<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
IMG_9274
Annonce

Den nye politistation i Ilulissat falder ind i omgivelserne

Masanti skaber bygninger med de bedste rammer om hverdagen

 • Byggeriets udvikling
 • Nordatlantisk Byggeri
 • Træ
 • 2024-04-10
 • | Af Malene K. Holm
 • Med sit kendskab til byer og bosteder i hele Grønland har arkitekt- og ingeniørfirmaet Masanti fokus på, hvordan bygningerne bedst falder ind i omgivelserne. Det ser man i den nye politistation i Ilulissat.

  I Grønland ser det lige nu fornuftigt ud med opgaver hos det rådgivende arkitekt- og ingeniørfirmaet Masanti A/S. Det er dog mest byggeprojekter med en kort tidshorisont, for man kan godt mærke, at de store lufthavnsbyggerier i Nuuk og Ilulissat bremser det offentliges investeringer i nyt boligbyggeri og større renoveringsopgaver, fortæller Morten Gosvig, der er direktør i Masanti.

  - Men der er et behov i Grønland for at bygge flere boliger for både ældre og unge, nye daginstitutioner, skoler og funktionsbyggerier.

  Er med fra den første spæde idé til færdigt byggeri

  Masanti er et af de førende grønlandske rådgivende arkitekt- og ingeniørfirmaer og har kontorer i alle seks kommuner.

  - Vi vil gerne være tilstede lokalt og have en tæt dialog med brugerne. For kunderne giver det bygninger, hvor der generelt er større tilfredshed med slutproduktet, fordi de selv er med til at skabe det hele. For de ansatte giver det mulighed for at komme rundt på forskelligartede projekter. Også i de små bosteder. I dag er eksempelvis en af vore medarbejdere sendt til Qaanaaq. Det er en oplevelse for livet.

  Udover oplevelser får man en stejl læringskurve hos Masanti. For man kan være med på alle trin i projekterne og erfare, om ens ideer er bygbare.

  - Vi laver også opmålingsopgaver og har flere dronepiloter, tilføjer Morten Gosvig.

   

  Politistation med et godt indemiljø

  I Ilullisaat er man netop blevet færdig med den nye politistation.

  - Det er en flot bygning, som falder flot ind i omgivelserne samtidig med, at politistationen er synlig og lettilgængelig fra resten af byen, synes Morten Gosvig.

  Arkitekturen tilgodeser et godt indeklima og høj funktionalitet.

  - I gavlene er store vinduespartier, der giver meget lys ind i rummene. Bygningen har gode arbejdspladser og en passende opdeling mellem den lettilgængelige offentlige del og den private del for de ansatte. For hverdagen skal hænge sammen, og der er tænkt over måder, man bevæger sig rundt i bygningen i det daglige arbejde.


  sps_ilulissatTilbygningen til Socialpædagogisk Seminarium er tilpasset facadeudtrykket


  Skolerenovering der giver de bedste rammer for børn og ansatte

  I årenes løb er det blevet til flere skoler og institutioner, blandt andet den nye skole i Kangaatsiag og en nuværende opgave er Maniitsoq skole, der skal renoveres og udvides.

  - Skolen har været skimmelramt og havde fået et dårligt indeklima, så lige nu er børn og ansatte genhuset. Bygningen er fra 1960-70erne og helt atypisk for arkitekturen i Grønland, da den er det største murstensbyggeri i Grønland. Den nye tilbygning er dog tænkt i mere traditionelle materialer for Grønland: beton, stål og træ.  

  Skolen skal give børnene og de ansatte meget bedre rammer for leg og læring.

  - I dag er der mere fokus på fællesområder for hvert niveau i skolen. De traditionelle klasselokaler har fået mere fleksibilitet og tilsat fællesområder, hvor man kan trække ud, splittes op i grupper og lave noget sammen.

  Dokumentation og genbrug

  Et nyt projekt er på et større bæredygtighedsbyggeri i Nuuk, der skal DGNB-certificeres. Men også generelt tænker man en del over livscyklus i projekterne, selvom bæredygtighed er noget andet i Grønland end i Danmark. En af medarbejderne er ved at efteruddanne sig på et 3-årig bæredygtighedskursus på DTU, fortæller Morten Gosvig:

  - Vi vil som minimum gerne informere kunderne om, hvad valget af materialer og løsninger på længere sigt betyder for drift af bygningen. Så kunderne kan træffe valg ud fra en god indsigt. Lever et byggeri i f.eks. 50-60 år, hvordan kan man så på sigt genbruge materialer og komme af med byggeaffaldet.

  - Det handler meget om dokumentation af de valg, man tager, og så at gøre nogle gode ting med bygningen, udover materialevalget. At man også indretter bygningen og placerer bygningen ordentligt i landskabet, så fornuftigt som det kan lade sig gøre.

  Anbefalede artikler