<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Ilulissat_Icefjord_Centre_photo_Adam_Mork_267_H (1)
Annonce

Schüco er klar til Nordatlantens særlige krav til vinduesløsninger

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • Tag og Facade
 • 2022-11-02
 • | Af Tim Panduro
 • Vindues- og dørsystemer fra Schüco er velegnede til selv stærke kulde- og vindbelastninger og kan bruges i utallige sammenhænge – det er Isfjordscenteret i Illulisat et godt eksempel på.

  FWS_50_HI _k_04FWS 50HI


  Ilulissat Isfjordscenter er en helt særlig bygning med en helt særlig placering. Bygningen fungerer som formidlingscenter for det grønlandske UNESCO-verdensarvsområde og tegner sig ind i områdets natur med sin vredne form og et ellers meget stilrent udtryk. En vigtig del af det udtryk er de store vinduespartier, der tilfører bygningen en fornemmelse af åbenhed og lethed.

  Glasløsningen i facaden er formet over systemet FWS 50.HI, mens dørløsningerne kaldes ADS 75 HD.HI. Bag de kringlede navne gemmer sig gennemprøvede systemer fra Schüco, der er en af Europas absolut førende leverandører af vindues-, dør- og facadesystemer i aluminium, stål og PVC af høj kvalitet. Virksomheden bryster sig af, at systemerne opfylder de højeste krav til design, komfort, sikkerhed og energieffektivitet – og det er i høj grad til nytte, når der skal bygges i klimaekstreme områder som Grønland og Færøerne.

  - Vi er altid glade for de opgaver, vi får stillet, men det er klart, at vi er stolte, når vi bliver en del af et projekt som Isfjordscenteret, siger Werner Paugan, der er bygningskonstruktør og byggeteknisk rådgiver hos Schüco.

  - Det er bygget i et område, hvor det altid blæser, og hvor vinden kan være meget kraftig. Så der har været ekstra fokus på stabilitet og tæthed, så vinden ikke piver ind. Det fokus er generelt for byggerier i Grønland, siger han.  Med fra begyndelsen

  Isfjordscenteret adskiller sig også fra mange andre byggerier ved sin særlige form. Schüco har adskillige systemer i sortimentet, og virksomhedens rådgivere var med i projekteringsfasen for at finde de, der kunne leve op til arkitekten Dorte Mandrups ambitioner.

  Ilulissat_Icefjord_Centre_photo_Adam_Mork_014_H (1)Ilulissat Icefjord Centre, Foto af Adam Mørk

  - Der findes ikke systemer, der vrider sig på samme måde som facaden, så det handlede om at finde en detaljeløsning, hvor overgangene sikrer, at bygningen kan krumme sig på den måde, arkitekten ønskede, siger Werner Paugan.

  Han og hans kollegaers rolle ligger altid i projektfasen. Schüco er alene leverandør af systemer, mens den praktiske udførelse af glas, døre og facader bliver lagt ud på fabrikker – der som oftest er faste samarbejdspartnere.

  - Vi laver en overslagsdimensionering i projektfasen, som bygherren kan bruge til et udbyde et realistisk projekt. Når det har været i udbud, kommer der så ønsker om mere detaljerede løsninger og valg af systemer, siger Werner Paugan, der især fremhæver dokumentation af for eksempel tæthed og holdbarhed gennem eksisterende byggerier og testrapporter som væsentlige elementer i begge faser.

  Ofte kan man klare sig med et eller flere af Schücos mange grundsystemer, eventuelt med særlige detaljeløsninger.  - Der er rige muligheder for at løse de fleste problematikker, men der kan også laves specialprofiler. Vi ændrer dog aldrig i kernen af systemet, fordi vi ønsker at kunne stå inde for den tæthed, u-værdi og statik, som systemerne er testet til, siger han.

  Salg og rådgivning er adskilt

  I modsætning til hos mange andre virksomheder i branchen har Schüco en klar adskillelse mellem rådgivning og salg. Det sætter Werner Paugan og hans kollegaer i en mere uafhængig rolle.

  - Vi støtter arkitekten med gratis rådgivning i vore systemer i alle byggeriets fase indtil det bliver udbudt. Derefter støtter vi producenterne, hvis det er nødvendigt, og vi giver selvfølgelig også arkitekterne adgang til BIM-systemer, tegninger og tekniske beregninger undervejs, siger han og fremhæver de elementer, der ifølge ham gør Schüco til en unik virksomhed.

  - Vores portfolio af systemer er den største, og vores service med projektrådgivning og backup, der er adskilt fra salgsafdelingen, er unik.

  Ilulissat_Icefjord_Centre_photo_Adam_Mork_543_HIlulissat Icefjord Centre, Foto af Adam Mørk

  Anbefalede artikler