<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=364418&amp;fmt=gif">
top-billede

Tegnefilm om fup og fakta i den vigtige dokumentation af byggevarer

 • Byggeriets udvikling
 • Materialer og Løsninger
 • IT og ny teknologi
 • Træ
 • Stål
 • Tegl
 • Målbar bæredygtighed
 • 2024-03-04
 • | Af Mikkel Weber Sandahl
 • Dokumentation af byggevarer kan lyde kedeligt, men er virkelig vigtig at have styr på. I syv korte tegnefilm forklarer Teknologisk Institut om dokumentationen og ansvarsfordeling på en ny og mere ligetil måde.

  Tegnefilm fra Teknologisk Institut skal klæde byggebranchen bedre på til at undgå fejl i den lovpligtige dokumentation og kommunikation af byggevares egenskaber.

  Når vi skal opføre sunde og sikre bygninger, skal der være styr på dokumentationen af de byggevarer, vi anvender. Men når talen falder på ord som ydeevnedeklaration, harmoniserede standarder og byggevareforordning, kan det slukke gnisten hos de fleste.

  Selvom dokumentation af byggevarer kan lyde kedeligt, så er det vigtig viden, som er god at kende, når det gælder om at købe de rigtige produkter og undgå alvorlige fejl og ressourcespild i byggeriet.

  Derfor har Teknologisk Institut udarbejdet en række tegnefilm, som forsøger at forklare emnet på en mere jordnær og forståelige måde.

   

  Vigtigt at bruge de rigtige materialer

  Det er blevet til i alt syv små film, som hver især tager en problemstilling omkring dokumentation af byggevarer op. Det er alt fra fup eller fakta-film til film om, hvem der har ansvaret for byggevarerne, hvordan man stiller krav, og hvordan man læser en ydeevnedeklaration (DoP).

  - Vi ser lidt for ofte, at der ikke er helt styr på dokumentationen og ansvarsfordelingen derude. Det synes vi er ærgerligt, for det ender ofte med at koste penge. I filmene forklarer vi bl.a., at der er både produktivitet og konkurrencekraft at hente og penge at spare, hvis man sætter sig ind i reglerne. Når vi taler grøn omstilling og ressourceforbrug er det bestemt også en fordel at købe de rigtige produkter ind første gang, siger Jakob Thaysen Rørbech, sektionsleder og specialist i dokumentation af byggevarer på Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

  - Ofte er udfordringen, at man ikke ved, at man mangler dokumentation for anvendelsen, og det kan skabe store problemer. Vores forhåbning er, at tegnefilmene kan skabe bedre forståelse af emnet og ikke mindst ansvarsfordelingen mellem aktørerne i leverandørkæden, forklarer Jakob Thaysen Rørbech.

   

  Tegnefilm kan fortælle på en anden måde

  Tegnefilmenes primære formål er at gøre et kompliceret emne nemmere at fordøje og forstå.

  - Vi har længe forsøgt at formidle det her budskab, men vi kan se, at der stadig sker fejl derude. Vi håber tegnefilmene kan være med til at skabe opmærksomhed i branchen, give mere viden og skabe større tryghed i forhold til dokumentation. Det vil være til gavn for alle parter, for det er hverken sjovt at være den bygherre, entreprenør eller rådgiver, som har anvendt en byggevare forkert eller at være producenten, som står med et produkt, der er anvendt forkert - det kan hurtigt skabe negativ opmærksomhed omkring et produkt, siger Christine V. Larsen, som til daglig arbejder med kommunikation på Teknologisk Institut.

   

  Quizzede på HÅNDVÆRK

  Som en del af projektet har Teknologisk Institut været på roadshow hos byggecentre i Danmark, for at sætte fokus på emnet og de animerede film. Projektet var også med på den nyligt afholdte festival HÅNDVÆRK, hvor man bl.a. kunne deltage i en quiz og teste sin viden om dokumentation af byggevarer. Jakob Thaysen Rørbech siger:

  - Som vidensinstitution har vi et ansvar for at hjælpe alle branchens aktører med at bygge sunde, sikre bygninger i høj kvalitet. Viden om de byggevarer, vi anvender, er essentielt for at sikre dette. Dette er bestemt ikke blevet mindre aktuelt i dag, hvor vi ser nye typer af materialer, ofte på baggrund af et ønske om at bygge mindre klimabelastende, og her skal man også være opmærksom på dokumentationen og anvende produkterne til det, de er beregnet til.

   

  Danske Byggecentre bakker op

  Projektet, som de animerede film er en del af, er støttet af Grundejernes Investeringsfond, og der er en række partnere med i projektet. En af dem er Danske Byggecentre, som også har en interesse i, at der bygges sunde og sikre bygninger i Danmark.

  - Kvalitet og god rådgivning er nøgleord for os. Og vi vil gerne være med til at sikre, at vores medlemmer er opdaterede med viden og kan rådgive deres kunder, så de kan levere kvalitet derude. Dokumentation er en væsentlig del af både at yde god rådgivning og at sikre kvaliteten af materialer og færdige byggerier, og derfor er det interessant for os at være med til at udbrede viden og kendskab til emnet, siger Palle Thomsen, adm. direktør i Danske Byggecentre.

  Se alle videoerne her:   

  Anbefalede artikler