Øget efterspørgsel på viden om træ
Ønsket om større bæredygtighed i byggeriet får tegnestuer og andre til at søge mere detaljeret viden om naturens eget materiale. Frøslev Træ A/S står klar til at hjælpe.
Der er minimum to rigtig gode forklaringer på, at en virksomhed som Frøslev Træ A/S oftere og oftere bliver kontaktet af tegnestuer, bygherrer og rådgivere, der vil vide mere om forskellige træsorter og deres respektive egenskaber.
Den ene er, forklarer udviklingschef i Frøslev Træ, Morten Erikstrup, at træer optager- og binder store mængder CO2 under deres vækst, og dermed er med til at bremse de pågående klimaforandringer.
Og den anden er, at der ikke findes noget andet almindeligt brugt byggemateriale, der kræver så lidt energi at producere som træ.
- Dermed er træ det oplagte valg for dem, der ønsker at bygge mere bæredygtigt. Men de mangler i høj grad viden, om de forskellige træsorter, modificeringer og behandlingsmuligheder, og det er der, vi tit kommer ind i billedet.
Rådgivning er afgørende
Når Frøslev Træ bliver kontaktet eller bliver inviteret til at deltage i diverse workshops om træ og bæredygtighed, handler det ofte om holdbarhed og om valg af den helt rette træsort.
- For os handler bæredygtighed ikke bare om, at træet i sig selv er et bæredygtigt materiale eller at det er skovet på den rigtige måde. Hele den del er der ret godt styr på. Det vi gør meget ud af, er, at man vælger den rette sort på rette sted fremfor at stirre sig blind på farven eller på det, der lige er populært i øjeblikket. Dermed sikrer man sig, at træet holder så længe som muligt, og man dermed får en lav udskiftningsfrekvens.
De mange henvendelser giver også Frøslev Træ mulighed for at få rettet op på en del af de misforståelser der hersker, når det handler om træ.
- Der har tidligere været en vis berøringsangst i forhold til træ, fordi man har forbundet det med en masse vedligehold. Men sådan behøver det absolut ikke at være i dag. Man skal huske på, at alternativerne til træ oftest også kræver en eller anden form for vedligeholdelse. Det er f.eks. en udbredt misforståelse, at man ikke skal vælge træ til en nordside, fordi den vil tiltrække skimmel. Men sandheden er lidt mere nuanceret, for på stort set alle andre uorganiske materialer vil problematikken være den samme. Hvis de rigtige forudsætninger er til stede, vil skimmel og algevækst gro på næste alt, siger Morten Erikstrup.
Sammenligner æbler og pærer
Man kan derfor ikke bare sammenligne ”træ” med andre materialer og derudfra vurdere livslængde og mængden af vedligehold. Det vil være som at sammenligne æbler og pærer, siger Morten Erikstrup. Det afgørende er derimod, at man efter grundig rådgivning sammenligner den specifikke, anbefalede træsort med andre materialer, der måtte være på markedet.
Dertil kommer, at de profiler som træet leveres i, også har stor betydning for det færdige resultat.
- Visse sorter f.eks. Sibirisk Lærk, er mere levende end andre, og kræver derfor lidt mere fer og not. Den viden, samt viden om brandimprægnering og de forskellige dimensioner, som træet kan leveres i, er helt afgørende for, at man kan træffe en oplyst beslutning, og dermed få et godt og langtidsholdbart resultat.
Træets renæssance
Når der i det hele taget hersker misforståelser vedrørende træs holdbarhed og behov for vedligehold, hænger det b.la. sammen med, at der er sket en voldsom udvikling indenfor branchen de seneste år. Det betyder, at det, der for år tilbage var sandheden om træ, ikke nødvendigvis længere er sandt. Men træindustrien har også selv et ansvar, siger Morten Erikstrup.
- Det falder i høj grad tilbage på os selv som branche. Vi har ikke været gode nok til at oplyse om den udvikling, der er sket, og de muligheder som træ tilbyder i dag. Det er også én af grundene til, at vi er med på Building Green messen. For os er det en rigtig god mulighed for at komme i dialog, og for at bidrage med noget viden i en tid, hvor det ser ud som om træ er ved at få sig en renæssance.