<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
2

Kjellerup En3prenøren – gav den fuld gas med solceller og batterier

 • Materialer og Løsninger
 • Målbar bæredygtighed
 • Værktøj
 • 2024-06-04
 • | Af Frank Ulstrup

  Kunderne tænker mest på prisen, men sådan bliver det måske ikke ved med at være. Og krav om CO2-regnskaber og ESG-rapporter vil formentlig også ramme de mindre bygherrer og entreprenørvirksomheder. Bo Berthel fra Kjellerup En3prenøren ApS er derfor godt tilfreds med de 1,5 mio. kr. han indtil videre har givet ud på solceller og batteridrevet udstyr. Det er en investering i fremtiden, siger han.

  3


  Det startede med udskiftning af forskelligt håndværktøj til batteridrevne modeller.

  Derefter kom der solceller på firmabilen, og to eldrevne varebiler blev indkøbt. Endelig kom turen til det tunge udstyr som benzindrevne kapsave, jordlopper og pladevibratorer, som også overgik til batteri.

  Bo Berthel fra Kjellerup En3prenøren ApS er med andre ord gået all-in på den grønne omstilling. Også selvom hverken kunder eller lovgivning egentlig har tvunget ham til det:

  - Mit udgangspunkt er, at jeg bekymrer mig for klima og miljø, og derfor gerne vil trække i den rigtige retning. Vi affaldssorterer også til den store guldmedalje og forsøger at genbruge diverse materialer i stedet for at smide dem ud.

  - Når det er sagt, så tror jeg også, at den grønne profil kommer til at gavne vores forretningen en dag, siger Bo Berthel, der etablerede sin virksomhed i 2015.

  Han peger på, at krav om bl.a. CO2-regnskaber og ESG-rapporter allerede har ramt de store bygherrer og entreprenørvirksomheder, og at turen formentlig også vil komme til de små:

  - Jeg kan ikke forestille mig andet. Og når den tid kommer, tror jeg det vil være en fordel, at vi allerede er i gang og har gjort os en masse erfaringer, lyder det.

  Prisen er afgørende

  Til den tid kan man også forestille sig, at kunderne rent faktisk begynder at stille klima-krav til entreprenørerne. Sådan er det sjældent i dag, siger Bo Berthel:

  - Det er stort set altid prisen, der er afgørende. Det med miljø- og klimahensyn er noget, vi som entreprenører kan forsøge at tale op, og som vi nogle gange har succes med, siger han og fortsætter:

  - Det, at kunderne i udgangspunktet har fokus på prisen, er der egentlig ikke noget unaturligt i, og det er bestemt ikke noget, jeg bebrejder dem. Jeg er jo også selv nødt til at have en økonomisk sund forretning for at kunne gå ud og investere i grøn teknologi, lyder det.

  Byggepladserne er flaskehalsen

  Med de grønne investeringer, der beløber sig til halvanden million kroner, har Kjellerup En3prenøren kunnet reducere sit fossile brændstofforbrug med hele 39 procent alene det seneste år.

  Det betyder, at der nu kun er en traditionel bil, to minigravere samt en læssemaskine og en gravemaskine tilbage, der stadig skal fyldes diesel på.

  Men deres tid kommer også, siger Bo Berthel:

  - Vi vil rigtig gerne tage det sidste skridt også, men byggepladserne skal jo være klar til det, når der er tale om store maskiner. Med vores solceller kan vi selv oplade håndværktøjet, men de helt store maskiner kræver, at infrastrukturen ude på pladserne er klar til det. Og det er ikke helt tilfældet endnu.

  Bedre arbejdsmiljø

  Indtil da kan Bo Berthel og hans medarbejdere dog glæde sig over, at der også er helt jordnære fordele ved batteridrevet maskineri i mindre målestok:

  - Ud over at have lidt bedre samvittighed, giver el-driften jo også meget mindre støj og færre vibrationer. Vi står heller i dampe og udstødningsgas, så i forhold til arbejdsmiljøet har det bestemt været et kæmpe plus, lyder det fra Bo Berthel.

  Kort om Kjellerup En3prenøren ApS:

  Da Bo Berthel etablerede sin forretning i 2015, handlede opgaverne mest om jord og beton samt kloak for private og erhverv. Derefter eskalerede erhvervsdelen med byggemodning af 69 huse og en medarbejderstab på 34 mand.

  Efter byggemodningssagen blev medarbejderstaben igen reduceret til de nuværende 10 mand.

  Der er dog tale om 10 mand, der favner bredt, og som påtager sig alt fra beton-arbejde, anlægning af haver og belægning samt kloakservice og renovering. Herunder optræder Kjellerup En3prenøren ofte som hovedentreprenør for private bygherrer.
  Anbefalede artikler