<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
dækspecialist

Hvornår blev dækkene sidst tjekket?

 • TIL HÅNDVÆRKEREN
 • Varevogne og Transport
 • 2023-10-02

  I uge 41 er det dæk-tjek uge. Landsforeningen Dæk Specialisterne fokus på bilisternes dæk, og det handler om både sikkerhed og økonomi. Alle bilejere kan få lavet et gratis dæktjek i uge 41 i hele Danmark – uden tidsbestilling.

  En gang om måneden. Så ofte bør man tjekke sine dæk. Men det er de færreste, som husker det. Så for at alle bilejere kan gå sæsonen i møde på de mest optimale vilkår, arrangerer Dæk Specialisternes Landsforening  i uge 41 en national dæk-tjek uge. Alle kan få sit køretøjs dæk tjekkes for mønstertype, skader og naturligvis dæktryk, og professionel vejledning fra en rigtig fagmand.

  Især de bilister, som har nyere biler med dæktryksovervågning (kaldet TPMS), skal være opmærksomme på at få et dæk-tjek, viser Rådet for Større Dæksikkerheds undersøgelser.

  - Størsteparten af bilisterne stoler på, at dækkene er i orden, for bilen kommer jo til service – og TPMS-systemet skal nok lyse op, når der mangler luft. Desværre er det ikke en garanti for, at dækkene er optimale og har det bedste betingelser, hvilket er ekstremt vigtigt – især nu, hvor vejene også bliver våde og kolde, siger Volker Nitz, direktør i Dækbranchen Danmark i en pressemeddelelse.

   

  Brændstofforbruget stiger 5-10 %

  Det koster på både sikkerhed, brændstoføkonomi og kilometerydelse på batteriet, hvis ikke man er opmærksom på lufttab i dækkene. TPMS-systemet er godt til at afsløre et lufttab, men der er en stor margin, før lampen lyser. Kører man med et for lavt dæktryk, betyder det større slid på dækkene, forringelse af køreegenskaberne, og ifølge Trafik- og Byggestyrelsen stiger forbruget af brændstof med 5-10 %, hvis der mangler 20 % luft i dækkene. Også elbilernes rækkevidde bliver væsentlig nedsat.

  Der skal være nok mønster i dækket for at stå fast

  På denne tid af året er vejene ofte våde, og de bliver med tiden også koldere. Derfor er det særdeles vigtigt, at dækkene også har mønster nok til at lede vandet væk og give optimalt vejgreb ved både igangsætning og opbremsning. Inden længe er det også tid til overvejelser om, hvorvidt sommerdækkene skal udskiftes til vinterdæk, eller få foretaget en kontrol af, om bilens nuværende dæk kan give den fornødne sikkerhed i efteråret og vinterhalvåret – uanset dæktypen.


  Om Dæk Specialisterne

  Dæk Specialisternes Landsforening er et landsdækkende netværk af medlemmer.

  Anbefalede artikler