<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
Materielsektionen-Stine Egsgaard

Fokus på farligt maskinel - sikkerheden må ikke blive klemt i udbud

 • Byggepladsen
 • Sikkerhed
 • Entreprenørmaskiner og Materiel
 • Kraner, lifte og arbejdsplatforme
 • 2024-06-11
 • | Af Redaktionen

  Man kan nemt undgå at leje defekte maskiner, når der skal skaffes udstyr til nye byggeprojekter. Men desværre er der stadig udlejere, der søger at få prisfordele ved at nedprioritere kontrol, ifølge Materielsektionen.

  I entreprenørbranchen kan med fordel gå efter maskiner med kontrolmærker, som har gennemgået grundige årlige eftersyn hos godkendte værksteder. Så er man sikker i sin sag, når man skal leje materiel.

  På det danske marked for udlejning af lifte og entreprenørmaskiner er det nemt at sammenligne lejepriser for samme type udstyr hos forskellige materieludlejere. Men priskonkurrencen er benhård og derfor bliver der ind imellem sparet uheldige steder.

  - Så kan sikkerheden - på og omkring maskinerne - på byggepladsen desværre komme i klemme. Det sker f.eks., når udlejere af maskinel vælger at nedprioritere hyppige og grundige eftersyn af deres lifte og entreprenørmaskiner. Så kan det indimellem være fristende at vælge at gå med et markant billigere værksted, som måske ikke er medlem af en kontrolmærkeordning, fortæller Stine Egsgaard, formand for brancheforeningen Materielsektionen, i en pressemeddelelse.  

   

  Selvom de fleste virksomheder er omhyggelige med vedligeholdelse og eftersyn af deres maskiner, er det frustrerende, når manglende sikkerhed bliver udnyttet til at tilbyde lavere priser ved udbud.

  - Lifte og maskiner med hhv. et Liftkontrolmærke eller et Maskinkontrolmærke gennemgår grundige årlige sikkerhedseftersyn, som kun må udføres af godkendte værksteder. Et uafhængigt kontrolorgan, Teknologisk Institut, kontrollerer så løbende de godkendte værksteder og laver stikprøver på 3 % af alle maskiner, der har været igennem et sikkerhedseftersyn. Det er med til at kvalitetssikre det udførte arbejde, siger Stine Egsgaard.

  Hun nævner, at Materielsektionen har observeret teleskoplæssere og gravemaskiner uden sikkerhedsbøjler. Hvis disse maskiner vælter, risikerer man desværre at blive klemt. På lifte kan manglende vedligeholdelse af hydraulikmekanikken resultere i, at de vælter om. Dette gør det farligt at stå oppe i liftkurven eller lige i nærheden af maskinen.

  - Noget af det første, vi gør, når der er sket en arbejdsulykke på og med maskinel, er, at vi deler vores viden på tværs af virksomhederne i vores brancheorganisation. Så gennemgås episoden åbent og minutiøst for at undgå, at det kan ske igen, slutter hun.

  Anbefalede artikler