<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
force-technology-peter-krabbe-christensen

FORCE Technology: Svejseentreprenører vinder ved at granske opgaver godt

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • Byggepladsen
 • Arbejdsmiljø
 • Stål
 • 2024-04-02
 • | Af Malene K. Holm

  Et råd til mindre svejseentreprenører er at se sig godt for og kræve ordentlig specifikation, så man ikke bliver klemt, siger Peter Krabbe-Christensen, FORCE Technology, der ser svejsebranchen som alt for undereksponeret.

  - I øjeblikket ser vi ser en tendens i svejsebranchen til, at større virksomheder og developere arbejder med klynger af mindre udførende. De er unge og upcoming, og er man en lille svejsevirksomhed, er det klogt at se sig for og få talt opgaven godt igennem, inden man skriver under, siger Peter Krabbe-Christensen, der er specialist i stålkonstruktioner og svejsning hos FORCE Technology. Svejseopgaver i dag er mere avancerede og komplekse, og han vil gerne slå et slag for, at de udførende sørger for at få lagt tid til kvalitetssikring og dokumentation:

  - Læs specifikationerne grundigt, så I ikke risikerer at stå med opgaver, som I kommer til at skulle bruge mange timer på at rette op bagefter.

   

  Hvad skal man holde øje med?

  Undervejs kan der ske skift i styrkeklasse i stål eller nogle svejsesamlinger kan blive meget vanskelige at gennemføre. Derfor bør man gennemgå projektet nøje up front, forklarer Peter Krabbe-Christenen:

  - Tit ser konstruktøren ikke vanskeligheden i at fremstille tingene. Det, som nemt kan laves i et værksted, er ofte meget dyrere og sværere at lave ude på en byggeplads.

  Peter Krabbe-Christensen ser en del nye virksomheder på vej frem og synes, at man bør støtte og hjælpe de mindre foretagender, så det ikke går skævt for dem undervejs.

  - Nu om dage er svejsning ret avancerede produkter og der er behov for flere metaluddannede til svejsning og stålbearbejdning.

  - Byggeprojekterne i dag kører hurtigere, og man har brug for klynger af specialister, man let kan trække ind i opgavernes enkelte dele, siger Peter Krabbe-Christensen.

  Her kan de unge virksomheder godt komme lidt til kort på viden og erfaring.

  - Mit råd er at kræve tiden til at få dokumentationen på plads. Det kan også være en god ide at tilknytte en svejsekoordinator (lovpligtigt i mange tilfælde), der er ansvarlig for projektet. Koordinatoren behøver ikke være ansat, men kan være en, man lejer ind til at sikre procedurer. For man kan nemt ende med at sidde og bikse med dokumentationen bagefter, og man kan lige så godt vænne sig til, at der kommer mere dokumentation fremover.

   

  Højstyrkestål og genbrugsstål

  Kvaliteten af stål er også noget mindre entreprenører bør være opmærksomme på. For med krigen i Ukraine, er det sværere at få fat i højkvalitetsstål, forklarer Peter:

  - Man vil også møde flere opgaver med højstyrkestål-konstruktioner. Både fordi der er fokus på byggeriets CO2-aftryk og livscyklusanalyser, men også fordi højstyrkestål giver lettere og fiksere konstruktioner. Men dog med andre fremstillingsproblemer.

  Genbrugsstål vil også blive et ønske i nogle projekter. Eksempelvis i renoveringsprojekter og her skal svejserne også se sig godt for:

  - Man skal være OBS på reparation af gamle konstruktioner, for det kan være meget vanskeligt at svejse på dem. Rigtig gammelt stål kan blive sprødt som glas og ikke svejsbart. Det er i hvert fald vigtigt først at tjekke stålet med metallurgiske undersøgelser, så man ved, hvad der sker, hvis man svejser på eksisterende konstruktioner.

   

  Certificering beskytter i opgaverne

  Både dokumentation og certificeringer kan svejse-entreprenører se som en hjælp til kvalitetssikring og til at beskytte sin virksomhed, opfordrer Peter Krabbe-Christensen:

  - Vi har certificeringssystemer til virksomheder, der laver svejsende arbejde ud fra både Bygningsreglementet BR18, Eurocode 3 samt Danske Standard DS1140. Her er man forpligtet til at have gennemgået gængse krav og specifikationer, som man skal bygge efter. Certificering efter ISO 3834 er et tiltag for at beskytte både entreprenører og kunder ved, at lovmæssige krav søges opfyldt af konstruktøren og entreprenøren. Certificeringerne beskytter i realiteten de udførende, hvis man følger reglerne i certificeringen. Det er guld værd for de små udførende.

  Anbefalede artikler