Hemmeligheden bag asfalten
Pankas har i næsten 80 år produceret, udviklet og udlagt asfalt til de danske vejnet. Hemmeligheden bag deres succesen er et konstant fokus på produktudvikling og tilpasning af eksisterende produkter, således at man hele tiden er på forkant med udviklingen.
Pankas har siden murens fald gennemgået en hæsblæsende ekspansion og har i dag datterselskaber i det meste af central- og Østeuropa. Der sker nu gennemgribende udveksling af nye produktionsmetoder og produktudviklinger på tværs af landegrænserne indenfor Pankaskoncernen.
- Vores nye tekniske landvindinger kommer nu fra alle koncernens selskaber, og det skaber en synergi, der gør os stærkere end nogensinde før, fortæller Ivan Gottschalk fra Pankas.
Specialprodukter
Få kender Pankas så godt som Ivan Gottschalk, der har været en del af Pankaskoncernen i 38 år og i dag er salgs- og marketingschef. Han forklarer, at netop lysten til hele tiden at udfordre og udforske asfaltens muligheder, har været en af de grundlæggende årsager til firmaets succes:
- Vi har altid skilt os ud ved at lave specialprodukter. Kvalitet og holdbarheden har altid skullet være i top. Vi har også altid forsøgt at være på forkant med produktudviklingen, så derfor har vi vores eget laboratorium, hvor der både testes og udvikles nye typer af asfalt og meget mere. Den innovative tilgang til asfaltsprodukter er også blevet styrket af, at vores virksomhed ledes af ingeniører, der ved hvordan man udvikler, producerer og udlægger asfalt af højeste kvalitet.
Lang levetid
Ud af de mange produkter er der særligt et, som Ivan Gottschalk mener kendetegner den tekniske tankegang hos Pankas, nemlig tyndlagsbelægningen PANgrip:
- I PANgrip belægningerne kombineres de forseglende og fleksible egenskaber fra overfladebehandling med gode overfladekarakteristika i form af jævnhed og høj friktion, som findes på de traditionelle slidlag i asfaltbeton og pulverasfalt. De udlægges let og hurtigt, da den samme udlæggermaskine påfører den gamle overflade en specialudviklet Pankas emulsion og umiddelbart efter udlægger varmblandet asfalt i form af åbengraderet asfaltbeton. Vi har derfor at gøre med en kombination af overfladebehandling og asfaltering, som kan bruges alle de steder hvor en stor udlægger kan komme til. Holdbarheden er op til fem år længere end konventionel asfalt, herudover skal man medregne, at da der er tale om en tyndlagsbelægning, vil de traditionelle materialeomkostninger kunne sænkes.
Medarbejderne i fokus
Målet om at udvikle og producere den bedste asfalt er i sig selv ikke nok. Ambitionerne skal også realiseres og det kan kun ske hvis man råder over engagerede og initiativrige medarbejdere. Det får man kun, hvis arbejdsmiljøet er i orden og medarbejderne, uanset hvor de er placeret i virksomheden, kan give udtryk for deres ideer og tanker på arbejdspladsen.
- Så længe jeg har været her, har Pankas været en rummelig arbejdsplads, hvor der gives plads til det enkelte menneske, og hvor man tager hånd om hinanden, uanset om man er ude på vejene og lægger asfalten, eller sidder i direktørstolen, uddyber Ivan Gottschalk.
Omtanke for miljøet
De sidste 10 år har man i Pankas for alvor fokuseret på hensynet til naturen igennem en række tiltag, som hver i sær giver løsninger på en række udfordringer.
Pankas’ Klimaasfalt produceres ved lavere temperaturer end normalt, hvilket giver en reducering på 20-25 procent i forhold til CO2 udslippet under produktionen. Pankas’ SRS asfaltslidlag begrænser trafikstøjen og er ideelt nær boliger og følsomme naturområder.
Genbrug er en af nøglerne til at overkomme råstofudvindingens told på klimaet. Hertil har Pankas udviklet en metode, der gør genbrug af asfalt muligt på stedet. REMIX metoden går ud på at den gamle belægning opvarmes, oprives og tilsættes en smule ny asfalt for derefter at blive genudlagt.
Pankas har også udviklet klimavejen PermaPan, der kan absorbere store mængder regnvand hvilket højner sikkerheden og giver et modsvar til nogle af de eksisterende klimaudfordringer.