<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
FDYM001_ECO_QuartzOak

Korkgulve skaber et godt indeklima og skåner miljøet

 • Materialer og Løsninger
 • Indeklima
 • Gulve, Vægge og Lofter
 • Håndværker-portræt
 • Træ
 • 2022-07-06
 • | Foto's af Timberman

  Der er flere gode grunde til at vælge et korkgulv frem for et trægulv, men selvom gulvleverandøren Timberman kan se en stigende efterspørgsel, har produktet visse konnotationer, der nogle gange skal imødekommes.

  Over de seneste år er korkgulve begyndt at få et comeback. Det skyldes især at materialet har nogle væsentlige fordele både ift. miljø og indeklima.

   

  - Kork har både et lavt CO2 aftryk og mange eftertragtede egenskaber. Derfor har vi kunnet se en stigende efterspørgsel på vores korkgulve, fortæller Mogens Fisker, direktør for den danske gulvleverandør Timberman, som sælger korkgulve fra den portugisiske producent Wicanders.

   

  Kork består af barken fra korkegen, som vokser i Portugal og i landene omkring middelhavet. Træet har en gennemsnitsalder på 200 år, og barken kan høstes op til 18 gange, hvilket gør det til en vedvarende ressource, der samtidig optager mere CO2, end der forbruges under produktion og forarbejdning. Og selv hvis miljøet ikke er det højeste punkt på dagsordenen, kan det alligevel godt betale sig at vælge et korkgulv, fortæller Mogens Fisker:

   

  - Sammenlignet med traditionelle trægulve, har kork nogle andre kvaliteter – det er elastisk og indeholder 60 % luft, hvilket både gør det mere stødabsorberende, lydreducerende og varmeisolerende. Derfor føles korkgulve bløde og varme, og de skaber mindre støj, når man f.eks. har sko på.

   

  For at give det bløde materiale en længere levetid har gulvene en slidstærk belægning og består af flere lag af varierende hårdhed. Tidligere er der ofte brugt PVC til at gøre korkgulve mere robuste, men i dag findes der alternative løsninger til dem, der ønsker at undgå plastik.

   

  80001623_Wicanders_ECO Mocca Oak_Bred
  B4TG001_Wicanders_Infinitus_ProdigyPearlOak_tvær
  FDYG001_Wicanders_ECO_Field Oak_tvær
   
   

   

  Æstetiske præferencer

  På trods af fordelene ved at have korkgulve, møder produktet nogle udfordringer ift. sit visuelle udtryk. Kork blev især populært i løbet af modernismen, og det bliver stadig ofte associeret med denne periode.

   

  - Det varierer meget, hvilket forhold man har til kork-looket. Mange personer forbinder det med 70’erne. Derfor leverer vi også gulve med et realistisk plankegulvsmotiv, som enten er printet på en film eller direkte på korken. Disse produkter er især populære hos vores private kunder, hvorimod arkitekter og designere ofte foretrækker, at man kan se, at det er kork, fortæller Mogens Fisker.

   

   

  For at imødekomme kundernes præferencer har Wicanders et stort katalog af gulve med forskellige farver, mønstre og printede teksturer. Det er desuden muligt at få fremstillet specialdesignede gulve af den portugisiske kork-konglomerat Amorim, som Wicanders hører ind under. Tidligere har deres specialprodukter bl.a. været brugt i prestigeprojekter såsom Serpentine Gallery Pavillon i 2012 af Herzog & de Meuron og Portugals pavillon til Expo 2000 i Hannover af Álvaro Siza og Eduardo Souto Moura.

   

  De forskellige måder, Amorim anvender kork, tydeliggør materialets alsidighed. Uanset hvilket udtryk, man er mest til (og hvor stort budgettet er), findes der både gode valgmuligheder og gode argumenter for at implementere kork i vores bygninger.


  FDYX001_Wicanders_ECOgoldcoastOakFoto af: Timberman
  Anbefalede artikler