
Foto af Landsvirkjun
Islands første vindmøllepark kræver grundig planlægning
I Þjórsárdalur ca. 140 kilometer øst for Reykjavik skal Aarsleff-selskabet Ístak opføre 28 nye vindmøller, men det barske klima med snestorme og lave temperaturer stiller krav til byggeprocessen.
Placeringen af vindmølleparken 140 kilometer øst for den islandske hovedstad Reykjavik vanskeliggør opgaven, da vejrforholdene netop der kun efterlader få tidspunkter på året, hvor det er muligt at støbe beton in situ. Visualisering af Ístak hf.
I Þjórsárdalur, midt i Islands centrale højland, skal Landsvirkjun, landets nationale energiselskab, etablere en ny vindmøllepark. Projektet omfatter opførelsen af 28 vindmøller på hver 150 meter i højden og skal bidrage til Islands omfattende produktion af vedvarende energi.
Entreprenørvirksomheden Ístak hf., der er en del af Per Aarsleff-koncernen, har vundet hovedentreprisen på projektet. CEO i Ístak, Karl Andreasen, understreger i en pressemeddelelse, at opgaven udnytter en bred vifte af selskabets kompetencer.
- Vi skal konstruere 28 armerede betonfundamenter, etablere en transformerstation på cirka 1.200 m² og nedgrave over 14 kilometer højspændingskabler, fortæller han.
Omfattende jordarbejde og betonstøbning
Projektet stiller store krav til logistik og udførelse. Ístak forventer at bruge omkring 14.000 kubikmeter beton og skal udgrave cirka 430.000 kubikmeter jord og klippe for at skabe plads til fundamenter og installationer.Derudover skal der etableres afvanding på området samt kabelsystemer, som forbinder vindmøllerne med den nye transformerstation.
Tidsplanen presses af vejret
Arbejdet starter sidst i april, og allerede inden vinteren sætter ind i de barske højlandsområder, skal Ístak have støbt 16 fundamenter. De resterende 12 følger næste år.
Selvom projektet først skal stå færdigt den 31. august 2027, kræver de udfordrende vejrforhold en stram tidsplan for beton- og jordarbejder. Thomas Kofod Bentsen, forretningsdirektør i Per Aarsleff A/S med ansvar for Nordatlanten, fremhæver vigtigheden af et tæt samarbejde:
- Ístak har opført næsten alle Landsvirkjuns vandkraftværker gennem tiden. Den eksisterende tillid mellem parterne er en væsentlig faktor for fremdriften på projektet, siger han.
Fokus på CO2-reduktion i byggeprocessen
Ud over at have afgivet det laveste bud, blev Ístak også valgt på baggrund af en stærk miljøprofil. Virksomheden planlægger at anvende elektrisk udstyr og biodiesel som hovedbrændstof til tunge maskiner. Samtidig har Ístak udarbejdet en plan for effektivisering af logistik og materialekilder for at minimere projektets samlede CO2-aftryk.
Kontrakten har en værdi på cirka 280 millioner danske kroner.
Læs flere artikler om byggeri på Island, Færøerne og i Grønland på vores temaside