<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
00_Photo_credit-Rasmus_Hjortshoj-BLOX (1)

Foto af Rasmus Hjortshøj, BLOX

Planetary Plastic Pavillon skal udfordre fremtidens byggeri

 • Materialer og Løsninger
 • Målbar bæredygtighed
 • 2022-09-06
 • | Indlæg af Christina Busk og Rasmus Grusgaard, hhv. miljøpolitisk chef og innovationskonsulent i Plastindustrien
 • Plastindustrien er udvalgt til at udstille på Københavns Havn, når World Congress of Architects åbner i 2023 under overskriften ’bæredygtig fremtid’. Planetary Plastic Pavillon bliver opført på Gammel Strand i hjertet af København over for Christiansborg.

  Når den internationale arkitekturkongres UIA åbner i København i juli 2023, vil en af de mange visionære udstillinger på havnefronten være en pavillon opført i store mængder genanvendt plast og med fokus på adskillelse og genbrug. Det er der en helt særlig grund til.


  Det bæredygtige valg til fremtidens byggeri er langtfra kun baseret på traditionelle naturmaterialer. Det kommer måske bag på mange, men plast er ikke bare ekstremt formbart, let og stærkt, men hører også til de mest bæredygtige løsninger til fremtidens krav om 100 % bæredygtigt byggeri. Det skal Planetary Plastic Pavillon vise arkitekter, bygningskonstruktører og designere fra hele verden, når de i 2023 valfarter til Danmark.

   

  I alt ti udstillere er udvalgt til at vise produkter og design frem i forbindelse af World Congress of Architects i det centrale København. Heriblandt Plastindustrien der har fået tildelt plads på Gammel Strand overfor Christiansborg og Thorvaldsens Museum.

   

  02_Photo_credit-Terry_Mclaughlin-Copenhagen_Media_CenterFoto af Terry Mclaughlin, Copenhagen Media Center
  Wakeupcall

  Plastindustriens pavillonprojekt er et wakeupcall: Der er nemlig ikke nogen vej uden om en seriøs diskussion og undersøgelse af plast i fremtidens byggeri, hvis vi skal nå en signifikant bæredygtighed i byggeindustrien og samtidig imødekomme et stadig stigende behov for nye boliger.

   

  Planetary Plastic Pavillon skal udvikles og designes med henblik på 100 procent genbrug og genanvendelse. Målet er at opføre en arkitektonisk vellykket pavillon udført i plast, møbleret med designede produkter i genanvendt plast, som danske plastproducenter er førende i. Pavillonen skal stå klar i juli 2023, når den internationale arkitektkongres UIA World Congress of Architects bliver afholdt i København.

   

  Formålet med den internationale kongres er at vise, demonstrere og debattere arkitektur som et centralt redskab for at nå FN’s 17 verdensmål inden 2030. Det bliver plastpavillonen en væsentlig del af.

   

   

   

  Æstetisk plast

  Her vil den danske plastindustri give kvalificerede bud på, hvor langt syntetiske materialer, industriel produktion og design, genanvendelse og genbrug kan flytte byggeriet i retning af absolut bæredygtighed.

  Plastbranchen er ligesom resten af verden under omstilling mod cirkulær økonomi. Samtidig foregår en omstilling af forsyningskæden, så plastens råmaterialer leveres fra fornybare kilder, genanvendte ressourcer og power-to-x, f.eks. luftens CO2.

   

  Plast findes allerede i store dele byggeriet, men i Planetary Plastic Pavillon vil konsortiet bag bl.a. at demonstrere, hvad der sker, når formgivere, arkitekter og designere arbejder tæt sammen med plastindustriens forsyningskæde.

  Når plast i byggeriet ikke altid har haft det bedste ry, særligt når det kom til udseende, skyldes det, at alt for mange af løsningerne er udviklet af industriens teknikere uden inddragelse af professionelle æstetikere, arkitekter og designere.

   

  Historien er fuld af eksemplar på smukke møbler og andre design med plast som bærende materialevalg fra Verner Pantons møbler og lamper til Anders Engholm, der i 2022 vandt ’Danmarks næste klassiker’ på DR med sin stol i genanvendt plast. 

   

  Ideen om plast som bærende element i byggeriet vil uden tvivl provokere mange arkitekter og designere, der traditionelt har haft fokus på træ og andre naturmaterialer.

  Det paradigme skal pavillonen udfordre, ikke for plastindustriens egen skyld, men fordi plast som alternativ til naturmaterialer ofte er et mere bæredygtigt valg.

  Det vil formentlig kræve en mentalitetsændring hos mange arkitekter at se et ofte udskældt materiale som en central del af løsningen – der ovenikøbet kan designes, så stort set kun fantasien sætter grænserne.

   

  Anbefalede artikler