Fjordblink ser stort potentiale i driftsoptimering i svømmehaller og wellnesscentre
Hos Fjordblink oplever man ofte, at bygherrer og ejere mangler fokus på bassinernes driftsomkostninger – både når de bygger og når anlæggene er i drift.
Gennem mere end 50 år har Randers-virksomheden Fjordblink både etableret og sørget for drift af bassiner, saunaer og andet udstyr til vandhunde. Kundekredsen er både hoteller, svømmehaller og private, der vil trække på den erfarne virksomheds innovative løsninger.
En af de faste kunder er Hotel Vejle Fjord, der gennem ti år har benyttet sig af Fjordblink til at optimere dets svømme- og badefaciliteter – både, når det handler om drift og design.
- Lige for tiden er vi i gang med at optimere den eksisterende sauna fra 100 milimeters isolering og til 200 milimeter, samtidig med, at den skal optimeres driftsmæssigt. Den får også et nyt udtryk, så den ser mere moderne ud, samtidig med at den stadig matcher omgivelserne derude, siger Henning Børgesen, der er administrerende direktør i Fjordblink.
Renoveringen af saunaen har krævet et vist forarbejde i samarbejde med hotelejeren. Blandt andet er der etableret en midlertidig sauna, så hotelgæsterne ikke skal undvære den lune oplevelse i en kold tid.
Hotellet i Vejle har ifølge Henning Børgesen et godt blik for, at optimering er både nyttigt og nødvendigt for at sikre både komfort og fornuftig driftsøkonomi.
- Energipriserne stiger, så det er sund fornuft at isolere for at reducere omkostningerne. Samtidig kan man benytte lejligheden til at opdatere design og forny sig. Vi ved, at der er et genrelt behov rundt omkring, blandt andet kunne mange offentlige svømmehaller tåle et friskt blik udefra for at gøre op med den vanetænkning, der nogle gange er i branchen, siger direktøren, der har været en del af Fjordblink i 30 år.
- I al den tid har vi arbejdet målrettet på at reducere forbruget mest muligt hos kunderne. Det handler både om at spare direkte på energien og få mest muligt ud af det vand, vi bruger. Vi arbejder hele tiden med nye teknologier og metoder, der kan reducere driftsøkonomi og miljøpåvirkning.
Wellness i Grønland
Fjordblink har også mange opgaver med nyetablering af forskellige vandanlæg, hvor design, brugervenlighed og energihensyn skal gå op i en højere enhed. Et af de mere usædvanlige er ved at blive skabt på en ø ud for Grønland.
- Det er et unikt lille wellnesscenter til et hotel med blot 16 værelser. Det er en sauna og et udendørs svømmebassin, der hænger helt ude på kanten med udsigt over fjorden. Øen kan nås med skib om sommeren, og ellers skal man med helikopter. Planen er at lave et stålbassin, der kan transporteres i container derop, siger Henning Børgesen.
De ekstreme klimaforhold i Grønland giver naturlige udfordringer, som Fjordblink har måtte finde særlige løsninger på.
- Hvis vi holdt bassinet opvarmet hele tiden, ville vi smide energien ud til fuglene. Så vi har valgt at lave en jordtank, hvor vandet kan pumpes ud, når bassinet ikke er i brug. Det kan fyldes på få minutter takket være kraftige pumper. Vandet holdes på en passende temperatur, og stålet bliver varmet op til 25 grader, inden vandet bliver pumpet i, så det ikke nedkøler vandet, selv om bassinet også skal bruges om vinteren.
Teknikken bliver også brugt af Fjordblink i wellnesscentre i Danmark. I stedet for at spabade har et panel, hvor brugerne selv skal holde øje med, om vandet har den rette renhed, bliver bassinet simpelthen tømt, når værdierne bliver overskredet.
- Det er ikke velvære, hvis man selv skal sidde og holde øje. Så er det lettere blot at konstatere, om der er vand i bassinet eller ej.