<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif"> Praktisk håndværkerbil med høj kørekomfort
annonce

Praktisk håndværkerbil med høj kørekomfort

Både motorjournalisterne og bilkøberne har taget godt imod Toyota Proace, der afløser den legendariske og populære HiAce. Salget er fordoblet, og i marts blev den sammen med søstermodellerne fra Peugeot og Citroën kåret til Årets Varebil 2017. Vi tog en testtur sammen med Kasper K. Madsen, der er formand hos M.J. Eriksson. Og dommen lyder: Lækker og praktisk håndværkerbil med høj kørekomfort.

 

Tekst af Steffen Walton

 

2017 har ikke været noget dårligt år for den nye Toyota Proace. For nylig vandt den sammen med søstermodellerne fra Peugeot og Citroën titlen Årets Varebil 2017, da de danske motorjournalister uddelte priser på Transportmessen i Herning. Her deltog 16 varebiler i konkurrencen, som gav en tæt andenplads til den nye VW Crafter, mens Ford Transit Custom løb med tredjepladsen.

Også salgsmæssigt går det godt: Proace har mere end fordoblet salget i årets første tre måneder sammenlignet med året før og placerer sig salgsmæssigt blandt de mest populære varebiler i Danmark.

 

180 HK og 6-trins automatgear

Proace’en afløste i 2013 Toyota HiAce, der var den mest solgte kassevogn i Danmark i 15 år, og den bliver i dag produceret i samarbejde mellem Toyota og Peugeot/Citroën. Sammen med søstermodellerne Peugeot Expert og Citroën Jumpy bliver den bygget på fabrikken Sevelnord ved Valenciennes i det nordlige Frankrig.

 

Den nye Proace kommer i tre forskellige karosserivarianter: en ny kompakt, en mellemlang og en lang udgave og med fem forskellige motorvarianter fra 95 til 180 hestekræfter. Vi fik lov til at prøve den lange variant med en 180 hestes dieselmotor og 6-trins automatgear.

 

Læs også "VW vil erobre markedsandele med ny Crafter"

 

Nem at manøvrere

I en skurvogn ved Fuglebjerg møder vi Kasper K. Madsen, der er formand hos M.J Eriksson, som er ved at anlægge en cykelsti på den nærliggende Næstved Landevej. Han er oprindelig uddannet mekaniker, før han blev entreprenør, og han har lovet at kigge på Proace’en med håndværkerbriller.

 

- Hold da kæft, den er lækker, siger han, da han sætter sig ind. - Man skulle være håndværker.

 

Lige så snart bilen startes, vipper en lille glasplade op under forruden, hvor man bl.a. kan se hastigheden.

 

- Det er vildt smart.

 

Han sætter sig til rette og skubber det lille armlæn ned, der er ved sædets højre side:

 

- Det er for tyndt. Man kan mærke metallet. Sådan så det også ud for 10 år siden. Her kunne de godt have gjort sig lidt mere umage, siger han og sætter i gang ud over smalle sydvestsjællandske veje.

 

- Det er sgu en dejlig bil. Der er et forholdsvis godt udsyn. Og den er nem at manøvrere. Hvis det her er den store udgave, må den korte version være nem at navigere rundt i byen, siger han.

 

Af en eller anden grund har Toyota valgt at udstyre sine varevogne med sidespejle, der kun er lidt større end brilleglas. Men det generer ikke Kasper K. Madsen. Og dog.

 

- Spejlene er egentlig ok, men jeg kunne godt tænke mig et splitspejl, der kan indstilles, så jeg kan se ned langs siden af bilen, når jeg bakker. Man ser mange håndværkerbiler, der er ridsede på siderne af at ramme sten eller klodser, når man bakker.

 

Læs flere test af varevogne

 

 

God kørekomfort

Vi kører ad små veje, hvor man ikke skal møde en traktor eller en tankbil, fordi man risikerer at skulle bakke flere kilometer, for at lade den anden passere. Men her en formiddag i juni er her tomt, og vi har vejen for os selv.

 

- Den kører rigtigt godt, der er en dejlig kørekomfort. Den virker stabil. Det var også min oplevelse af de gamle HiAce, jeg tidligere kørte i: De var solide og gik stort set aldrig i stykker, husker han.

 

Som supplement til automatgearet kan man geare op og ned med en knap ved siden af rattet, og det er især en fordel ved acceleration.

 

- Det er jeg vild med, man kan nemt lege racerbil, siger han og giver den gas, og den tomme bil er hurtigt oppe i faretruende høj fart.

 

- Man skal passe på. Man lægger ikke mærke til, hvor hurtigt, man egentlig kører.

 

Han drejer ind på M.J Erikssons plads, vender bilen og bakker op mod et hegn. Baksensoren giver lyd, og han standser bilen få centimeter fra et hegn.

 

- Det fungerer godt, men det kunne nu være fint med et bakkamera, hvis man skal bakke til trailer, siger han, da Proace’en i denne udgave må trække 2500 kg og dermed fint kunne laste en entreprenørmaskine på trailer.

Da bilen skal i bakgear, sker det ved at dreje en gearvælger.

 

- Den er lidt upraktisk, men det er måske en vane- eller en smagssag, siger han

 

God kontorplads i kabinen

Da vi standser bilen, kigger vi på kabinens faciliteter til håndværkeren.

 

- Det er en fin kabine. Man føler lidt som om man kører i en personbil, og man sidder godt i førersædet, konstaterer Kasper K. Madsen.

 

Også de mange rum, der er gjort plads til, er nyttige:

 

- Der er et godt stort handskerum med plads til en A4-blok og et lille rum under, der er god til kuglepenne, siger han.

 

Passagersæderne kan løftes op, og under er der et foret rum:

 

- Det er smart – det er lige til madpakken.

 

Kasper K. Madsen kigger i dørene:

 

- Her er der også god plads og mulighed for at lægge forskellige ting, man ofte bruger, arbejdshandsker eller tommestok. Samtidig kan højre sæde løftes helt op, og der er plads til at stille en værktøjskasse i kabinen. Det er ret smart, konstaterer han og udbryder:

- Hvor er kaffeholderen? Det er det vigtigste i bilen.

 

Han kigger rundt. Og får øje på et lille hul oppe under forruden.

 

- Nå, der er den. Det er ok, siger han lettet og forsøger at placere et stort termokrus, der dog ikke kan komme helt ned i hullet, samtidig med at toppen støder mod forruden og sviner den til.

 

Derefter sætter han et standard-plastik-krus i. Men her er hullet for stort, og han opgiver.

Han går ud og åbner motorhjelmen:

 

- Det er nemt og intuitivt at finde åbninger til sprinklervæske, olie og kølervæske, konstaterer han.

 

- Og så ser det ud som om, det er nemt at skifte pærer. For eksempel kan man flytte flexslangen til sprinklervæsken for at komme til. Så slipper mester for udgiften til at lade værkstedet gøre det, siger han.

 

Den testede model

Toyota Proace 2.0D (180 hk)

2.0-liters diesel med 6-trins automatisk gear

 

Tophastighed km/t 170

0-100 km/t., sek. 10

Brændstoføkonomi, km/l 17,5 ved blandet kørsel

CO2, g/km 151 ved blandet kørsel

 

Pris for denne model 296.805,-  (inkl. moms og reg. afgift) 249.070,- (ekskl. moms og inkl. reg. afgift)