Nyt arktisk kulturhus for unge i Østgrønland
Tasiilaq har fået det første bud på et moderne arkitekttegnet kulturhus for unge. Det nye kulturhus tilbyder en bred palette af østgrønlandske kulturaktiviteter. Huset til 10 millioner er designet til at modstå det arktiske klima og udført i DC-elementer.
På en bakketop i den østgrønlandske by Tasiilaq har et arkitekttegnet hus slået dørene op for byens unge. Huset er bygget til at modstå det arktiske klima og den kraftige storm ’piteraq’, der blæser fra Indlandsisen ned over den østgrønlandske kyst.
Det nye kulturhus i Tasiilaq er stærkt forankret lokalt og løser befolkningens behov for et sted at mødes og dyrke østgrønlandske kulturelle aktiviteter.
Første eksempel på et moderne fritidsbyggeri i Grønland
Fritidsbyggeri er ofte standardiserede idrætshaller og forsamlingshuse i Grønland. Mange unge falder uden for idrætslivet og mangler et mødested med sociale funktioner. Kulturhuset tilbyder en fysisk ramme, hvor man kan mødes om kulturen.
- I Tasiilaq er det jo ret mange unge, som ingen steder har at være i fritiden. Det er meget idrætten, der er i spil, og der fanger du slet ikke alle unge mennesker i Grønland. Huset kan virkelig inspirere til at modernisere og videreudvikle fritidsbyggeriet i Grønland, siger Jakob Færch, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden.
Huset er bygget med DC-elementer for at undgå skimmelsvamp, som er en udfordring i Grønland. Særligt designede skodder på vinduerne er med til at redde vinduerne fra piteraquen, som blæser op mod 50 og 80 meter i sekundet. Danske og grønlandske fagfolk har samarbejdet tæt for at løfte niveauet i grønlandsk fritidsbyggeri i det arktiske klima.
- Et af hovedtemaerne er at arbejde med arkitekturen og kvaliteten for at udvikle den i det grønlandske miljø, siger Jakob Færch.
Varme farver, fleksible funktioner og god akustik er med til at understøtte husets funktion som mødested. Huset er bygget i materialer, der tager højde for de barske arktiske forhold, som samtidig har æstetisk kvalitet.
Kulturhuset i Tasiilaq er skabt med de unge
Idéerne og ønskerne til huset kommer fra de unge. I 18 måneder har de selv været med i udviklingen. Den tætte brugerinvolvering er ifølge Jakob Færch afgørende for husets succes.
- Der er brugt rigtig meget lokal brugerinddragelse og lokal dialog – den her bottom-up effekt. Det er faktisk de unge, som har dikteret programmet med deres forslag og idéer. Det har vi lyttet til og ladet været styrende fra starten. Det har givet lokalt ejerskab og gør, at de virkelig tager huset til sig, siger Jakob Færch.
Kulturhuset består af værksted, køkken, opholdsrum og nicher med udsigt til bjergene og naturen.
Om kulturhuset
Huset er for 14-34-årige unge. Projektet er tegnet af den danske arkitekt Sophus Søbye Arkitekter i samarbejde med den Grønlandske tegnestue Titarneq. Østgrønlandsk madkultur, dans, hjemmelavede harpunspyd, isfiskeri og hundeslædeture er en del af programmet i huset. Huset er 280 m2 inklusive terrasse.
Det er et samarbejde mellem Lokale og Anlægsfonden og Kommuneqarfik Sermersooq med bidrag fra Bikubenfonden, 15. Juni Fonden og Kraemers Grønlandsfond.
Lokale og Anlægsfonden har bevilliget 4 mio. ud af den samlede anlægssum på 10 millioner.