<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
1

Går håndværkerne op i bæredygtighed?

 • Målbar bæredygtighed
 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • 2018-10-18

  Er de små og mellemstore håndsværksvirksomheder egentlig interesserede i bæredygtighed? Netop det spørgsmål har STARK siden 2017 forsøgt at få et svar på. Britta K. Stenholt, CEO i STARK Danmark, giver her en status på håndværkernes forhold til bæredygtighed, og hvad STARK har af muligheder for at rykke byggebranchen i en grønnere retning.

  Bæredygtighed diskuteres ofte, men til diverse paneldebatter ser man oftest, at de helt store arkitekter, entreprenører og bygherrer sidder til bords sammen. Men hvad med de tusindvis af små og mellemstore håndværksvirksomheder som ikke altid får taletid i de store debatter? Går de overhovedet op i bæredygtighed, eller ser de det kun som en dyr og midlertidig trend? I stedet for at gætte sig til en konklusion på dette spørgsmål, besluttede STARK sig i 2017 at indsamle konkret data på netop dette område.

   

   Efter at have fået svar fra 1705 respondenter, hvoraf 922 er håndværkere fra små og mellemstore virksomheder, såkaldte SMV’er, var konklusionen overvejende positiv: En overvægt af de små og mellemstore håndværksvirksomheder mente, at det at arbejde bæredygtigt var en fordel.

   

  - Vi fandt ud af, at 35 % af håndværkerne ser bæredygtighed som en direkte fordel i deres hverdag, mens 21 % ser det som en ulempe. Men udfordringen er derfor at se på, hvorledes vi får de resterende 50 % af håndværkerne til at tage aktiv stilling til bæredygtighed, fortæller Britta K. Stenholt, CEO i STARK Danmark.

   

   

  Kig på incitamentet

  Men hvorfor er der så mange som endnu ikke har taget grundigt stilling til det at arbejde bæredygtigt? Svaret kan måske findes i, at 78 % af SMV’erne jævnligt, ofte eller meget ofte arbejder med private boligejere. 38 % af SMV’erne fortæller samtidigt at deres kunder aldrig eller meget sjældent bygger bæredygtigt.

   

  - Hvis de små bygherrer ikke vælger bæredygtige løsninger, til trods for at 44 % af SMV’ere ofte eller altid rådgiver om bæredygtighed, så har vi jo en udfordring som håndværkerne ikke kan løfte alene. Ud fra disse tal tyder det på, at man fra politisk side skal gå ind og lovgive på området, for således at øge incitamentet for at vælge bæredygtige løsninger, forklarer Britta K. Stenholt.

   

   

  ”Hvordan kan vi gøre hverdagen effektiv”

  At håndværkere ikke ønsker at være en del af den bæredygtige udvikling, er derfor en myte. Der er dog en stor gruppe, som ikke aktivt tager stilling til bæredygtige valg. Men hvilken rolle spiller byggemarkederne i håndværkernes bæredygtige valg?

   

  - Som en stor spiller på byggemarkedet spørger vi altid os selv: Hvordan kan vi gøre hverdagen effektiv for håndværkeren, så han eller hun kan fokusere på at udføre deres arbejde bedst muligt? Derfor skal vi naturligvis hjælpe til, at netop de bæredygtige valg af eksempelvis materialer gøres enkelt og ikke fordyres unødigt. Vi har arbejdet intensivt på at indhente bæredygtige produkter ind og overskueliggøre, hvilken indvirkning de hver især har på miljøet. Nu er al vores maling eksempelvis indeklimamærket, og vi har 4.000 varenumre med certificeret træ, hvilket er markedets største udvalg. Hertil tager vi også ubrugte overskudsmaterialer retur, således at de kan indgå i nye byggerier, hvilket har vist sig som en populær ordning, fortæller Britta K. Stenholt og uddyber:

   

  - Vi skal som sagt gøre hverdagen lettere, men vores undersøgelse viser også, at foruden selve producenterne, så søger SMV’erne information om materialer hos byggemarkederne. At vi overskueliggør processen med det bæredygtige valg, er derfor et vigtigt skridt. Derfor har vi uddannet en række bæredygtighedskonsulenter, der kan rådgive om både materialer og certificeringsordninger

   

  - Det bæredygtige valg, særligt når det gælder certificerede byggerier, er et administrativt tungt valg. Vi skal derfor gøre alt, hvad vi kan som byggemarked for at indsamle dokumentation til håndværkeren, optimere materialebestillingen og stille konsulenter til rådighed, således at hele oplevelsen med det bæredygtige byggeri ses som en positiv oplevelse, afslutter Britta K. Stenholt.

   

  STARK’s næste store undersøgelse om bæredygtighed i byggeriet forventes færdig senere i efteråret. Bygge- & Anlægsavisen følger naturligvis op på de nye resultater.

   

   
  Anbefalede artikler