet for tekniske installationer var på godt 20 – vel at mærke fordelt på alle former for klager over varmepumper.
Dertil kommer så de problemer, der bliver løst direkte mellem installatører og kunder. Og netop her ligger også grundlaget for et opgør med varmepumpefordommene, som skal tages, hvis ikke debatten om støjniveau og naboklager skal udvikle sig til en velvoksen stopklods for varmepumpernes udbredelse som et grønt alternativ til især oliefyr og naturgas.
For det er i høj grad op til varmepumpebranchen i almindelighed, og installatørerne i særdeleshed, at bruge faglighed og saglig rådgivning til at forventningsafstemme med kunderne.
Man kan ikke forvente, at den enkelte kunde er i stand til at vælge den rette løsning uden bistand fra en installatør eller anden rådgiver. Og det nytter ikke bare at afvise støjbekymringen som hysteri. I stedet er det installatørens opgave at tage snakken med kunderne og sikre, at varmepumpen passer til bygningen og kan installeres uden at give nabogener.
Støjen fra varmepumper kan først og fremmest give anledning til problemer på de koldeste dage af året, hvor pumpen skal arbejde hårdest. Derfor er det også disse relativt få dage man skal fokusere på, når man skal sikre, at varmepumpen ikke giver anledning til støjproblemer. Støjgenerne opstår typisk ved ældre huse, som er dårligt isoleret. Her skal varmepumperne arbejde mere for at levere nok energi til at opvarme huset, hvilket kan øge støjniveauet, hvis ikke man har valgt en varmepumpemodel der passer til bygningens behov.
Samtidig er det værd at huske, at varmepumpeproducenterne også har fokus på området, og at nyere varmepumpemodeller er udviklet med ekstra fokus på at minimere støj. Derfor er der allerede nu mange muligheder for at vælge en varmepumpe, der kan installeres uden at give nabogener. Men det kræver at man ikke bare vælger en tilfældig pumpe.
Fremtiden tilhører uden tvivl varmepumperne, som sammen med fjernvarme kommer til at udgøre rygraden i opvarmningen af de danske bygninger. Men vi kan kun gøre det til en god oplevelse for alle, hvis vi tager hånd om kundernes bekymring for f.eks. støj og har fokus på den gode rådgivning.