<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
fiberfinder-asbest

HTO Nedrivning fandt asbest omkring varmerør i skunken og spidsloftet, hvilket gav et arbejdsstop i de berørte dele af bygningen.

Fiberbinder sikrer håndværkerne mod asbestfibre

 • Byggepladsen
 • Materialer og Løsninger
 • Tag og Facade
 • Arbejdsmiljø
 • 2024-06-18
 • | Af Redaktionen
 • HTO Nedrivning er i gang med en større asbestsanering på Søndermarkskolen i Frederiksberg, hvor bygherre og entreprenør har valgt at bruge FiberbinderMetoden for at beskytte håndværkerne.

  varmerør-asbestDet var varmerør, som dette, der var indhyllet i asbest.


  Nedrivningsfirmaet HTO har under renoveringen uventet fundet asbest i bygningens materialer, hvilket krævede en del ændringer i planen.

  - Vi var blevet hyret til at lave en miljøsanering, hvor vi skulle fjerne loftsisolering og teglsten, men under arbejdet fandt vi varmerør i skunken og spidsloftet, som var indhyllet i asbest, fortæller Anya Mortensen, direktør og ejer af HTO Nedrivning i en pressemeddelelse.

  Hun forklarer:

  - Fundet af asbest betød et komplet arbejdsstop i de berørte dele af bygningen, og at der skulle laves en ny plan. De gamle tegl kan ikke længere genanvendes, men skal bortskaffes, og hele loftet og tagkonstruktionen skal asbestsaneres.

  Anya Mortensen understreger, at både bygherren og hovedentreprenøren ønskede at sikre arbejdsområdet bedst muligt for de håndværkere, der skal arbejde med at lave installationer, ventilation og nyt tag.

   

  Udfordringer med asbestfibre

  Anya Mortensen fortæller at asbest kan være rigtig svært at komme af med, især i bygninger med gammelt træværk:

  - Asbestfibrene sætter sig nemlig i revnerne i træet, og de er nærmest umulige at få væk, da fibrene har modhager. Vi kan støvsuge fem eller 10 gange, og der vil stadig være fibre at finde. Så derfor er Fiberbinder, som fikserer fibrene til træværket, en rigtig god løsning.

  Fordele ved Fiberbinder

  Fiberbinder gør, at væsken løber ned i revner og sprækker, hvor man ikke kan nå med støvsugningen. Dette fikserer asbestfibrene til overfladen, så de ikke hvirvles rundt og kan indåndes af håndværkere. Fiberbinder bevarer sin klæbeevne i mindst 12 måneder.

  - Fiberbinder er utrolig nemt at arbejde med. Vi sprøjter det på de forurenede områder med en elektrisk rygsprøjte. Og væskens røde farve gør det nemt at se, hvor langt man er nået, forklarer Anya Mortensen.     

  God investering i arbejdsmiljøet

  Selvom Fiberbinder er en ekstra udgift, mener Anya Mortensen, at det er en god investering for at sikre et trygt arbejdsmiljø:

  - Når jeg vurderer, at Fiberbinder kan være en god løsning til et givet projekt, forelægger jeg det altid for bygherren og entreprenøren. De fleste er åbne over for idéen, men der er stadig nogen, som ikke vil have den ekstra omkostning. Det er ærgerligt, synes jeg. For Fiberbinder gør arbejdsmiljøet mere sikkert for de håndværkere, der kommer efter os. Det giver dem en større tryghed.

  Undgår forsinkelse og dyre udskiftninger 

  Der lyder også positive ord til FiberbinderMetoden fra byggelederen på renoveringen af Søndermarkskolen. Hun siger:

  - Fiberbinder er en god løsning, for alternativet havde været at udskifte alt træværket, hvilket ikke kun havde været en stor udgift. Det ville også have forsinket tagrenoveringen yderligere.

  - Jeg havde forventet, at Fiberbinder ville være meget mere klæbrig, og at vi ville være nødsaget til at bruge handsker, når vi arbejder. Men det er slet ikke tilfældet. Vi arbejder præcis, som vi plejer, siger byggelederen.

   

  Læs mere om nedrivning
  Anbefalede artikler