TAMU og STARK 3
Annonce

Nyt liv til brugt og frasorteret træ giver udsatte unge nye jobmuligheder

  • Byggeriets udvikling
  • Uddannelse og Rekruttering
  • 2025-05-19
  • STARK-samarbejde med Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser gavner miljøet, samtidig med at unge får kvalifikationer, der hjælper dem ind på arbejdsmarkedet.

    TAMU og STARK 2


    Da STARK for nogle måneder siden åbnede en ny stor forretning i Næstved, valgte firmaet en bemærkelsesværdig facadeløsning, som ikke alene tilgodeser miljøet, men også har givet udsatte unge et løft: I stedet for en traditionel beton- og stålfacade beklædte STARK facaden med 5.000 m2 frasorteret træ. De i alt 2.200 facadekassetter var bygget af elever fra TAMU (Træningsskolens Arbejdsmarkedsuddannelser). TAMU er en praktisk orienteret uddannelse for 18-30-årige, der pga. personlige og sociale vanskeligheder ikke har tilknytning til arbejdsmarkedet eller er under uddannelse. Facaden på STARK-forretningen i Næstved er blot ét af mange eksempler på projekter, hvor STARK får arbejde udført af TAMU-elever. STARK og TAMU har siden 2019 haft et tæt samarbejde, primært om det såkaldte GENTRÆ-projekt, hvor brugt og frasorteret træ får nyt liv. Men faktisk har samarbejdet udviklet sig derhen, at TAMU nu også står for catering til STARK i Odense og varetager chaufføropgaver for firmaet.

    Læs også: Renoveringen af Aahaven: Næsten alle materialer bliver recirkuleret

    Alle parter vinder

    Kent Fonseca, der er forretningsudvikler inden for bæredygtighed hos STARK, er godt tilfreds med samarbejdet med TAMU.

    - Det er vigtigt for os at tage et socialt ansvar, og vi har gennem årene støttet en lang række socialøkonomiske virksomheder. Med GENTRÆ-projektet får vi træet til at leve, og samtidig giver vi unge mennesker en ny chance. Alle parter vinder ved samarbejdet. I fællesskab passer vi på miljøet ved at genbruge træet. Vores kunder afleverer træet til os i stedet for at sende det til forbrænding. Vi sender dette GENTRÆ og vores frasorterede træ til TAMU med vores biler, når de alligevel kører tomme rundt i landet. Og så medvirker vi til, at unge får kvalifikationer, der giver dem nye muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Samarbejdet med TAMU gør en forskel for de unge, og det er vi stolte af, siger Kent Fonseca.

    Lærer at arbejde selvstændigt

    Hos TAMU er driftsleder Flemming Damgaard primus motor i samarbejdet med STARK. Han ser opgaverne fra STARK som en god vej til læring for TAMU’s elever.

    - For vores elever er det nogle supergode opgaver, som STARK bruger os til. Det er en type opgaver, som passer perfekt ind i vores undervisning. Eleverne lærer at arbejde selvstændigt, og vi kan følge med i, hvordan de udvikler sig, hvad angår både tempo, kvalitet og vedholdenhed. Vi arbejder under de samme ordnede forhold som på almindelige virksomheder, og for branchen er der endda den fordel, at når vores elever udfører disse oftest meget rutineprægede opgaver med mange gentagelser, så kan man i de professionelle tømrerfirmaer koncentrere sig om mere fagligt udfordrende opgaver, siger Flemming Damgaard.

    TAMU har centre over det meste af landet, og hvis en virksomhed lige som STARK har brug for at få hjælp til et meget stort projekt, kan TAMU sætte elever på flere centre i gang samtidig. Facadekassetterne til STARK i Næstved blev eksempelvis produceret af elever fra TAMU i Aalborg, Odense og Vordingborg.

    TAMU og STARK Folkemødet 2024

     

    Fakta om TAMU

    - TAMU er en praktisk tilrettelagt, joborienteret uddannelse for 18-30-årige, hvis liv er præget af sociale problemer. Uddannelsens formål er at fremme elevernes muligheder primært for beskæftigelse og for nogle af elevernes vedkommende også videre uddannelse.
    - De unge har haft problemer som følge af fx dårlige opvækstvilkår, misbrug eller kriminalitet.
    - Uddannelsen har seks skoler – såkaldte TAMU-centre – i henholdsvis Aalborg, Vitskøl, Aarhus, Odense, Vordingborg og Lejre. I 2025 åbner et nyt center i Jyderup.
    - Uddannelsen består af brancherettede forløb inden for retningerne bygningsservice, ejendomsservice, kantine, metalindustri, naturbrug, rengøring, transport og turisme. Uddannelsens varighed er gennemsnitligt 1 år, hvor de unge får sociale og faglige kompetencer, som sætter dem i stand til at bestride et job.
    - Virksomheder, der ønsker opgaver inden for byggeri og anlæg udført af TAMU-elever, kan henvende sig til driftsleder Flemming Damgaard, tlf. 29 44 00 66.

    Anbefalede artikler