<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
DFI 2 Tim Panduro

Kom med til tops: Cinematekets tagterrasse er et stålprojekt i særklasse

 • Byggeprojekter
 • Renovering
 • Tag og Facade
 • Stål
 • 2022-08-31
 • | Af Tim Panduro
 • | Tim Panduro
 • Det Danske Filminstitut og Cinemateket på Gothersgade i København er ved at få lavet en  tagterrasse – stålprojektet er helt i særklasse og har budt på mange komplekse udfordringer, fortæller Odd Pedersen fra Henning Larsen, som sammen med Rambøll står bag projektet

  De færreste københavnere vil nok tænke over, at de står oven på et konstruktionsmæssigt storværk, når de fra foråret 2023 kan stige helt til vejrs på Filmtaget på Det Danske Filminstituts bygning i Gothersgade over for Kongens Have i København.

  De vil nok nærmere nyde udsigten over byen og det nye og usædvanlige byrum fra bygningen, der i daglig tale kaldes filmhuset. Men under gulvbrædderne på bygningen gemmer sig et stålprojekt i særklasse.

  - Det er nogle komplekse konstruktioner, hvor Rambølls konstruktionsingeniører har været på overarbejde. Det kræver et ekstremt stort vidensniveau, og det kræver et tæt samarbejde mellem ingeniører og arkitekter, fordi vi hele tiden har skullet respektere Filmhusets oprindelige arkitektoniske udtryk, siger Odd Pedersen. Han er lead design architect på projektet, der udføres af Rambøll og Henning Larsen.
  1661863932-am6t5me2DFI14TimPanduroDe færdige elementer til cafebygningerne og tagets andre bygninger bliver hejst op med kran.


  Usædvanligt og udfordrende

  Tagterrasser i denne skala er indtil videre temmelig usædvanlige i Danmark. De projekter, der ligner københavnerprojektet mest, findes på Sallingvarehusene i Aalborg og Aarhus. Dem står Rambøll og Henning Larsen også bag – men udfordringerne er meget anderledes på Cinematekets 1400 kvadratmeter store tagflade.

  - Hos Salling har man en bygherreorganisation med fuldt kendskab til sine bygninger og historiske ombygninger. Samtidig er bygningerne nyere. De har været mere enkle at beregne statik på. Der er tale om mere ordinære tagterrasser, der er lagt oven på de oprindelige konstruktioner, siger Odd Pedersen.  Filmhuset blev opført til forlagsvirksomheden Gutenberghus – der i dag hedder Egmont -  ad to omgange frem mod 1925. Det er opført i jernbeton, og var et progressivt byggeri for  sin tid. Selve bygningen er – naturligvis – stærk nok til at bære den massive stålkonstruktion, men det har krævet stor nøjagtighed og lokale forstærkninger.

  - Det er et søjle-bjælkehus med pladsstøbte dæk, hvor al belastning skal afleveres ned i de oprindelige søjlepunkter med en tolerance på fem millimeter.

  1661859420-e2j-1661856058-7u6stjnhDFI2TimPanduroDet er en kompleks opgave at arbejde på taget af de gamle bygninger  Konstruktionen er ført uden om  det eksisterende tagdæk og ned i husets 'hovedkonstruktion'.

  - Statik er en nøgleproblematik i rooftop-projekter. De nye stålbjælker har skullet optage alle de skævheder, der er i bygningen. Der er lavet beregninger på hvert eneste del af konstruktionen. Lasten skal føres helt ned i fundamentet. Vi har været heldige med, at det mere end 100 år gamle byggeprojektet har været meget veldokumenteret fra begyndelsen, og at det var meget forud for sin tid. Vi har suppleret datidens konstruktionsprojekt med stikprøver for at se, om betonstyrker og armering er udført som projekteret, siger Odd Pedersen, der ikke er sluppet for overraskelser undervejs. Blandt andet fundet af flere end 60 sløjfede ovenlysvinduer og nogle udsparinger i de gamle tagdæk, der er lavet, efter at trykkemaskiner blev hejst ind i bygningen, mens den stadig opfyldte sit oprindelige formål. De er blevet lukket på grund af bæreevne og brandsikkerhed.


  Filmhuset er omgivet af smalle veje på tre sider og den lidt bredere og meget trafikerede Gothersgade på den fjerde. Det stiller strenge logistiske krav til byggeprocessen.

  - Det kræver erfaren byggeledelse og dygtige samarbejdspartnere. Langkjær Stålbyg har leveret størstedelen af konstruktionerne, og de er vant til at planlægge det. En del bliver svejset sammen på pladsen, og leveringerne bliver foretaget, så det forstyrrer mindst muligt, siger Odd Pedersen.
   
  1661863080-ph9hkbotDFI17TimPanduroDen ikoniske gangbro mellem de to Egmont-huse har inspireret til konstruktionernes udtryk.

  Anbefalede artikler