Svømmehallen, Biel-Bienne i Schweiz for CTS - Congrès, Tourisme et Sport SA
Lys under vand skaber stemning men kræver omtanke
Undervandslys vinder frem! Gennemtænkt lyssætning under vandet kan skabe særlige stemninger i eksempelvis en swimmingpool eller i wellnessmiljøer og spaer. Også svømmehaller er begyndt at interessere sig på undervandsbelysning, da det kan hjælpe livreddere med at se, hvad der sker under vandet.
Det kan ikke overraske nogen, at undervandsbelysning er begyndt at slå igennem. En swimmingpool med undervandslys fremstår særligt om aftenen meget mere eksklusiv og stemningsfuld. Og så er der også sikkerhed i det, hvilket gør, at landets svømmehaller nu også er begyndt at interessere sig for undervandsbelysning.
Koldt eller varmt lys ?
Camilla Juul Petersen ved noget om belysning under vandet. Hun arbejder for den anerkendte belysningsvirksomhed Anker & Co - netop som undervands-belysningsekspert. Hun har været med til at lave belysning i swimmingpools, spaer, springvand og svømmehaller i mere end 15 år. De arbejder sammen med den tyske virksomhed Wibre, der er pionerer inden for undervandsbelysning.
– En af udfordringerne ved at arbejde med belysning under vand er naturligvis, at det netop foregår under vand. Det stiller krav til både indstøbningshusene og til armaturerne. Men samtidig skal man tænke sig godt om, inden man går i gang. Research og projektering er altafgørende, og laver du ikke det nødvendige forarbejde, går det ofte galt, fortæller Camilla Juul Petersen.
Der er mange forhold, der skal overvejes. Hvilket bassin drejer det sig om, hvor stort og hvor dybt er det? Skal det være koldt eller varmt lys, skal det være farvet lys, og skal lyset kunne justeres af personalet? En anden altafgørende faktor er, hvad lyset skal kunne. Hvor skal der lyses hen, skal det være en markant lyskegle eller et lidt diffust lys?
– Som udgangspunkt bruger vi normalt koldt lys på hvide klinker, mens spaer typisk får varmere lys. Alternativt kan der vælges dynamisk lys, hvor Kelvin graderne kan reguleres. Hvidt lys hjælper godt på sigtbarheden i svømmehaller og i genoptræningsbassiner, mens varmt eller farvet lys skaber stemning i spaer og wellness-installationer. Vi arbejder med omkring 30 typer lamper. De kan have op til fire optiker, der kan lyse til bunden, til siden, og op i vandoverfladen, hvor det kan give et lidt “crispy” lys. Vi får mange opgaver ind fra svømmehaller, som ønsker at forbedre sigtbarheden nede i vandet for livredderne. I wellness-centre er det en tommelfingerregel at bruge koldt lys til koldt vand, og varmt lys til varmt vand. Så er det nemmere for gæsterne at orientere sig.
Klor og salt stiller høje krav til materialerne
Men der er mange andre forhold, der også skal overvejes. Det er ikke ligefrem kildevand, der findes i bassinerne, og det kan være afgørende for typen af indstøbningshuse og armaturer at vide, om vandet har klor eller salt og i hvilket koncentrat.– Det er jo et hårdt miljø at være i for materialerne, så vi bruger specialfremstillet rustfrit stål af den slags, der bruges i skibsbyggeri. Det har også meget at sige, om det er et støbt bassin eller et stålbassin, og om der er membran, fortæller Camilla Juul Petersen og fortsætter:
– Skal der lys i et bassin, skal det helst tænkes ind fra starten af, så der gøres plads til indstøbningshusene og kablerne i designet. Ikke mindst, hvis man ønsker at kunne servicere lamperne fra bassinkant.