<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
article_image

Ny cirkulær demens- og plejebolig på Island

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • 2022-08-01

 • Fotos: LOOP Architects + Urban Arkitektar
 • Hvordan ser fremtidens demensboliger ud?. I byen Selfoss på Island har LOOP Architects sammen med den Reykjavik-baserede tegnestue Urban Arkitektar, netop færdiggjort en favnende demens- og plejeboligbygning i to etager.

  Demensboliger_Island_aGrid


  Demens- og plejeboligerne i Island er en bygning, der både favner sine beboere, og som samtidig åbner til en indre, sanselig verden i et frodigt og beskyttet gårdrum. Både LOOP Architects og Urban Arkitektar er stolte over projektet, da begge tegnestuer ser store potentialer i at nytænke mere hjemlige og sanselige demens- og plejeboliger, der samtidig indtænker bæredygtighed.

   

  En cirkulær bygning

  Ved at vælge en cirkulær bygningsform til de i alt 60 pleje- og demensboliger, sikrer tegnestuen et kontinuerligt flow, hvor beboerne kan bevæge sig frit i loops - og samtidig altid ender hjemme. Formen er demokratisk, og skaber lige muligheder for alle beboerne med fælles funktioner placeret som tre nedslag langs indersiden af den cirkulære bygningskrop. Derudover sikrer cirklen gode udsigtsmuligheder fra de private boliger og videre ud i landskabet til det imponerende fjeld Ingólfsfjall og floden Ölfusá, der er en af Islands største floder. 


   

  Demensboliger_Island_01
  Demensboliger_Island_03_grid
  233257dc4d0b977b59c8ad7e78f15ab4_Demensboliger_Island_00_GRID01-2470-c-90
  Demensboliger_Island_08_grid
  Demensboliger_Island_17_grid
  Demensboliger_Island_18_grid
   
     Med fokus på bæredygtighed

  Demens- og plejeboligerne er opført som et såkaldt BREEAM very good certificeret projekt. Bl.a. er den bærende konstruktion i stedstøbt beton, der kan modstå den rå islandske natur, og som er et materiale islændinge er særligt gode til at udvikle og anvende. Her bruges lokal vulkanaske til fremstillingen af betonen. Som kontrast til den rå beton er træ et gennemgående element, der bidrager til en hjemlig og varm oplevelse i bygningen.

  Generelt er interiøret udført i genanvendelige materialer, hvor alle overflader er svanemærkede, imens træet er FSC-mærket. På denne måde gennemsyrer bæredygtige løsninger alle rum. Uderummet er disponeret, så beboerne kan genkende aspekter fra deres eget liv. I det cirkulære uderum fungerer regnvandsopsamling som et rekreativt element, der er tørrepladser med tørresnore, så beboerne fastholder et glimt af fortiden og små stier leder hen mod køkken- og urtehaver. Herude kan ergo- og fysioterapien flyttes ud i forbindelse med udendørs træning. Her mødes beboerne i den fælles have til kaffe, små gåture eller hyggelige sysler.

   

  Fakta

  Sted: Selfoss, Island
  Bygherre: FSRE, Island
  Omfang: 4.095 m²
  Arkitekter: LOOP Architects og Urban Arkitektar
  Landskab: Hornsteinar Arkitektar

  Anbefalede artikler